Poleiul care s-a produs, joi dimineață, pe drumurile din județul Botoșani în urma ploii, a creat dificultăți în trafic șoferilor. Din această cauză, unele cadre didactice navetiste nu au reușit să ajungă la timp la cursuri, iar părinții reclamă că le-au fost trimiși copiii înapoi acasă.
„În rampă mașinile patinau, veneau în șanț...”
Un părinte din comuna Viișoara este revoltat de faptul că în comună autoritățile nu și-au făcut treaba cum trebuie, iar profesorii nu au reușit să ajungă la timp la școală. Astfel, copilul i-a fost trimis înapoi acasă pe motiv că dascălii nu mai reușesc să ajungă din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile.
Părintele afirmă că „era gheață, gheață pe asfalt”, iar autoritățile nu ar fi trecut de dimineață să dea cu material antiderapant. În plus, o altă supărare vine și de la faptul că pe marginea drumului este încă zăpadă și nu se poate circula.
„Trebuiau să treacă utilajele de dimineață măcar, înainte de a veni la școală profesorii și copiii. Era gheață, gheață pe asfalt. Nici măcar acum nu au trecut să dea. În afară că de o săptămână pe marginea drumului nici nu se poate circula pentru că e tot numai zăpadă. Nu au desfundat acătărea. V-am spus, aici în centru aruncau oamenii de la Primărie sare cu mâna că nu puteau urca. În rampă mașinile patinau, veneau în șanț. Profesorii au reușit să ajungă la școală, dar unde să mai duc copilul că e ora 11:00? De acum mâine. Profesorul a trimis mesaj că a ajuns, dar târziu, pentru că a rămas blocat în trafic. Sunt de pe la Darabani veniți”, a povestit pentru Știri.Botoșani.Ro un părinte din Viișoara.
Primarul aruncă „mingea” în curtea autorităților județene
Contactat telefonic de reporterii Știri.Botoșani.Ro, Laurențiu Rîmbu, primarul comunei Viișoara, spune că angajații Primăriei au ieșit de la prima oră în teren pentru a împrăștia material antiderapant pe străzile principale din comună.
Primarul spune că, de fapt, probleme ar fi fost pe drumurile județene care fac legătură cu unitatea administrativ-teritorială.
„Microbuzul școlar la ora 08:00 circula, deci au ajuns, iar profesorii au ajuns cu dificultate din cauza drumului județean sau drumului național. Pe drumurile sătești și comunale, da, s-a împrăștiat material antiderapant. Acum se lucrează pe toate străzile secundare, dar mașina de pe drumul județean vine mai greu. Acum a ajuns la 10:00, în principiu ajungea pe la 6 – 7 dimineața. Era polei pe drumul județean și de asta a ajuns foarte greu, dar depinde de traseul pe care l-a avut”, ne-a declarat Laurențiu Rîmbu, primarul comunei Viișoara.
La Școala din Viișoara vin profesori din Păltiniș, Darabani și chiar din Coțușca. Aceștia ar fi întâmpinat probleme în trafic, spune primarul.
„Eu am circulat până la Păltiniș pe drumul județean și într-adevăr erau porțiuni cu polei, dar se putea circula. Foarte greu, într-adevăr, pentru că nu s-a dat cu material antiderapant. Mașinile au venit, dar un pic mai greu. Școlile sunt deschise, profesorii au ajuns. Avem profesori care vin de la Darabani, Păltiniș și Coțușca. Eu am circulat de la prima oră a dimineții, mai greu, dar s-a circulat. Am și eu navetiști de la Darabani care lucrează la Primărie, dar au ajuns”, a completat primarul din Viișoara.
Rîmbu Laurențiu recunoaște că o educatoare navetistă a întâmpinat probleme pe drumul județean, unde nu mai reușea să urce o pantă din cauza poleiului.
„Am folosit în jur de trei tone de material antiderapant pentru comună, avem pe stoc, avem buldoexcavator, muncitori la gospodărie comunală și acum se lucrează, dar s-a dezghețat pentru că temperaturile sunt cu plus. Am avut un singur caz, pe drumul județean nu puteau să urce o pantă două mașini. Una a doamnei educatoare de la grădiniță și a unui cetățean. S-a dat cu sare, material antiderapant și după au reușit să circule”, a conchis primarul.
„Nu au fost semnalate incidente, noi am intervenit cu utilajele...”
Cei care au în sarcină drumurile județene din Botoșani spun că nu au fost semnalate incidente joi dimineață și că s-a intervenit pe toate sectoarele de drum județean unde s-a impus din cauza poleiului.
„S-a intervenit cu utilaje. Am folosit 60 de tone de material antiderapant. Momentan nu au fost semnalate incidente, au fost doar zone cu polei. S-a intervenit, doar că nu pe toate traseele pentru că nu pe toate a fost cazul. Pe Gulioaia – Dângeni, Podeni – Ungureni, Săveni – Coțușca – Rădăuți Prut, în principiu zona Săveni, Trușești a fost cu polei”, ne-a declarat Gheorghian Cătălin, director DJDP Botoșani.