Exercitiu tactic desfasurat sub coordonarea prefectului Cristian Roman (completare text si foto)

Exercitiu tactic desfasurat sub coordonarea prefectului Cristian Roman (completare text si foto)
Exercitiul tactic de astazi, de la Hotelul Rapsodia, s-a desfasurat sub coordonarea Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, la actiune participand si Mihai Tabuleac, presedintele Consiliului Judetean, Cristian Achitei, vicepresedintele CJ, membrii ai comitetului, precum si prefectul Cristian Roman, presedintele acestui comitet.

Au fost simulate interventia in caz de cutremur urmat de un incendiu produs la etajul al doilea al hotelului Rapsodia din municipiul Botosani, salvarea si evacuarea persoanelor din cladirea cuprinsa de incendiu, descarcerarea persoanelor din autovehicule si asanarea de elemente de munitie ramasa neexplodata.

Potrivit scenariului, in zona Vrancea s-a produs un cutremur de pamant cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter, avand epicentrul in localitatea Soveja si durata de 21 secunde. Cutremurul a fost resimtit si in municipiul Botosani unde, pe langa pagubele produse, au izbucnit mai multe incendii.

Cel mai violent dintre ele se manifesta la etajul II al hotelului Rapsodia Botosani, unde mai multe persoane s-au refugiat la etajele superioare asteptand sa fie evacuate.

In acelasi timp, un autoturism care se deplasa pe strada Cuza Voda a fost surprins de prabusirea unor elemente de constructie de pe fatada hotelului Rapsodia. In autoturism au ramas incarcerate doua persoane. In urma desfasurarii activitatilor complementare de catre echipele de interventie, la intrarea in hotel au fost descoperite elemente de munitie ramasa neexplodata.

Pentru evacuarea persoanelor si stingerea incendiului s-a intervenit cu sase autospeciale de lucru cu apa si spuma de la Detasamentul de Pompieri Botosani, Detasamentul de Pompieri Dorohoi si Garda de Interventie Trusesti , doua autospeciale de lucru la inaltimi, o autospeciala pentru cautare-salvare si o autospeciala pentru evacuarea fumului, a gazelor si pentru iluminat.

Persoanele evacuate au fost preluate de echipajele Filialei Crucea Rosie Botosani si de echipajul SMURD apartinand Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Mihail Grigore Sturdza al Judetului Iasi, care, dupa ce le-au acordat primul ajutor in punctul de triere a victimelor, amplasat in apropierea hotelului, le-au predat medicilor de pe ambulanta pentru a fi transportate la unitatile de primire urgente.

Pentru salvarea persoanelor ramase captive intre fiarele contorsionate ale masinii surprinse de prabusirea unor elemente de constructie de pe fatada hotelului Rapsodia s-a actionat cu o autospeciala de descarcerare apartinand Detasamentului de Pompieri Botosani, victimele fiind preluate de medicii de pe ambulanta si transportate la spital.

Echipa pirotehnica a actionat pentru identificarea, ridicarea si transportarea in poligonul de la Copalau a elementelor de munitie ramasa neexplodata. Inspectoratul de Politie Judetean a asigurat cu cinci echipaje fluenta traficului autospecialelor de interventie, ordinea publica si cercetarea cauzelor si imprejurarilor producerii incendiului si evenimentului rutier.

Inspectoratul Judetean de Jandarmi a participat cu doua grupe de interventii pentru asigurarea ordinii si linistii publice, participarea impreuna cu fortele IJSU la salvarea si evacuarea victimelor incendiului precum si a bunurilor materiale din incinta cuprinsa de flacari.

Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta al municipiului Botosani au participat cu patru echipe de interventie pentru salvarea si evacuare ranitilor.

"Organizate trimestrial, exercitiile specifice de cooperare cu forte si mijloace in teren sunt benefice pentru toate fortele angrenate pentru perfectarea unui cadru unitar de interventie in cazul producerii unor situatii de urgenta, constituind forme de antrenare si de evaluare", a precizat plt. Dorina Lupu, subofiter relatii publice din cadrul ISU Botosani.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Proiect de lege: Minorii de 17 ani, cu permis, ar putea conduce alături de un însoțitor cu experiență!

Miercuri, 24 Aprilie 2024
66

Comisiile juridică și pentru apărare din Senat au aprobat un proiect de lege care permite minorilor de 17 ani, cu permis categoriile B și BE, să conducă cu un însoțitor cu experiență de...

Polițiștii dintr-o localitate din Botoșani au discutat cu elevii pe tema siguranței online! (Foto)

Miercuri, 24 Aprilie 2024
75

Polițiștii din cadrul Poliției orașului Flămânzi alături i-au vizitat pe copiii din cadrul Școlii Gimnaziale ”Ion Bojoi” din localitate. Prin intermediul activităților educa...

Elevi ai unui liceu tehnologic din județ au învățat, alături de alți colegi din țară, cum să combată șomajul

Miercuri, 24 Aprilie 2024
69

106 elevi de la 13 licee din 11 localități au lucrat în echipe, în cadrul workshop-ului virtual JA Social Innovation Camp, organizat de Junior Achievement (JA) România ca parte a p...