Proiectul "Verifica integritatea candidatului tau" arata, in cifre si date concrete, daca partidele politice doresc cu adevarat sa propuna cetatenilor candidati curati si sa se implice, dincolo de discursuri si angajamente, in lupta anticoruptie. Permite alegatorilor, jurnalistilor si, nu in ultimul rand, politicienilor sa urmeasca evolutia Parlamentului Romaniei sub aspectul integritatii. Accesand "Verifica integritatea candidatului tau" orice cetatean poate afla cati dintre candidatii cu sanse sa fie alesi au fost colaboratori ai securitatii, au detinut functii in regimul comunist, au facut afaceri cu statul sau au fost propulsati in politica de catre o ruda si cine sunt acestia.
Deschidem seria sintezelor pe care aceasta baza de date ne-au ajutat sa le elaboram si vom prezenta in fiecare zi, pana la alegeri, cate o analiza de impact ce va permite cititorilor sa afle detalii semnificative despre
Oferta electorala de Iarna.
Condamnati la inchisoare
1. Constantin Contac – candidat independent – Senat – Colegiul 3 Botosani
Fostul presedinte PSD al Consiliului Judetean Botosani, Constantin Contac, reuseste performanta de a candida la alegerile parlamentare 2012 din inchisoare. El a fost condamnat pe 31 octombrie 2012 la trei ani de inchisoare cu executare intr-un dosar in care a fost acuzat, impreuna cu fiul sau, Liviu Contac, de operatiuni financiare in situatii de incompatibilitate, spalare de bani si fals in declaratii. Potrivit DNA, care a instrumentat acest dosar, Conţac ar fi desfăşurat, alături de fiul său, Liviu Conţac, fost director al Direcţiei Judeţene de Drumuri şi Poduri, afaceri pe bani publici constând în contracte de prestări servicii având ca obiect activităţi de întreţinere a drumurilor şi transport material.
Desi Constantin Contac a fost incarcerat la inceputul lunii noiembrie, candidatura sa la functia de deputat de Botosani in colegiul 3 a ramas valabila intrucat a fost inregistrata la BEJ Botosani inainte sa fie condamnat. Reprezentantii BEJ au explicat ca o astfel de situatie nu a fost prevazuta de lege dar ca si in cazul in care el ar fi votat de botosaneni si ar castiga, Senatul nu va valida mandatul sau intrucat, fiind in inchisoare, se afla in imposibilitatea de a si-l indeplini.
Condamnati definitiv la inchisoare cu suspendare
2.Verginel Gireada -USL-PNL- Camera Deputatilor Colegiul 1 Botosani
Fostul primar al comunei Mihai Eminescu este condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare. Verginel Gireadă şi fostul secretar al comunei, Mircea Onofrei, au fost daţi în judecată de Zorel Chiriac, care s-a plâns că titlul de proprietate i-a fost modificat nejustificat şi că terenul pe care îl deţinea a ajuns în proprietatea primarului. Dosarul înregistrat pe 26 mai 2010 a fost soluţionat pe 1 decembrie 2011 de Judecătoria Baia Mare, iar Gireadă a primit doi ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, abuz în serviciu contra intereselor publice si fals intelectual.
Condamnati la inchisoare in prima instanta
3.Gheorghe Netoiu - PP-DD - Camera Deputatilor - Dolj, Colegiul 1
Condamnat la trei ani inchisoare cu suspendare de catre Curtea de Apel Bucuresti in dosarul transferurilor ilegale din fotbal. Verdictul este cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
4.Virgil Guran - USL-PNL - Camera Deputatilor - Colegiul 2 Prahova
Virgil Guran a fost retinut de procurorii din Cluj in iulie 2000 intr-un dosar de evaziune fiscala. Judecatoria Turda l-a condamnat in acest dosar in 2005 la o pedeapsa de doi ani de închisoare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, patru ani de închisoare pentru fals intelectual și trei ani de închisoare pentru evaziune fiscală. Virgil Guran a contestat sentinta cu apel, iar procesul a continuat pentru inca doi ani la Tribunalul Cluj pana cand faptele pentru care fusese initial condamnat s-au prescris. Astfel, instanta a decis incetarea procesului penal, iar cazierul lui Virgil Guran a ramas curat.
