Drumul gropilor. Fala foştilor şefi de CJ, iad pentru şoferi - GALERIE FOTO, VIDEO
FOTOREPORTAJ!

Drumul gropilor. Fala foştilor şefi de CJ, iad pentru şoferi - GALERIE FOTO, VIDEO
Bogaţii se bat în instanţe, între timp şoferii îşi "rup" maşinile. Asta se întâmplă pe drumul judeţean 282B, viabilizat fix în urmă cu doi ani. Nu modernizat, aşa cum susţinea conducerea de atunci a Consiliului Judeţean Botoşani, ci doar viabilizat.

Diferenţa ţine de nuanţă şi de perioada scurtă în care stratul asfaltic s-a deteriorat. Adică un fel de resuscitare provizorie soldată, în timp scurt, cu decesul "pacientului", pentru că tratamentul nu a mai fost administrat.

Imaginile pe care le vedeţi au fost surprinse marţi, 6 octombrie, pe DJ 282B, sectorul de drum Flămânzi- Prăjeni, folosit mai ales de străinii de judeţ, dar şi de ambulanţele care cară bolnavi la Iaşi măcar o dată pe zi.

Ambulanţierii botoşăneni au fost primii bucuroşi de încheierea lucrărilor, în condiţiile în care reuşesc să scurteze durata drumului şi, intrând în municipiul Iaşi, ajung direct în Copou. Datorită faptului că este mai scurt cu 15 km faţă de varianta prin Târgu Frumos, GPS-urile indică acest drum ca soluţie pentru grăbiţi. Numai că necazurile încep odată cu intrarea pe sectorul botoşănean al drumului, de la "intersecţia celor şase drumuri" din Flămânzi sau de la graniţa cu judeţul Iaşi către Botoşani.

Acolo începe iadul şoferilor! Pentru că nu parcurgi nici măcar o sută de metri fără să nu dai într-o groapă. Practic, pe toţi cei 15,9 kilometri de drum, carosabilul este atât de plin de gropi încât şoferii se înhamă la un slalom ameţitor, pentru a cruţa, atât cât se poate, maşinile.

Coşmarul durează până la graniţa dintre judeţe, acolo unde sectorul botoşănean se încheie patetic cu o groapă imensă ce înghite stratul subţire de îmbrăcăminte asfaltică, iar cel ieşean începe cu un drum ca-n palmă, marcat ca la carte şi unde nu s-a făcut rabat la calitate.

Ceea ce şoferii străini de judeţ nu ştiu este că drumul botoşănean a fost reparat fix în urmă cu doar doi ani. Un conducător auto din Vaslui transpirase până ajunsese la graniţa judeţului, necunoscând traseul. Un altul, cu autoturismul înmatriculat în Ilfov, a mers încetişor printre gropi, iar când a scăpat la drum lin, "i-a dat blană" maşinii. La fel şi şoferul unei Dacii hârbuite care şi-a chinuit motorul în ultimul hal pe bucata botoşăneană. Şi niciunul dintre ei nu îşi poate închipui cum un drum reparat în urmă cu doi ani s-a stricat în aşa fel.

Cum s-a ajuns aici?



În 2013, Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri (DJDP) a contractat serviciile Bitunova pentru reabilitarea a 30 de kilometri de drumuri judeţene. Prioritar era DJ 282 B, pe sectorul Flămânzi – Prăjeni. Pentru reparaţii a fost preferată o soluţie "inovatoare" şi ieftină numită în termeni specifici: reciclare la rece a asfaltului distrus, respectiv o profilare cu piatră spartă şi apoi întărirea ei cu şlam bituminos pe bucăţile neasfaltate.

Graba era mare, pentru că cei de la CJ Iaşi abia reluau licitaţiile pentru lucrarea de pe sectorul lor de drum, or situaţia în judeţul vecin era şi mai tragică decât la noi - drumul era de pământ pe sute de metri.

Practic, între cei doi şefi de CJ-uri, Florin Ţurcanu şi Cristian Adomniţei, apăruse un soi de competiţie "care termină drumul mai repede", iar această competiţie a dus la deformarea realităţii pe partea botoşăneană.

Mai exact, Biroul de Presă al CJ Botoşani anunţa la începutul lui septembrie 2013 că mai erau de reparat doar 3 kilometri din drumul ce costa 20 de milioane de lei, ulterior urmând să se facă marcajele.


Astăzi marcajele nu sunt trasate, iar drumul botoşănean se încheia pe atunci în gropile din judeţul vecin care nu începuse încă lucrările la partea sa de drum. Graba botoşănenilor avea să se termine cu un fiasco, drumul este mai rău decât înainte de reabilitare, iar contractul a fost cercetat de Curtea de Conturi.
 
