Erorile ANAF care îi pun la plată pe români

Instanţele de judecată au hotărât că Fiscul a stabilit incorect o sumă totală de 110 milioane lei în sarcina contribuabililor anul trecut. Românii au reuşit să repare erorile ANAF doar prin procese, însă nu toţi cei nedreptăţiţi au apelat la această cale de apărare.

Instanţele de judecată au hotărât, în 483 de cazuri de contestaţii din 2014, că Fiscul a stabilit incorect o sumă totală de 110 de milioane lei în sarcina contribuabililor, arată statisticile Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), prezentate de Agerpres.

Potrivit datelor ANAF, în alte 734 de cazuri instanţele au hotărât că suma de aproape 400 milioane de lei a fost corect stabilită în sarcina contribuabililor, în timp ce pentru suma de 13 milioane de lei instanţele au pronunţat, în 30 de cazuri, alte soluţii.
Instanţa s-a pronunţat pe fond, în 2014, în 1.247 de cauze având ca obiect deciziile structurilor de soluţionare contestaţii, asupra legalităţii şi temeiniciei obligării contribuabililor la plata debitelor şi conformării faţă de măsurile stabilite de organele fiscale şi menţinute de către structurile de soluţionare a contestaţiilor.

În anul 2014, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, prin structurile specializate de soluţionare contestaţii, a verificat peste 7.800 de dosare, cu o sumă totală contestată de aproape 1,5 miliarde de lei, privind actele administrativ fiscale întocmite de ANAF, precizează un comunicat al ANAF.

Procentual, soluţiile emise de structurile de soluţionare a contestaţiilor, pe sume, reprezintă 52,83% respingere, 5,51% desfiinţare, 6,83% admitere si 35,83% alte soluţii.

În categoria alte soluţii se regăsesc anularea actelor administrativ fiscale, lipsa competenţei de soluţionare a contestaţiilor, renunţarea de către contribuabil la contestaţie, precum si suspendarea soluţionării cauzei pe cale administrativă de atac.

Contestaţiile formulate împotriva deciziilor de impunere, a actelor administrative fiscale asimilate deciziilor de impunere, deciziilor pentru regularizarea situaţiei emise în conformitate cu legislaţia în materie vamală a măsurii de diminuare a pierderii fiscale stabilite prin dispoziţie de măsuri, precum şi împotriva deciziei de reverificare se depun de către persoanele interesate la organele fiscale emitente ale actelor administrative fiscale.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Garda de Mediu Botoșani: Amenzi usturătoare în cursul anului trecut pentru operatorii economici care poluează aerul!

astăzi, 20:30

Garda de Mediu Botoșani vine cu câteva precizări în întâmpinarea celor care doresc să fie informați. Poluarea și mirosurile pestilențiale reprezintă două probleme di...

„DemocraZICI 2025”: Ziua Internațională a Cititului Împreună, sărbătorită de micii cititori ai unei școli din Botoșani! (foto)

astăzi, 19:45

Sărbătorită la nivel mondial din 2010, această zi are ca scop evidențierea rolului lecturii cu voce tare de a crea comunități și a împărtăși povești. În țara noastră, even...

Locuință în pericol din cauza unui coș de fum necurățat: Recomandările ISU!

astăzi, 18:40

Funinginea depusă pe pereții interiori ai coșului de fum s-a aprins și exista pericolul de propagare a flăcărilor la acoperiș. La fața locului s-au deplasat un echipaj din cadrul Detașamen...