Expert britanic în Educaţie: "În România, elevii învaţă după o curriculă de secol XIX"

Expertul britanic în Educație Julian Hingley recomandă României să ia măsuri în privinta curriculei, fiind de părere că în școlile românești se predă ca în secolul XIX.

Avem o populaţie îmbătrânită, ne confruntăm cu o hemoragie a "creierelor" şi au mai rămas circa 4 milioane de persoane care plătesc taxe. Specialistul care a introdus în România programul Cambridge Examinations spune că schimbarea curriculei, pregatirea continuă a profesorilor şi introducerea meseriilor în programul şcolar sunt câteva măsuri absolut necesare.

"Educaţia trebuie să formeze resursa umană, care este cea mai importantă resursă din orice ţară. Pentru a educa copii capabili să ne ia locul şi să conducă societatea ai nevoie de un sistem eficient de educaţie. Un astfel de sistem nu există în România", susţine Julian Hingley, expertul care de peste trei decenii lucrează în educaţie, în Anglia şi în România, scrie Adevărul.

El a explicat măsurile ce trebuie luate pentru reformarea Educaţiei în România: "Schimbarea curriculei, pregătirea continuă a profesorilor şi promovarea lor pe criterii de valoare, şi introducerea în şcoli a posibilităţii studierii unor meserii vor avea un impact incredibil asupra sistemului de educaţie", spune expertul.

Întrebat care este primul lucru pe care l-ar schimba în sistemul de educație din România, expertul a răspuns că "primul lucru care trebuie făcut este revizuirea curriculei, pentru că cea actuală aparţine secolului al XIX- lea, aparţine unei  perioade a educaţiei de masă; curricula nu e diferenţiată, singura alegere pe care o au elevii este între real şi uman, dacă aleg una dintre variante vor mai face geografie, dacă o aleg pe cealaltă, vor face istorie. Copiii nu vor neapărat asta. Încercaţi să construiţi o societate democratică, dar nu construiţi un sistem educativ care permite alegerea. Dacă scopul educaţiei este să recreeze societatea, atunci poţi să desfiinţezi sistemul actual din România, pentru că atunci când vor creşte elevii nu-şi vor plăti taxele, nu vor şofa aşa cum trebuie, nu vor şti să stea la coadă sau să deschidă o uşă. Nu toţi, majoritatea… Educaţia trebuie să construiască un concept de societate. Educaţia nu are numai un scop economic. Dacă doreşti să ai o dezvoltare a industriei, trebuie să asiguri o dezvoltare a societăţii în general. România este una dintre cele mai omogene societăţi din Europa, o societatea non-multiculturală, unde majoritatea oamenilor se numesc români şi 89% sunt ortodocşi, dar nu au conceptul de comunitate în afara familiei şi prietenilor. Primul lucru care trebuie modificat este curricula".

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Activități preventive în sistem integrat, desfășurate de specialiștii de la Antidrog cu elevii Colegiului Economic „Octav Onicescu” Botoșani! (foto)

astăzi, 20:00

Cei 120 de elevi participanți la activități au discutat împreună cu specialiștii antidrog și polițiștii despre planurile lor de viitor și despre modalitățile în care aceste obie...

Dramaturgi de toate vârstele, așteptați să participe la Festivalul-Concurs de Creație și Interpretare a Piesei de Teatru într-un Act „Mihail Sorbul”!

astăzi, 19:20

Desfășurat o dată la doi ani, festivalul își propune prin ambele secțiuni – creație și interpretare - descoperirea și promovarea talentelor dramaturgice în rândul amato...

Valeriu Iftime, PNL: „Stau și mă întreb: Totuși, cine a condus județul ăsta?” (Video)

astăzi, 18:45

„Una din întrebări a fost direcția în care se îndraptă județul Botoșani, dacă este una bună sau greșită. Sigur că e neplăcut să afli că 80% dintre botoșăneni spu...