Tehnici care îți pot salva viața. Așa supraviețuiești unui infarct dacă ești singur

Un atac de cord poate fi fatal în multe cazuri, însă dacă știi să ce să faci, ai putea să-ți salvezi viața. Este foarte important să știi cum să reacționezi atunci când apar simptomele infarctului, mai ales dacă nu e nimeni prin preajmă care să te poată ajuta.

Cum recunoști un atac de cord?

Ca să poți acționa la timp, trebuie să cunoști simptomele infarctului. Acesta apare atunci când circulația sângelui este întreruptă într-o anumită zonă a inimii, de obicei, din cauza unei artere blocate. Zona afectată începe să moară din cauza lipsei de sânge și de oxigen și dacă nu este tratată la timp, mușchiul inimii poate fi grav afectat, ne spune Doctorul Zilei.

Primele semne ale infarctului includ durere în piept, scurtarea respirației, palpitații, transpirație excesivă, grețuri, amețeli, oboseală.

Cum acționezi?
În primul urând sună la 112. Dacă simți durere și disconfort în regiunea inimii, e un semn de alarmă. Dacă ai fost diagnosticat deja cu o boală de inimă, sună-ți doctorul imediat. Dacă ești la volan și ai aceste simptome, trage pe dreapta și sună la 112.

Nu contează cât de aproape ești de vreun spital, în niciun caz n-ar trebui să conduci în această situație.

Dacă ai tratament pentru o boală de inimă, este posibil să ai la îndemână un beta-blocant. Ia o pastilă până vine ambulanța.
Dacă ești la primul infarct, ar trebui să mesteci și să înghiți o aspirină cât poți de repede. Aspirina îmbunătățește circulația și previne formarea cheagurilor de sânge.

Încearcă să nu te miști prea mult ca să nu pui presiune pe mușchiul inimii.

Dacă poți, lovește-te cu pumnul în piept, în dreptul inimii ca să ajuți inima să pompeze sânge.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cum se vor forma noul Parlament şi Guvernul: PNL a cedat în faţa PSD-ului. Le-au recunoscut „supremația”!

astăzi, 12:02

Președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a vorbit despre prioritatea de pe masa clasei politice: formarea unui Guvern cu o largă susținere în Parlament. Liberalul spune că negocierile...

ITM Botoșani: Prevederile legale privind dialogul social, cu modificările și completările ulterioare!

astăzi, 10:45

Legea nr. 367/2022 privind Dialogul Social, prevede că negocierea colectivă este obligatorie la nivelul unităților care au cel puțin 10 angajați/lucrători. În cazul în care &icir...

Botoșăneanul Theodor Șoptelea și notele unui tânăr jurnalist în provincie (Video)

astăzi, 10:13

În „Iceberg”, primul scurtmetraj regizat de Andrei Inizian după absolvirea secției de regie în UNATC, un student la jurnalism (botoșăneanul Theodor Șoptelea) se aventureaz...