Din 2021 se scumpesc țigările: Acciza va crește de două ori

Din 2021 se scumpesc țigările: Acciza va crește de două ori

Statul va încasa cu un leu și 20 de bani în plus pentru fiecare pachet de țigări. În schimb, produsele noi cu tutun, vaporizator sau țigări electronice scapă de taxarea suplimentară.

Pentru cei 4 milioane de fumători din România, Statul va încasa 1 leu și 20 de bani pentru fiecare pachet de țigări. Raportat la puterea de cumpărare, românii fumează cele mai scumpe țigări din Uniunea Europeană. De 3 ori mai mult decât un francez și de 5 ori mai mult decât un german.

Din prețul mediu al unui pachet de țigări, statul primește 15 lei de la companiile de tutun. Și restul de 5 lei se duc la producătorii și distribuitorii de tutun, relatează Realitatea PLUS.

Dar creșterea accizei la țigarete reprezintă, în mod surpinzător, o veste bună și pentru companiile de tutun care au lansat pe piața din România produse alternative, indiferent dacă vorbim despre produse care încălzesc tutunul sau țigarete electronice. Și asta pentru că parlamentarii nu au crescut taxele și pentru aceste produse, deși sunt taxate de circa 5 ori mai puțin decât țigările, ceea ce le face în continuare extrem de profitabile.

Doar în primele 9 luni ale anului, au fost vândute circa 30 de milioane de pachete de țigări electronice.

 

Spune-ne opinia ta