Dragul nostru şofer de 18 ani!

Ai avut ghinion. Ai parcat pe o trecere de pietoni şi cineva ţi-a fotografiat maşina. Nu era nici pe departe atât de grav precum păţania din iarnă, când aceeaşi maşină a fost implicată într-un accident în urma căruia au fost răniţi doi oameni.

De data asta, maşina ta, lipită bine de marcajul pietonal, a ajuns pe Facebook, pe pagina redacţiei Ştiri Botoşani. Şi acolo ar fi rămas. Ştii, o pagină de Facebook înseamnă un conţinut adresat prietenilor sau celor care apreciază respectiva pagină.

Aici începe ghinionul tău!

Nu ai avut răgazul să constaţi unele lucruri: fotografia nu afişa numărul maşinii tale, considerând că trebuie să îţi protejăm identitatea. Nu afişa nici un detaliu care ar fi putut conduce la expunerea ta şi a familiei tale.

Cel care a provocat şi instigat în acelaşi timp ai fost tu, şoferul de 18 ani. Ne-ai dezvăluit, nouă şi celor care au acces la pagina de Facebook a site-ului Ştiri Botoşani, cine eşti, cu nume, prenume, caracter şi un pic - prea mult! - tupeu. Ai jignit, denigrat, instigat. Mai mult, pentru a fi sigur că toată lumea îţi află eroismele, ai preluat fotografia şi ai repostat-o pe pagina ta de Facebook, unde ai continuat jignirile, susţinut de prietenii tăi ("data viitoare parchez în coteţul lor de redacţie", "garantez că pot parca şi în mijlocul străzii şi nu se întâmplă nimic" etc.).

Din cauza atitudinii tale fotografia a făcut subiectul unui articol pe site-ul Ştiri Botoşani. Unde ţi-am oferit prilejul de a continua dialogul teribilist şi îndrăzneţ cu mult mai mulţi cititori. Surpriza ta a fost că nu mai aveai aşa mulţi susţinători. Ghinionul tău a fost că ţi-ai expus familia, colegii, profesorii. Te-ai expus pe tine, continuând cu injuriile, neacceptând nicio clipă că ai greşit.

Ştiri Botoşani nu urmăreşte maşini în trafic, nici nu are drept scop depistarea şoferilor indisciplinaţi. Dacă ar fi fost aşa, fotografia ar fi conţinut date de identificare şi ar fi fost predată în clipa următoare Poliţiei. A fost doar o fotografie pe un site de socializare, postată pentru prietenii noştri. De promovarea ei te-ai ocupat singur!

Dragul nostru şofer de 18 ani,

Eşti răspunzător pentru cele petrecute. Nu totul în viaţă se tratează cu aroganţă, tupeu şi jigniri. Ştim că ai învăţat lecţia şi că astă-noapte, când ai sunat la redacţie, am auzit în telefon un alt om. Nu cel care până atunci jignise, nici teribilistul de pe stradă. Vocea care ne cerea să scoatem de pe site articolul despre tine era vocea unui copil. Şi în acel moment am simţit respect. Nu pentru tine, ci pentru părinţii tăi. Dacă te-au determinat să ştergi postările de pe Facebook, dacă te-au responsabilizat şi ai fost nevoit să suni la redacţie pentru a-ţi asuma fapta, dacă au schimbat vocea agresivă de joi după-amiază în glasul apăsat, trist de la miezul nopţii, dragul meu şofer, înseamnă că eşti un copil bun. Vorbeai la telefon despre faptul că imaginea ta a fost prejudiciată de materialul nostru, dar acum ai înţeles: noi ţi-am protejat identitatea, SINGUR ţi-ai prejudiciat imaginea.

Urmează un examen important pentru tine. Poate că prima probă ai dat-o deja şi, deşi a părut un eşec, înclin să cred că ai trecut cu brio. Nu amenda contează, nici meditaţiile suplimentare la care probabil că părinţii te-au supus, nici faptul că ţi-ai expus familia inutil. Contează vocea tristă de la miezul nopţii, vocea unui copil care îşi ascultă, în final, părinţii.

Poate că acesta a fost examenul tău de maturitate, pentru a porni în viaţă cu curaj, responsabilitate şi asumarea propriilor fapte. Îţi dorim BAFTĂ la BAC, un drum curat în viaţă şi... ai grijă unde parchezi maşina!
 
Redacţia Ştiri Botoşani
 


 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Valeriu Iftime a reacționat după FC Botoșani - Rapid: ”Băiatul meu de suflet!”

astăzi, 20:53

Valeriu Iftime a vorbit imediat după meciul cu Rapid și a ținut să puncteze faptul că portughezul Aldair l-a dat pe spate în urma evoluției sale împotriva giuleștenilor. De aseme...

FC Botoșani – Rapid 2-0, VICTORIE mare pe Municipal!

astăzi, 20:11

Aproape 5000 de suporteri au fost prezenți la meci, suporterii înfruntând ploaia și aplaudând succesul fotbaliștilor botoșăneni, antrenați de Liviu Ciobotariu. Rapid a benefici...

Vești bune pentru șoferi: Modul de aplicare a amenzii pentru lipsa rovinietei va fi schimbat

astăzi, 19:20

Documentul prevede o perioadă de 24 de ore pentru plata taxei pentru drumurile naționale. Proiectul de lege a primit deja aviz favorabil de la Comisia de Transport și Infrastructură și va ajun...