Directiva antiplastic: De când ar trebui să li se aplice firmelor interdicția de a pune pe piață anumite produse de plastic

Directiva europeană care prevede interzicerea, de la 3 iulie, a punerii pe piață a anumitor produse din plastic e departe de a fi transpusă până mâine în legislația internă, dacă ne uităm pe declarațiile recente ale ministrului mediului.

Nu e exclus ca transpunerea să aibă loc abia la toamnă. Cum obligațiile sale nu se aplică direct operatorilor economici europeni, deci, nici celor români, dacă prevederile directivei nu sunt transpuse intern, în legislațiile naționale, firmele din România nu trebuie să respecte nimic la 3 iulie. Iar introducerea pe piață a respectivelor produse nu poate înceta peste noapte - ceea ce înseamnă că firmele vor trebui să treacă printr-o perioadă de tranziție.

 

Directiva (UE) 2019/904 privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului intră în vigoare pe 3 iulie. Ea nu se aplică însă direct în România, ca stat membru al UE, ci trebuie transpusă la nivelul legislației interne. Până când va fi transpusă, firmelor nu li se aplică nicio obligație din cuprinsul său.

Directiva cuprinde restricții de a pune pe piață anumite produse, măsuri care vizează reducerea consumului unor produse, marcarea obligatorie a anumitor produse și cerințe de colectare separată și de proiectare pentru sticlele din plastic, răspunderea extinsă a producătorului (principiul „poluatorul plătește”).

Până la momentul actual, în România nu avem nici măcar în dezbatere un proiect de act normativ - lege sau ordonanță - care să transpună obligațiile impuse la nivelul UE pentru operatorii economici vizați de directivă - vorbim, în principal, de firmele care comercializează produse de tipul fast-food, cele din industria tutunului, din industria producătoare de băuturi carbogazoase sau care îmbuteliază apă de băut - acestea sunt cele care sunt vizate de primul set de obligații din directivă, cele care se aplică de la 3 iulie (o cronologie, mai jos).

Admițând că până luni Guvernul ar adopta o ordonanță, aceasta ar intra în vigoare și România și-ar respecta obligația de transpunere. Firmelor nu ar trebui să li se impună însă respectarea normelor directivei (așa cum vor fi transpuse la nivel intern) imediat, de la 3 iulie. Directiva prevede, la articolul 5, că statele trebuie să interzică de la 3 iulie 2021 introducerea pe piață a produselor din plastic de unică folosință enumerate mai sus și a celor fabricate din materiale plastice oxodegradabile. Însă vorbim de stocurile existente la momentul actual, vorbim de cele aflate deja la comercializare ș.a.m.d.. E nevoie de o perioadă de tranziție.

Mai multe, pe AvocatNet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Percheziții la Săveni: Doi funcţionari publici reţinuţi şi alţi doi sub control judiciar, în dosarul actelor de identitate româneşti false pentru cetăţeni ruşi, ucraineni şi moldoveni!

astăzi, 09:52

Doi funcţionari publici de la Serviciul de evidenţa populaţiei au fost reţinuţi pentru 24 de ore şi alţi doi au fost plasaţi sub control judiciar, în dosarul actelor de identitate rom&ac...

Muzeul Județean Botoșani participă la Expoziția itinerantă „Tehnici tradiționale de realizare a scoarțelor în România și Republica Moldova”

astăzi, 09:35

Pe 2 iulie 2025, de la ora 12.00, la Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra-Neamț are loc vernisajul expoziției itinerante „Tehnici tradiționale de realizare a scoarțelor în Româ...

Mihai Leu a murit la 56 de ani. Fostul sportiv lupta de peste 10 ani cu o boală cruntă!

astăzi, 07:31

Campionul mondial la box şi campionul la raliuri Mihai Leu a murit, marţi seară, la 56 de ani. El era internat în stare gravă, la terapie intensivă, la Spitalul Fundeni, din 21 iunie. &b...