Familiile cu venituri mici ar putea primi o alocatie pentru sustinerea familiei

Familiile cu venituri reduse, de pana la 370 lei/persoana, ar putea beneficia de un ajutor financiar suplimentar constand intr-o alocatie pentru sustinerea familiei, potrivit unui proiect de lege al Ministerului Muncii. Suma ar urma sa se acorde diferentiat, in functie de numarul copiilor. De asemenea, in cazul familiilor monoparentale alocatia va fi mai mare decat in cazul familiilor cu doi parinti.

Proiectul de Lege privind alocatia pentru sustinerea familiei instituie o noua forma de sprijin pentru familiile cu venituri reduse care au in crestere si ingrijire copii in varsta de pana la 18 ani. Alocatia se va acorda atat familiilor cu doi parinti, cat si familiilor monoparentale. De asemenea, vor fi considerati ca facand parte din familie si copiii adoptati, incredintati in vederea adoptiei sau aflati in plasament familial, inclusiv la asistentul maternal profesionist ori pentru care s-a instituit tutela.

Prevederile acestui proiect ar urma sa se aplice, incepand cu 1 ianuarie 2011.

Potrivit notei de fundamentare, noua alocatie se va acorda potrivit unei proceduri similare cu cea prevazuta pana in prezent pentru alocatiile familiale mentionate anterior.

Astfel, in cazul familiei cu doi parinti, al carei venit net mediu lunar pe membru de familie se situeaza pana la 200 lei, cuantumul lunar al alocatiei este stabilit dupa cum urmeaza:
a) 40 lei pentru familia cu un copil;
b) 80 lei pentru familia cu 2 copii;
c) 120 lei pentru familia cu 3 copii;
d) 160 lei pentru familia cu 4 copii si mai multi.


In cazul in care venitul familiei cu doi parinti se situeaza intre 201 si 370 de lei, cuantumul alocatiei este stabilit dupa cum urmeaza:
a) 30 lei pentru familia cu un copil;
b) 60 lei pentru familia cu 2 copii;
c) 90 lei pentru familia cu 3 copii;
d) 120 lei pentru familia cu 4 copii si mai multi.

Totodata, pentru familia monoparentala, al carei venit net mediu lunar pe membru de familie se situeaza pana la 200 lei, cuantumul lunar al alocatiei este stabilit dupa cum urmeaza:
a) 60 lei pentru familia cu un copil;
b) 120 lei pentru familia cu 2 copii;
c) 180 lei pentru familia cu 3 copii;
d) 240 lei pentru familia cu 4 copii si mai multi.


In acelasi timp, daca venitul familiilor monoparentale este cuprins intre 201 lei si 370 lei, cuantumul alocatiei este stabilit dupa cum urmeaza:
e) 45 lei pentru familia cu un copil;
f) 90 lei pentru familia cu 2 copii;
g) 135 lei pentru familia cu 3 copii;
h) 180 lei pentru familia cu 4 copii si mai multi.

In proiect se precizeaza ca, la stabilirea veniturilor pe baza carora se acorda alocatia, se iau in considerare toate veniturile pe care membrii familiei le realizeaza sau, dupa caz, le-au realizat in ultima luna inainte de solicitarea dreptului, inclusiv cele care provin din drepturi de asigurari sociale de stat, asigurari pentru somaj, obligatii legale de intretinere, indemnizatii cu caracter permanent, precum si alte creante legale. De asemenea, daca familia are in proprietate terenuri, cladiri, spatii locative sau alte bunuri, mobile ori imobile, la stabilirea venitului net lunar se iau in considerare arenda, chiriile, alte fructe civile, naturale sau industriale, produse de acestea.

Cum se va acorda alocatia?


Una dintre conditiile pentru acordarea acestor alocatii se refera la frecventarea fara intrerupere a cursurilor unei forme de invatamant organizata potrivit legii de catre copii, cu exceptia celor care le intrerup din motive medicale.