Curtea de Conturi depistează nereguli cu reciclatorul



Mai exact, inspectorii Curţii de Conturi au considerat că numărul de ore în care s-a folosit reciclatorul la rece pe partea asfaltată a drumului 282B nu corespunde realităţii, ca atare au imputat circa 5 milioane de lei. Urmând indicaţiile Curţii de Conturi, Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri a deschis proces în contencios administrativ pentru recuperarea sumei.

Anterior, reprezentanţii Bitunova au intentat trei procese la Tribunalul Bucureşti, prin care solicitau DJDP alte sume de bani, totalul ajungând la 8,2 milioane de lei. Instanţa din Capitală şi-a declinat competenţa teritorială, astfel că la Botoşani au ajuns două procese, care au drept miză suma de 1,1 milioane de lei. Primul termen într-unul dintre aceste procese va avea loc săptămâna viitoare.

Până una, alta, în noiembrie expiră contractul cu Bitunova, la fel ca şi perioada de garanţie, iar constructorul nu dă semne că s-ar întoarce la Botoşani să repare drumul.

"Astăzi (marţi, n.r.) am vorbit cu cei de la Drumuri, au mers şi au filmat şi fotografiat toată zona, pentru că încă e în garanţie. Facem o ultimă încercare, dacă nu, le executăm garanţia. Aşa stau lucrurile acum", explică Gheorghe Sorescu, actualul şef al CJ. La fel spune şi Sorin Clim, directorul DJDP. "Chiar săptămâna asta vrem să le facem o adresă celor de la Bitunova să vină să repare drumul. Dacă nu vin, executăm garanţia şi facem reparaţiile", susţine directorul DJDP.

Bitunova nu are reacţie!

Cei de la Bitunova Bucureşti nici nu mai vor să audă de contractul cu Botoşaniul. "Responsabilul de contract nu mai lucrează pentru noi, iar altcineva care să vorbească despre ce s-a întâmplat acolo nu există", au comunicat pentru Stiri Botosanireprezentanţii constructorului.

Speranţă la Flămânzi



După ce s-au rugat mai bine de doi ani să le acorde un ajutor financiar pentru ca şi sectorul intravilan din DJ 282 B, pe o lungime de 1,1 km să fie reparat, autorităţile de la Flămânzi au primit abia acum de la Guvern, prin CJ, 490.000 de lei.

Ca atare, în două săptămâni, reprezentanţii Primăriei Flămânzi spun că vor găsi constructorul care să repare şi bucăţica de drum lăsată la stadiul de pietruit.


"Dacă ne ducem pe licitaţie, durează una- două luni, intrăm în iarnă şi nu mai putem munci nimic, iar la finalul anului trebuie să dăm banii înapoi. În aceste condiţii, facem o negociere directă. În două săptămâni închidem procedura şi poate dăm drumul la treabă. Numai că pe tronsonul respectiv vine şi canalizarea şi aducţiunea de apă, aşa că vom ocoli zona şi vom continua lucrările din oraş până la locul unde în 2013 au început lucrările"
, explică primarul Dan Oloieru de la Flămânzi.

Altfel spus, din lungimea de 1,1 kilometri din intravilan, se va lucra doar pe sectorul unde nu vor ajunge conductele de apă şi canalizare.


Drumul Iaşului, ieftin şi bun



În decembrie 2014, şefii CJ Iaşi inaugurau cu fast sectorul ieşean al DJ 282 B, reabilitat pe o lungime de 42 de kilometri cu peste 48 de milioane de lei, mare parte din sumă reprezentând bani europeni. Asta în condiţiile în care sectorul nostru nu a fost recepţionat nici acum, la doi ani de la încheierea lucrărilor. 

Nu încape îndoială că lucrările pe partea judeţului Iaşi, executate de o asociere de firme între care şi Transporturi Auto Botoşani, au afectat stratul de asfalt, şi aşa anemic, de pe partea Botoşanilor. Constructorii au cărat sute de tone de materiale de construcţie, fără să se teamă de controale în privinţa respectării normelor de greutate pe osie, iar autorităţile asistau la ravagiile făcute, cu credinţa ca Bitunova va reveni în judeţ să-şi respecte contractul şi să repare ce mai era de reparat. Cum bine vedem, speranţele au fost zadarnice.

VIDEO:

GALERIE FOTO:

- portiune de drum in orasul Flamanzi






- Drumul judetean 282 B (in judetul Botosani)
















- Drumul judetean 282 B (in judetul Iasi)





 

Spune-ne opinia ta