E bine sa stii: Cum se platesc daunele daca firma de asigurari intra in insolventa

In cazul in care compania de asigurari intra in insolventa, in lipsa fondurilor, cei care au incheiat polite nu isi vor putea recupera dauna.

Pe de alta parte, daca se constata ca de vina pentru situatia societatii este conducerea acesteia, asiguratii pot fi despagubiti din patrimoniul personal al membrilor conducerii.

Avocatul Adrian Cuculis, care activeaza si in domeniul insolventei, ne prezinta in continuare procedura de plata a daunelor in situatia in care firma de asigurare intra in insolventa.

Forma de organizare a societatii de asigurari Astra este societate pe actiuni, fiind incadrata astfel la dispozitiile legii insolventei numarul 85/2006.

Practic, asigurarile reprezinta, fiecare in parte, contracte inexacte sau asa cum le denumea practica, contracte variabile, cu finalitate necunoscuta, din care una dintre parti urma sa castige, ori asiguratorul ori asiguratul in cazul unei daune.

Legea insolventei a instituit o procedura cat se poate de clara atunci cand a venit vorba despre o lichidare in masa a patrimoniului si, astfel, a fost instituita si lista prioritara a celor ce sunt despagubiti in cazul unei stari de insolventa sau, mai pe scurt, care sunt creditorii privilegiati.

Prin creditor se intelege persoana fizica sau juridica ce detine un drept de creanta asupra averii debitorului si care a solicitat, in mod expres, instantei sa ii fie inregistrata creanta in tabelul definitiv de creante sau in tabelul definitiv consolidat de creante si care poate face dovada creantei sale fata de patrimoniul debitorului, in conditiile legii.

Astfel, in cazul insolventei unei societati de asigurari, ar insemna ca in primul rand se vor recupera creantele garantate, prin patrimoniul debitorului, salariile personalului, creantele catre stat si in cele din urma aceste compensatii pe care debitorul asigurator trebuie sa le plateasca in baza contractelor de asigurare.

Faptul ca se inchide o polita de asigurare nu inseamna ca in eventualitatea unei stari de insolvabiltate/insolvente declarate, in cazul lipsei patrimoniului, cel indreptatit isi va recupera dauna.

Insa daca se ajunge la concluzia ferma, in urma auditarii si contabilizarii situatiei asiguratorului, ca organele de conducere au dus societatea in aceasta stare si se fac vinovate pentru aceste aspecte, pot fi trase la raspundere, cu patrimoniul personal, astfel incat sa poata fi recuperate toate creantele ce deriva din contractele de asigurare.

Astra, sub administrare speciala

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a anuntat marti ca a dispus instituirea procedurii de redresare financiara prin administrare speciala in cazul companiei Astra Asigurari, cel mai mare asigurator din Romania, aflata in proprietatea omului de afaceri Dan Adamescu.

ASF a suspendat actionarii si conducerea si a numit firma KPMG ca administrator special.

Problemele identificate de ASF au vizat rezervele constituite de Astra pentru plata daunelor, cu 40% mai mici decat era necesar, precum si politicile de reasigurare.

Falimentul companiei a fost cerut de un service auto din Timisoara, la care Astra a acumulat datorii de peste 65 de mii de lei.

"Cred ca o asemenea decizie de intrare in insolventa a unei companii de asigurari cu traditie ar avea un efect negativ in increderea pe care o au toti asiguratii atat in ASF, care ar fi trebuit sa previna o asemenea situatie, cat si in organele statului care au fost partinitoare la activitatea respectiva, in asa fel incat sa fie prejudiciati un numar mare de asigurati", a afirmat avocatul Adrian Cuculis. (Ziare.com)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu“ Botoșani organizează concurs de creație literară! (foto)

Friday, 27 September 2024

Lucrările pot fi trimise pe adresa de e-mail: lecturabjme@gmail.com sau pot fi depuse la Sala de Lectură a Bibiotecii, sediul central din Calea Națională, nr. 64. Termenul limită de predare es...

Elevii unei școli din Botoșani învață despre leadership și educație financiară la Târgul anotimpurilor! (foto)

Friday, 27 September 2024

"It takes a village to raise a child" spune un proverb și asta au reușit educatorii, învățătorii și profesorii Școlii Gimnaziale „Sfânta Maria” din Botoșani: ...

Eveniment de excepție marca BIZZ CLUB Botoșani (foto)

Friday, 27 September 2024

Pe 25 septembrie 2024, Hotelul Rapsodia din Botoșani a fost gazda workshop-ului „Vânzări cu IMPACT: Convinge Creierul Instinctual să spună DA”, susținut de Răzvan Curcubătă, ...