E-On, sanctionat de autoritatile botosanene pentru nerespectarea prevederilor legale!

In urma avalansei de reclamatii de la cetateni cu privire la prestarea de servicii catre consumatorii casnici sau la modul de facturare catre acestia, firmele E.On Gaz si E.On Moldova Furnizare SA au fost verificate de Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorului, intocmindu-se astfel un raport ce a fost prezentat prefectului judetului Botosani.

"S-au verificat contractele de furnizare a energiei electrice si a gazelor naturale constatandu-se urmatoarele: aceste contracte, incheiate de E.On Gaz si E.On Moldova Furnizare SA, in calitate de furnizori, si care exista la consumatorii casnici si aici ma refer in mod special la consumatorii casnici, nu sunt coroborate, nu au prevederile OG 21 si ale legii 296 privind protectia consumatorului, in sensul in care s-au constatat abateri privind lipsa clauzelor referitorare la drepturile consumatorilor", a declarat Cristian Roman, prefectului judetului Botosani.

De asemenea, potrivit lui Cristian Roman, referitor la E.On Gaz Furnizare si la respectarea prevederilor Legii 193, privind clauzele abuzive contractuale incheiate intre comercianti si consumatori – o clauza contractuala conform careia factura constituie preaviz, poate fi considerata abuziva, atat timp cat nu exista dovada primirii facturii de catre consumator si/sau suma nu a intrat in contul furnizorului, desi consumatorul a platit.

"Un al doilea aspect pe care vreau sa-l punctez: noua metodologie de masurare, de conversie, de calcul a consumului de gaze naturale da dreptul comerciantului sa constate in mod unilateral conformitatea privind indicatorii de performanta – cantitatea si calitatea gazelor naturale fara a da posibilitatea clientilor, consumatorilor, in caz de litigiu, sa verifice aceasta cantitate sau calitate", a precizat Cristian Roman.

Un alt aspect constatat de comisia care a efectuat controlul este ca facturile emise de E.On Gaz Furnizare se transmit consumatorilor cu mari intarzieri, lucru sesizat si de botosaneni la Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor.

"Un alt lucru pe care l-au constatat colegii mei de la metrologie, urmare a verificarii distribuitorului de gaze naturale – inspectorii serviciului judetean de metrologie legala au constatat un numar de 16 mijloace de masurare, discutam de contoare, din 70 de bucati controlate, care nu erau verificate metrologic pentru anul in curs, avand marcaje metrologice cu termen de valabilitate depasit. Vreau sa atrag atentia ca asta nu inseamna ca masuratoarea nu era corecta, doar ca era nerespectata aceasta prevedere legala", a spus Cristian Roman.

Acest control vine in urma multitudinilor de nemultumiri din partea cetatenilor la Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor, iar la randul sau Alexandru Zarug, seful CJPC, a informat prefectul, care a dat ordinul demararii acestui control.

"Printre nemultumirile inscrise in petitii se numara: foarte greu si cu intarziere se raspunde la telefon pentru anuntarea deranjamentelor in alimentare cu energie electrica a consumatorilor, cat si la gaz. Intreruperi foarte dese in furnizarea energiei electrice. Intarzieri foarte mari in remedierea deranjamentelor anuntate telefonic de abonatii serviciilor de furnizare energie electrica. Intarziere la primirea facturilor deoarece factura are regim de corespondenta obisnuita, fara confirmare de primire contrasemnata de consumator", a precizat Alexandru Zarug, seful CJPC Botosani.

In urma controlului, E.ON Gaz a fost sanctionat cu o amenda in valoare de 30.000 de lei, in urma unei reclamatii intemeiate a unui consumator care s-a plans ca a fost deconectat abuziv la sarbatorile de iarna de la alimentarea cu gaze naturale.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Remus TANASĂ: Câteva gânduri despre Enescu

astăzi, 10:00

Muzica lui George Enescu face parte din patrimoniul imaterial al umanității. El a compus, a cântat la vioară sau la pian, a dirijat și a răspândit dragostea prin și pentru muzică de...

Patronul milionar din Botoșani care merge cu metroul în București. ”Noi avem doar avionul…!” (Video)

astăzi, 09:39

Invitat la emisiunea „Prietenii lui Ovidiu”, omul de afaceri și viitorul președinte al Consiliului Județean Botoșani, a explicat motivele pentru care atunci când ajunge la Bucure...

21 septembrie: Zilele Europene ale Patrimoniului la Memorialul Ipotești

astăzi, 09:12

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, invită publicul, pe data de 21 septembr...