Doina Federovici, atenționare către managerul de la „Mavromati”: „Aveți această atribuție de a-i înlătura pe acei angajați” (foto, video)

Corneliu Prepeliță a venit la conducerea Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani, după ce economistul Corneliu Mihai și-a dat demisia pe motive de sănătate.

Corneliu Prepeliță, fost consilier juridic la Institutul de Psihiatrie Socola din Iași, împlinește pe data de 10 august o lună de zile de când se află la conducerea celui mai mare spital din județul Botoșani, unitate care se confruntă cu probleme deosebit de importante.

Prepeliță a fost adus la Botoșani de Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani, după ce economistul Corneliu Mihai și-a dat demisia la scurt timp după ce i s-a prelungit mandatul pentru încă trei luni de zile. Și Corneliu Prepeliță exercită atribuțiile de manager în baza unui interimat.

Caracatița problemelor la Spitalul „Mavromati”

Din luna august a anului 2023 și până în prezent, Spitalul Județean „Mavromati” din Botoșani s-a confruntat cu probleme serioase. Începând cu moartea moartea Alexandrei Ivanov pe patul Maternității din Botoșani, și continuând cu percheziții ale procurorilor DNA care s-au soldat cu arestări sau măsuri preventive.

Toți managerii care au ajuns pe scaunul de conducere al unității sanitare au fost numiți de președintele în funcție al Consiliului Județean Botoșani.

Pe lângă aceste aspecte negative scoase la iveală de oamenii legii, spitalul se confruntă și cu o criză acută a lipsei personalului. Cei care activează acum spun că sunt extrem de obosiți și epuizați. Deși se scot posturi la concurs, unele nu par atractive pentru candidați. Dovadă și faptul că pentru patru posturi de medici s-a înscris o singură persoană.

„Gradul de satisfacție al unui pacient este determinat de doi parametri”

Cu toate acestea, în cadrul unui eveniment administrativ care a avut loc miercuri la sediul provizoriu al Consiliului Județean, Doina Federovici ține să menționeze că cele mai mari investiții din istoria județului Botoșani s-au făcut în mandatul său.

În mandatul meu, sistemul sanitar din Botoșani a beneficiat de cele mai mari investiții din istoria județului nostru. În total e vorba de aproximativ 50 de milioane de euro. De asemenea, voi lăsa noii administrații proiecte de investiții de 175 de milioane de euro pentru construcția a 3 spitale, pentru care Consiliul Județean va putea aplica imediat ce se vor deschide ghidurile”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean (CJ) din Botoșani.

În acest sens, președintele în funcție al CJ menționează că, deși se fac investiții în sistemul sanitar botoșănean, acest lucru nu este de ajuns. 

„Domnule manager, gradul de satisfacție al unui pacient care intră în Spitalul Județean este determinat de doi parametri, la fel de importanți (...) Pe de o parte, sunt condițiile pe care le găsește în spital. Adică modul în care este amenajată clădirea, dotările cu echipamente, starea mobilierului, dacă e cald iarna și răcoare vara, dacă e curat și ordonat. Aici Consiliul Județean și-a făcut datoria. Am asigurat toate investițiile necesare pentru a avea un spital civilizat”, a precizat Doina Federovici.

Cel de-al doilea aspect la care a făcut referire Doina Federovici este personalul medical și atitudinea pe care o are față de pacienți și aparținători.

Dar cel puțin la fel de importantă este a doua componentă, respectiv interacțiunea dintre pacient și personalul medical. Mă refer la modul în care se poartă medicii, asistentele și personalul auxiliar cu fiecare pacient, cum îl tratează, respectul pe care i-l acordă pacientului și empatia sau modul în care reacționează la suferința lor. Oricât de multe investiții ar face Consiliul Județean, oricât de mulți bani europeni am aduce la această unitate medicală, oricât de performante ar fi echipamentele pe care le achiziționăm, pacienții vor fi în continuare nemulțumiți, pe bună dreptate, dacă personalul spitalului va avea un comportament inadecvat la adresa lor”, a completat președintele CJ.

„Aveți această atribuție de a-i înlătura pe acei angajați”

Astfel, Doina Federovici îl atenționează pe managerul Corneliu Prepeliță să fie atent la comportamentul pe care angajații săi îl au față de pacienți și aparținători.

Mai exact, președintele CJ îi sugerează să „curețe” spitalul de acei angajați care nu fac cinste unității medicale.

Domnule manager, insist cu această solicitare de a acorda o atenție deosebită acestei componente umane, privind relația dintre pacient și personalul pe care îl aveți în subordine. Nu e în competența președintelui Consiliului Județean, dar dumneavoastră aveți această atribuție de a înlătura imediat din colectivul spitalului pe acei angajați care nu-i respectă pe pacienți. Deci vă rog să vă exercitați această atribuție cu exigență maximă! În general, oamenii nu vin de plăcere la spital, iar o vorbă bună din partea medicului sau a asistentei contează foarte mult pentru pacient”, a completat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

La acestea, Corneliu Prepeliță, managerul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani, a declarat că, la Botoșani, el a găsit o echipă sudată și personal dedicat meseriei, însă este conștient de aceste sincope cu care unitatea se confruntă.

De când am venit eu manager am găsit o echipă sudată, dedicată profesiei. Bineînțeles că mai sunt și mici sincope, dar studiind plângerile, acestea au scăzut mult și sperăm să fie cât mai puține reproșuri ale pacienților față de interacțiunea cu cadrele medicale sau cu personalul auxiliar. Empatia, rezonanța între cadre medicale și pacienți să fie maximă, astfel încât să nu se mai pună un plus de încărcătură la suferința pacientului. Sunt convins că împreună cu echipa de conducere vom reuși să eliminăm, să tindem spre eliminarea acestor inconveniențe”, a declarat Corneliu Prepeliță, managerul interimar al Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Bugetul local al municipiului Botoșani a fost modificat, de unde se iau bani și ce instituții primesc majorări! (foto)

Tuesday, 1 October 2024

În ședința ordinară de luni, 30 septembrie, consilierii locali au aprobat rectificarea bugetului local al municipiului, a bugetului instituțiilor publice și activităților finanțate integ...

Gata concursul pentru postul de manager la „Mavromati”: Corneliu Prepeliță, director cu acte în regulă!

Tuesday, 1 October 2024

Consiliul de administrație al Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani a organizat concurs pentru ocuparea postului de manager al unității sanitare. Luni la amiaz...

Școlile din Botoșani unde elevii se vor întoarce mai repede în bănci, după renovare. „Nu mai pot invoca acest argument folosit și ca o scuză” (video)

Tuesday, 1 October 2024

În ședința ordinară aferentă lunii septembrie, Eugen Țurcanu, consilier local din partea Partidului Național Liberal (PNL) – Filiala Botoșani, i-a solicitat primarului Cosmin Andrei...