Dispozitive de măsurare a vitezei, amplasate în locuri vizibile, semafoare în zone cu risc de acidente: propuneri de modificare a legislației rutiere

Senatul a adoptat tacit, luni, 4 martie 2024, o propunere legislativă de modificare a OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice prin care amplasarea radarelor pentru măsurarea vitezei participanţilor la trafic va trebui semnalată din timp conducătorilor auto fie prin panouri, fie prin mass-media.

Nota de adoptare tacită a propunerii legislative a fost citită de vicepreşedintele Senatului Sorin Cîmpeanu, care a condus şedinţa de luni a plenului."Autovehiculele poliţiei, staţionate sau în deplasare, cu care poliţiştii rutieri se află în misiune de supraveghere şi control, utilizează semnale de avertizare luminoase şi sau sonore. Folosirea dispozitivelor de măsurare a vitezei se face doar de către poliţiştii rutieri din autovehiculele poliţiei inscripţionate sau din afara acestora, la loc vizibil pentru participanţii la trafic.

 Poliţia rutieră avertizează conducătorii de autovehicule în legătură cu prezenţa în trafic a dispozitivelor de măsurare a vitezei prin mass-media sau panouri de avertizare. Conducătorii de autovehicule pot folosi mijloace proprii de detectare a dispozitivelor de măsurare a vitezei", se arată în propunerea legislativă iniţiată de un grup de parlamentari UDMR.

Propunerea legislativă mai prevede instalarea obligatorie de semafoare pe drumurile/străzile cu minimum două benzi de circulaţie pe sens:"În apropierea unităţilor de învăţământ, unităţilor sanitare sau de asistenţă socio-medicală, a pieţelor, târgurilor, precum şi în zonele cu risc sporit de accidente, prin grija autorităţilor locale sau administratorului drumului, după caz, se vor monta parapete de protecţie şi se vor realiza amenajări rutiere pentru reducerea vitezei de deplasare a vehiculelor", stipulează proiectul UDMR.

Proiectul de act normativ propune creşterea numărului de ore de instruire practică de la minimum 30 la cel puţin 45 de ore, iar examenul pentru obţinerea permisului se poate realiza şi de către examinatori persoane fizice atestate de către autoritatea competentă.

 "Conducătorii cu vârsta de până la 21 de ani, precum şi cei care au experienţă de conducere mai mică de un an pentru categoria de vehicule B, le este interzis să conducă vehicule care depăşesc 100 CP, respectiv 75 kW în cazul vehiculelor rutiere", se mai arată în proiectul UDMR adoptat tacit de Senat.

Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Sursa: digi24.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

În Botoșani: S-a urcat băut la volan și a acroșat o mașină parcată, un martor a sesizat poliția!

astăzi, 14:35

Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Botoșani – Biroul Rutier au identificat un tânăr, de 31 de ani, din municipiul Botoșani, în timp ce încerca să se sustragă c...

AJPIS Botoșani: Au fost virați banii în Trezoreria Botoșani. Persoanele cu nevoi speciale vor lua banii începând de mâine!

astăzi, 14:15

Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Botoșani anunță că au fost virate la Trezoreria Botoșani, sumele necesare efectuării plăţilor drepturilor aferente lunii  noiem...

Alexandra Huțu: „Am simplificat etapele proceselor din instanță prin introducerea posibilității de achitare în numerar a taxelor judiciare de timbru”!

astăzi, 13:50

Parlamentarul social-democrat botoșănean Alexandra Huțu, în calitate de inițiator, a votat, miercuri, 11 decembrie,  în plenul Camerei Deputaților, for decizional &icir...