Eugenia Greceanu – Ansamblul urban medieval Botosani – Botosanii care s-au dus

Eugenia Greceanu – Ansamblul urban medieval Botosani – Botosanii care s-au dus

 Casele Antipa din Botosani, in prezent "sufocate" de o terasa, pe Bulevardul Mihai Eminescu!  

Eveniment editorial de exceptie! Dupa dese amanari, de pe diverse pozitii care ar fi putut realiza acest lucru cu ani in urma (cum ar fi Muzeul Judetean de Istorie Botosani, in al carui arondisment moral ar fi trebuit sa se afle o astfel de activitate), a aparut la Casa Editoriala Demiurg din Iasi, in ingrijirea de exceptie a Dr. arheolog Octavian Liviu Sovan, cartea "Ansamblul urban medieval Botosani – Botosanii care se duc", de Eugenia Greceanu.

Cartea reediteaza, cu reale revizuiri si cu o iconografie mult imbunatatita, editia din 1981, cand, prin finantarea Comitetului de Cultura Botosani, a aparut intr-o forma rudimentara, dactilografiata si multiplicata.

Chiar si asa, cartea Eugeniei Greceanu a constituit un model de conservare fidela a trecutului unei asezari urbanistice de reala valoare cum este cea a Botosanilor.

Editia de fata are un Cuvant inainte de Ioan Caprosu, care spune: "Cele aproape trei sute de imagini: fotografii vechi si noi, vignete, relevee, desene, diagrame, planuri urbane si de monumente, harti de tot felul etc. il calauzesc pe cititorul interesat, dar mai ales pe specialist, spre si prin secolele trecute inlesnindu-i acestuia cunoasterea a tot ceea ce reprezinta trasaturi ale istoriei artei acestor secole, din care se reconstituie in chip firesc imaginea orasului de altadata".

Prefata actualei editii este semnata de insasi Dr. arhitect Eugenia Greceanu (nascuta la data de 26 martie 1928, in Bucuresti), cea care si-a consacrat o buna parte din viata orasului Botosani, aflat la acea data intr-o situatie de a-si pierde identitatea, prin demolarile care se faceau cu nemiluita, activitatea ei stopand in buna parte acel avant comunist, aflat si acum prin unele institutii de cultura botosanene.

Eugenia Greceanu ii multumeste, in mod special, lui Octavian Liviu Sovan, spunand: "...imi exprim multumirile pentru colegialul sprijin de care m-am bucurat din partea arheologului dr. Octavian Liviu Sovan, in laborioasele operatii ale unei reeditari actualizate, care au reclamat completari de documentatie si verificari pe teren".

Aceste multumiri ar putea fi adresate si oficialitatilor botosanene, care ar trebui sa achizitioneze intreg tirajul cartii, pentru a o oferi celor ce ne viziteaza si sunt interesati de trecutul unui oras de reala valoare identitara pentru continuitatea noastra pe aceste locuri, mai ales acum cand vestigii ale istoriei "cetatii lui Botes" se vad cu ochiul liber in Centrul Vechi, care ar fi firesc sa fie cat mai grabnic repus circuitului turistic national.

Cartea se va afla de maine si in librariile botosanene.

(Gellu Dorian)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Lucian Trufin își prezintă soluțiile pentru Sănătate (Video)

astăzi, 11:24
17

Candidatul PSD pentru Consiliul Județean: „Vom  construi 3 spitale noi în județ”„Am promis că nu mă voi angaja în dispute politice ca alți candidați și c...

FC Botoșani - CS Mioveni, astăzi de la ora 20:00

astăzi, 11:12
71

FC Botoșani întâlnește formația CS Mioveni în barajul de menținere/promovare în Superligă.Verifică aici cotele Superbet pentru meciurile din SuperLiga!FC Botoș...

Ce spune generalul Grecu despre ”aparatul de zbor fără pilot” prăbușit în Botoșani

astăzi, 10:55
129

MapN a anunțat ieri, 16 mai, că este vorba despre ”un aparat de zbor fără pilot” de proveniență civilă. Mai mult, acesta nu avea armament și nici muniție.Asta după ce, î...