Din 1 ianuarie 2014 institutiile deconcentrate cu rol de executie ar putea trece de la ministere in subordinea consiliilor judetene

Institutiile deconcentrate cu rol de executie (ambulanta, directiile judetene de sanatate, cultura, protectie a mediului, agricola, de pasapoarte si evidenta a populatiei, cadastru, rutiera etc.) ar putea trece din subordinea ministerelor de linie in subordinea consiliilor judetene incepand cu ianuarie 2014, parte a procesului de regionalizare si descentralizare coordonat  de ministerul condus de Liviu Dragnea, relateaza Hotnews.ro.

Informatia vine pe fondul grijilor exprimate de reprezentanti ai autoritatilor locale care se plang ca prin regionalizare si mutarea serviciilor deconcentrate de la municipiile resedinta la capitala de regiune vor disparea mii de locuri de munca, iar mii de bugetari vor ramane someri.

In cadrul undei dezbateri desfasurate la Tulcea si la care au participat reprezentantii autoritatilor locale si Consiliul Consultativ pentru Regionalizare (CONREG) au fost analizate si dezbatute solutiile posibile cu privire la alocarea competentelor pe cele trei paliere: local, judetean si regional - pentru asigurarea unui proces de regionalizare - descentralizare adaptat actualelor necesitati ale administratiei din Romania, informeaza Informatia de Alba.

Potrivit vicepresedintelui CJ Alba, Florin Roman, citat de publicatia locala, in cadrul dezbaterii s-a discutat posibilitatea ca "majoritatea institutilor deconcentrate, cele cu rol de executie si nu de control, sa treaca in subordinea consililor judetene incepand cu 1 ianuarie 2014, nu doar ca si entitati, ci si din punct de vedere a personalului".

Ce institutii ar urma sa treaca complet in subordinea CJ-urilor

Publicatia ofera si o lista neoficiala a institutiilor ce ar putea intra in subordinea Consiliului judetean: "liceele, palatul copiilor, cluburile elevilor, directia de sanatate publica, ambulanta, centrele de aparatura medicala, centrul de transfuzii sanguine, casa de asigurari de sanatate, somajul, inspectia sociala, casa de pensii, cu amendamentul ca in acest caz administratiile judetene ar vrea ca gestionarea pensiilor sa se faca totusi de catre Bucuresti, protectia consumatorilor, laboratorul de metrologie legala, directia de atestari hoteliere, agentia de protectia mediului, Romsilva (aici exista o intreaga discutie doarece Romsilva este o regie autonoma iar o eventuala preluare se poate face doar prin trecerea patrimoniului in proprietatea consiliilor judetene), directia judeteana de cultura, inmatricularile auto, evidenta populatiei, posibil directia de pasapoarte, directia agricola, registrul auto roman, autoritatea rutiera romana, inspectoratul in transporturi, directia de cadastru si publicitate imobiliara. Practic aproape tot. La ministere vor mai ramane doar inspectoratul de munca, garda financiara, finantele publice, controlul financiare de stat din cadrul finantelor".

Toate aceste institutii vor fi transferate in subordinea CJ-urilor atat pe parte de angajati, cat si pe partea alocarilor financiare. Procesul va fi definitivat pana in august, cand va incepe elaborarea bugetului pe anul viitor, astfel incat fondurile acestor institutii sa fie alocate in bugetele CJ pentru 2014.

Nu se pune problema unor concedieri, dar dupa preluare fiecare consiliu judetean va avea libertatea de a proceda la reorganizari, comasari, desfintari de institutii, in functie de necesitatile fiecarui judet.

Liviu Dragnea: Orice transfer de competente va fi insotit de transferul resurselor bugetare

Potrivit vicepremierului Liviu Dragnea, ministru al Dezvoltarii Regionale si al Administratiei Publice, cel care coordoneaza procesul de regionalizare si descentralizare, "orice transfer de competente va fi insotit de transferul resurselor bugetare".

 
"Am convenit ca orice transfer de competente sa fie insotit de transferul resurselor financiare, pentru ca aceste competente sa poata fi exercitate de autoritatile locale si cele judetene. Am stabilit, de asemenea, cateva principii, consiliile locale si judetene sa exercite competente in special de administrare, consiliile regionale sa detina in special competente de dezvoltare, iar la nivel central sa ramana competente legate de elaborarea politicilor nationale, monitorizare, control si de reglementare", a declarat sambata, la Tulcea, intr-o conferinta de presa, vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, informeaza Agerpres.

De asemenea, ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a declarat ca sustine transferul de competente si resurse, nu multiplicarea lor, pentru cresterea eficientei activitatii cu mentinerea numarului total de posturi in ansamblul sectorului bugetar.

"Trezoreria Statului a imprumutat autoritatile locale cu 800 milioane de lei pentru plata arieratelor si este normal sa ne luam toate masurile pentru ca aceasta situatie sa nu se repete. Acum suntem increzatori ca ne vom atinge tinta de arierate agreate de partenerii nostri internationali", a mentionat ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Reguli noi pentru posesorii de câini, care locuiesc la casă: Ce prevede legea!

astăzi, 19:30

De exemplu, de la distanța dintre cușca câinelui și gardul vecinului până la înălțimea permită pentru cușcă, legislația impune norme stricte pentru a preveni potențialele ...

Recomandarea săptămânii la Cinema „Unirea”: Un film cu două nominalizări la Oscar!

astăzi, 18:45

Rio de Janeiro, începutul anilor 1970. Brazilia se confruntă cu apropierea unei dictaturi militare. Suntem introduși direct în familia Paivas: un tată, Rubens, o mamă, Eunice și cei c...

APIA dă startul Campaniei de informare pentru primirea Cererilor de Plată în anul 2025!

astăzi, 18:15

Astfel, zilnic în perioada 21 februarie - 16 martie 2025, Centrele județene și locale APIA vor organiza sesiuni de informare invitând fermierii să participe în număr cât ma...