Drapelul Romaniei a facut loc drapelului Ungariei. Ministrul Resurselor Nationale din Ungaria: "Clujul e al nostru!"

Aproximativ 600 de cetateni au participat la inaugurarea oficiala a statuii lui Matei Corvin. Doar doua drapele oficiale ale Romaniei si-au facut loc printre multimea de drapele ale extremistilor unguri de la HVIM, steagurile "tinutului secuiesc" si cele ale Ungariei. Mai mult, un tricolor romanesc care incadra steagul Uniunii Europene a fost coborat de catre autoritatile locale pe parcursul ceremoniei inaugurarii si in locul lui a fost ridicat drapelul Ungariei.

Desi pledeaza pentru multiculturalitate, viceprimarul "tuturor clujenilor", Laszlo Attila s-a adresat in discursul sau numai populatiei unguresti, refuzand sa vorbeasca in limba romana.

La scurt moment dupa cuvantarea viceprimarului, ministrul Resurselor Nationale din Ungaria – Rethelyi Miklos s-a adresat ungurilor: "Clujul e al nostru si se vede asta pretutindeni, chiar si in statuia pe care o inauguram astazi! [...] Clujul nu poate supravietui fara maghiari".

Cu tristete in suflet, directorul Muzeului National de Istorie a Transilvaniei, Ioan Piso, a observat ca la eveniment prezenta romanilor cu drapele rosu-galben-albastre a fost nula, in ciuda faptului ca regele sarbatorit a fost la origini si roman. "Trebuia sa fim cu totii prezenti in Piata Unirii, sa participam la inaugurare si sa sarbatorim impreuna, romanii si maghiarii", a declarat dansul.

Printre cei aproximativ 20 de membri ai HVIM prezenti la eveniment s-a putut observa si existenta unui cetatean care arbora drapelul formatiunii politice Jobbik.

Printre cei care au luat cuvantul cu prilejul inaugurarii statuii s-au numarat vicepremierul Ungariei Semjen Zsolt, ministrul Culturii si Patrimoniului National din Romania, Kelemen Hunor, europarlamentarul Tokes Laszlo, si primarul Sorin Apostu (bucuros ca la Cluj "s-a putut trece peste conflictul artificial" dintre romani si unguri).

Parcarea din Piata Unirii a fost impanzita de masini cu numere de inmatriculare de Covasna care aveau lipite pe ele stickere cu Ungaria Mare, iar Kelemen Hunor inca este asteptat sa faca o vizita la Muzeul National de Istorie a Trasilvaniei, unde inca nu a pus piciorul de la numirea sa in pozitia de ministru al Culturii.

napocanews.ro
 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Calendar ortodox, 19 aprilie: Sfântul Cuvios Ioan de la Lavra Veche; Sfântul Sfinţit Mucenic Pafnutie!

astăzi, 08:00

În Pustia Palestinei, aproape de Ierusalim, se afla o frumoasă aşezare călugărească întemeiată de Sfântul Hariton şi se numea Lavra Veche, întrucât sfântul o...

Incendiu violent într-o gospodărie botoșăneană. Locuința unei familii a ars în totalitate! (Foto)

astăzi, 07:38

Un incendiu violent s-a produs, vineri, într-o gospodărie din localitatea Corlăteni. O casă a fost cuprinsă de flăcări. Nu au fost persoane rănite, însă pagubele sunt însemna...

”Andreea cu gropițe”, fetița de 7 ani din Botoșani, moment emoționant la Românii au talent! ”Îți prevăd un viitor frumos!”(Foto, Video)

Friday, 18 April 2025

Talentul Andreei a înflorit încă din copilărie, când a fost fermecată de glasul mătușii sale, interpretă de muzică populară și sora mamei. A ascultat-o cu admirație și și...