5.Alexandru Serban - USL-PSD - Camera Deputatilor - Colegiul 2 Salaj
În mai 2012, Judecătoria Zalău l-a condamnat pe Alexandru Serban la 10 luni de închisoare cu suspendare pentru conducere pe drumurile publice sub influenta băuturilor alcoolice. Pe 22 decembrie 2012, Alexandru Serban a fost prins beat la volanul masinii după ce a fost implicat într-un accident de circulatie. El a pierdut controlul volanului si a intrat cu masina în peretele casei unor bătrâni. Ulterior, i s-au recoltat probe biologice, iar rezultatul a arătat o concentratie de 1,55 grame per litru de alcool pur în sânge. Sentinta nu este definitivă.
6.Marko Attila - UDMR - Camera Deputatilor - Colegiul 1 Covasna
Acuzat de abuz in serviciu contra interesului public pentru restituirea Colegiului “Székely Mikó din Sfantu Gheorghe, a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu executare de Judecatoria Buzau, in iulie 2012, decizia instantei nefiind definitiva.
Retinuti/Arestati preventiv
7.Alin Trasculescu -ARD-PSD- Camera Deputatilor Colegiul 5 Vrancea
Deputatul PDL de Vrancea Alin Trăşculescu a fost reţinutde DNA pentru 24 de ore in noiembrie 2012, după ce un om de afaceri care acţiona ca intermediar, a pretins o mită de 50.000 de lei, în numele lui Trăşculescu. Flagrantul a avut loc în Focşani. Alin Trăşculescu se afla sub supravegherea DNA de doi ani si este acuzat de procurori de infracţiunile de trafic de influenţă, instigare la fals în înscrisuri private şi instigare la spălare de bani. Procurorii DNA susţin că, în perioada noiembrie 2010-noiembrie 2012, Alin Trăşculescu a pretins de la un om de afaceri, cel care l-a denunţat, suma de 50.000 de euro, majorată ulterior la 150.000 de euro.
8.Dian Popescu - USL-PNL - Senat - Colegiul 1 Gorj
In luna iulie 2012, Dian Popescu a fost retinut impreuna cu fratele sau de procurori sub acuzatia de dare de mita si uz de fals. Dian Popescu este acuzat ca i-a dat mita primarului liberal al comunei Pestisani, Florin Pavel, în anul 2008, suma de 7.000 de lei drept sponsorizare pentru campania din anul 2008. Judecatorii au decis insa ca Dian Popescu sa fie cercetat in stare de libertate.
9.Antonie Solomon - PP-DD - Senat - Colegiul 1 Dolj
A fost arestat preventiv pe 3 martie 2010, pentru luare de mita in forma continuata, uz de fals si fals intelectual, fiind acuzat ca ar fi primit 50.000 de euro mita de la acţionarul principal al firmei PIC din Pitesti, Cornel Penescu. A fost eliberat din arest pe 8 septembrie 2010, prin decizia Curtii de Apel Galati, iar la scurt timp si-a reluat atributiile de primar, care ii fusesera suspendate.
10.Dan Diaconescu - PP-DD - Camera Deputatilor - Colegiul 4 Gorj
In iunie 2010, Dan Diaconescu este retinut si apoi arestat pentru ca prezinta pericol public, sub acuzatia ca l-ar fi santajat pe primarul comunei aradene Zarand, Ion Florin Mot. Este eliberat dupa patru zile. A fost apoi trimis in judecata, insa procesul treneaza la Judecatoria sectorului 1 din Bucuresti.
Sursa romaniacurata.ro