Educaţia mai poate fi revigorată doar prin greve şi compromiterea anului şcolar, spun sindicalistii!

Greva şi compromiterea anului şcolar au rămas singurele soluţii pentru creşterea calităţii actului educaţional, spune secretarul general al FEN, Constantin Ciosu.  Pentru a funcţiona la parametri normali educaţia românească are nevoie de buget. Banii necesari se mai pot obţine însă doar prin greve şi proteste, spun sindicaliştii. "Suntem hotărâţi. Mergem până la grevă generală şi compromiterea anului şcolar", avertizează Constantin Ciosu.

Înainte de a trece la fapte, sindicaliştii mai fac o încercare. Miercuri, ei se întâlnesc cu ministrul Educaţiei Daniel Funeriu, pentru a-i aduce la cunoştinţă problemele grave cu care se confruntă sistemul de educaţie. Dacă nu vor ajunge la nicio înţelegere, sindicaliştii vor declanşa acţiunile de protest.

"Începând cu data de 10 martie, eşalonat pe zile, au loc primele forme de manifestare sindicală care sunt pichetările. În ţară, vor fi pichetate sediile prefecturilor, iar în Bucureşti, vineri 12 martie, între orele 10.30-12.30 sediul Guvernului", a anunţat Constantin Ciosu.

Sindicaliştii susţin că una li se promite şi alta li se oferă. Chiar şi bugetul alocat la început de an educaţiei aproape se înjumătăţeşte până la sfârşitul anului, iar profesorii nu mai rămân decât cu promisiunile.

"Sistemul educaţional ca să funcţioneze în condiţii normale, în parametrii normali are nevoie de buget. De fiecare dată, şi o spune legea, bugetul alocat învăţământului, atunci când se aprobă bugetul, este de 6% din PIB. Numai că, se constată la sfârşitul anului că din cei 6% din PIB,  bani care trebuiau folosiţi integral pentru învăţământ, nu pot fi executaţi decât, anul trecut, spre exemplu,  3,85%. Unde este diferenţa de bani? În aceste condiţii sistemul nu poate funcţiona", susţine secretarul general al Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN), Constantin Ciosu, citat de RTV.

Proasta salarizare din sistem influenţează calitatea actului educaţional. Involuntar, problemele profesorilor sunt transmise elevilor.

"Un om ca să fie productiv, trebuie stimulat. Or, stimulentul pentru fiecare salariat este salariul pe care îl primeşte, care reprezintă contravaloarea muncii şi valoarea importanţei sociale a muncii pe care o prestează. Or, în aceste condiţii în care nouă în 2009 nu ni s-au mărit salariile deloc, în 2010 prin aplicarea legii salarizăriii unitare  veniturile salariale au fost diminuate, ce fel de muncă să prestăm? Iar în momentul de faţă, mi se aduce la cunoştinţă că, în teritoriu, coordonatorii de credite spun că nu le pot acorda salariile, decât într-o anumită proporţie, pentru că nu sunt bani. De ce nu sunt bani? Pentru că ei sunt cheltuiţi şi nu folosiţi", a declarat Ciosu, pentru RTV.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșăneni sancționați pentru continuarea propagandei electorale!

Saturday, 23 November 2024

Cei peste 1.300 de polițiști, jandarmi, pompieri și polițiști de frontieră s-au asigurat că materialele necesare votării au ajuns în siguranță la secțiile de votare și au încep...

13 candidați: România își alege al cincilea președinte de după 1989!

Saturday, 23 November 2024

România își alege cel de-al cincilea președinte de după 1989, după Ion Iliescu (trei mandate), Emil Constantinescu, Traian Băsescu (două mandate) și Klaus Iohannis (două mandate). ...

Pedepsit să muncească la Muzeul din Botoșani după ce a fost condamnat pentru deținere de droguri de mare risc!

Saturday, 23 November 2024

Tribunalul Suceava l-a condamnat pe Costel Vlăduț I. la cinci luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de deținere de droguri de mare risc, pentru consum propr...