Proiectul prevede ca alocatia sa se acorde pe baza de cerere si declaratie pe propria raspundere insotita de actele doveditoare privind componenta familiei, veniturile acesteia si, dupa caz, privind frecventarea cursurilor scolare. Cererea se va inregistra la primaria de pe raza careia familia isi are domiciliul.

In termen de 15 zile de la depunerea acestei cereri, primarul va dispune efectuarea unei anchete sociale pentru a verifica eligibilitatea cererilor. Tot primarul va dispune acordarea acestei alocatii in cel mult 5 zile de la data la care i se comunica situatia celor care se incadreaza pentru a beneficia de ajutorul social.

Dreptul la alocatie se acorda incepand cu luna urmatoare inregistrarii cererii. Proiectul prevede ca titularul alocatiei este reprezentantul familiei, iar beneficiarul este familia.

Plata alocatiei se va realiza de catre agentiile teritoriale pe baza de mandat postal sau, dupa caz, in cont curent personal sau in cont de card. Totodata, in cazul achitarii drepturilor de alocatie in cont curent personal sau cont de card, agentiile teritoriale efectueaza plata prin unitatile bancare, pe baza de borderou, cu plata unui comision bancar. In acelasi timp, comisionul bancar nu poate fi mai mare de 0,1% din drepturile achitate si va fi stabilit, prin negociere, la nivel teritorial intre agentiile teritoriale si unitatile bancare.

Proiectul de act normativ instituie obligatia titularului alocatiei de a da, la o perioada de 6 luni, o declaratie pe propria raspundere privind componenta familiei. Din 3 in 3 luni, trebuie sa depuna si dovada frecventarii cursurilor de catre copiii.

Primarul va dispune efectuarea de anchete sociale, la interval de 12 luni, in vederea urmaririi respectarii conditiilor de acordare a dreptului la alocatie, primarii.

Cand inceteaza acordarea alocatiei?

In proiectul de act normativ sunt incluse si conditiile in care plata alocatiei se poate suspenda. Astfel, acordarea acestul ajutor ar putea inceta, in urmatoarele situatii, incepand cu luna urmatoare:
a) pe perioada incredintarii copilului unei institutii de asistenta sociala;
b) agentia teritoriala constata ca dreptul la alocatia familiala pentru copii a fost stabilit pe baza unor date eronate privind componenta familiei ori veniturile realizate sau pe parcursul acordarii au intervenit modificari ale acestora;
c) pe o perioada de 3 luni consecutive se inregistreaza mandate postale returate pentru titularul alocatiei familiale pentru copii;
d) dupa 3 luni de la diminuarea prevazuta la art. 26 alin. (3), se constata in continuare mentinerea aceleiasi frecvente reduse.


Dreptul la alocatie va inceta si in cazul in care beneficiarul nu mai indeplineste conditiile prevazute de prezenta lege.

De asemenea, sumele incasate necuvenit cu titlu de alocatie se recupereaza de la titularul dreptului alocatiei in termenul de prescriptie stabilit de lege pentru creantele bugetare.

Sursa: Avocatnet.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sfârșit de săptămână cu două spectacole la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani! (foto)

astăzi, 18:40

Sâmbătă, 25 ianuarie de la ora 19:00, la Teatrul „Mihai Eminescu” din str. Teatrului nr. 5, va avea loc spectacolul „Ivan Turbincă” după Ion Creangă, în regia ...

DNA Suceava l-a plasat sub control judiciar pe managerul Spitalului Mavromati!

astăzi, 18:18

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul Teritorial Suceava, l-au ridicat miercuri dimineață, 22 ianuarie, pe managerul Spitalului Județean de Urgență Botoșani, Corneliu Prepeli...

A murit Cornel Oțelea, cel mai titrat handbalist al României!

astăzi, 17:56

Decesul a fost constatat la ora 05:00, la Spitalul Militar din București. Trecerea în neființă a fiului, deces survenit acum mai bine de doi ani, și-a lăsat amprenta asupra fostului mare sp...