Dezvăluirile unui pădurar care a făcut parte din "Mafia lemnului". "Am fost plătit de reprezentantul Schweighofer ca să dau lemn în plus. Mita o împărțeam: pentru mine, pentru director, pentru politruci"
Stiri Botosani Friday, 22 May 2015 ActualitateCălin Bâlc are 37 de ani, este din Gilău ÅŸi a fost ÅŸef de district între 2003 ÅŸi 2013. Tatăl său a fost, de asemenea, silvicultor, din 1976. După ce a participat, conform propriilor declaraÈ›ii, timp de mai mulÈ›i ani într-o schemă complexă de infracÈ›iuni silvice (despăduriri, furt È™i vânzare de masă lemnoasă, È™păgi, fals în acte, sprijin financiar ilegal acordat partidelor în campaniile electorale), Bâlc s-a autodenunÈ›at în iarna anului 2013 la Serviciul Teritorial Cluj al DNA, împreună cu mai mulÈ›i colegi. În declaraÅ£ia sa, acesta a denunÈ›at practica finanțării campaniilor electorale (PDL, PSD, PNL) cu sume mari de bani (aprox. 100.000-250.000 euro, contribuÈ›ie din partea angajaÈ›ilor OS Gilău) provenite din tăieri ilegale de păduri. O parte din banii plătiÈ›i în campania din anul 2012 au fost obÈ›inuÈ›i din vânzări de lemn tăiat ilegal către firma S.C. Holzindustrie Schweighofer (HS), cu sediul în municipiul SebeÈ™. În urma autodenunÈ›ului, a fost arestat directorul DirecÅ£iei Silvice Cluj, Traian MariÅŸ, care avea să fie condamnat cu suspendare. Pe de altă parte, Bâlc ÅŸi tatăl lui, dar ÅŸi alÅ£i pădurari, au fost supuÈ™i unui È™ir întreg de acte de a "răzbunare", conÈ›inând È™i controale "cu dedicaÅ£ie" din partea Ministerului Pădurilor (condus în acea perioadă de Lucia Varga), controale iniÈ›iate de către cei denunÈ›aÈ›i.
Din acest motiv, Călin Bâlc a ales să părăsească România, stabilindu-se în Germania.
"Am făcut și eu parte din mafie!"
"Am făcut È™i eu parte din ceea ce se numeÈ™te "mafia lemnului". Nu am nimic de ascuns. Am făcut È™i eu parte din asta. La început nu mi s-a să părut aÈ™a extraordinar. Mici furtiÈ™aguri au început deja după RevoluÈ›ie. ToÈ›i [silvicultorii] am pus în buzunar. Am fost părtaÈ™. După o vreme, nu am mai suportat. Prea s-a întins "tigănia". La început se fura mai puÈ›in. Dar apoi se venea deja cu pretenÅ£ii cu zeci de mii de euro. Ni se spunea [de către superiori]: -Trebuie să ajutaÈ›i campania electorală [a unui anume partid]. Ei È™tiau că eu, în calitate de È™ef de district, îi pot ajută [cu bani] în campania electorală.
Cei care cereau să sprijinim campaniile erau directorii DirecÅ£iei Silvice. Trebuia înainte de alegeri. Eram chemaÈ›i personal la o locaÈ›ie, la o cafea, un suc È™i ni se spunea: Trebuie să sprijini partidul respectiv. Cum făceam asta: dădeam lemn de lucru la oamenii din sat (Măguri-Răcătău) È™i cu asta îi motivam să meargă la vot. Dădeam la fiecare familie 20-30 de metri cub.
Lemnul dat locuitorilor era din pădurile statului, administrate de Romsilva. Asta înmulÈ›it cu aprox. 200 de familii, vă daÈ›i seama ce cantități se "adunau". Știu că asta se practică în fiecare campanie electorală, din 2004 încoace; se făcea în toate zonele de munte de acolo".
Care-i explicaÈ›ia: Directorii de DirecÈ›ie silvică sunt promovaÈ›i politic. În fiecare campanie, partidele politice îÈ™i promovează directorii ca să poată avea acces la "resursă".
"Lemnul merge către Schweighofer"
"Lemnul merge către HS; au început să livreze la HS de la noi imediat de la încheierea contractului dintre HS È™i RNP ROMSILVA (aprox. în 2003). [HS lucrează în teritoriu cu aÅŸa-ziÅŸi "directori zonali", care procură lemnul pt. firmă.] Gerald Schweighofer le dădea bani la directorii de zonă ai companiei. Directorii zonali sunt oamenii din teritoriu; ei caută masă lemnoasă pt HS; ei erau angajaÈ›i ai HS. Ä‚È™tia mergeau direct la Ocolul Silvic. Directorul zonal vine cu hârtia [aviz de punere în valoare a lemnului, în care sunt trecute cantitățile È™i calitatea lemnului ce urmează să fie ‘recoltat’] È™i spune: "Avem 5.000 mc [acordaÈ›i de către Romsilva, în bază contractului privilegiat cu HS]. Omul HS mergea la fiecare district [subunitate a unui ocol silvic], È™i cu ăla [È™eful de district] stătea de vorba È™i se punea la cale tâlhăria. HS, la începutul activității în România, făcea dintâi tăieri legale. Cumpăra un "parchet ras" [o anumită cantitate de lemn "pe picior", în pădure, ce urma să fie tăiată la ras, adică complet], tăierile secundare [rărituri] au urmat doar mai târziu, după ce s-a terminat lemnul bun [din tăierile la ras]. Venea [reprezentantul HS] la mine È™i spunea: Cum putem face să luăm lemn de la Dvs.? Am fost abordat È™i plătit [mituit] de HS ca să dau lemn în plus [față de cantitatea prevăzută în aviz]. Mita era de aprox. 150 lei/mc. Banii mi-i dădea în mână. În unele situaÈ›ii vorbea È™i direct cu pădurarul È™i cu un anume inginer responsabil cu probleme de pază. Banii trebuia să-i împart. Îmi luăm partea mea; apoi trimiteam o parte în sus, până la director È™i apoi ajungea la politruci".
"Dacă vezi ce e pe teren, faci infarct!"
[În zona Măguri-Răcătău] s-au defriÈ™at munÈ›i întregi! Dacă vezi ce e pe teren, faci infarct! În 2006 s-a elaborat ultimul amenajament silvic [document complex în care se prevăd, în detaliu, pe o perioadă de 10 ani, măsurile de intervenÈ›ie în "fondul forestier"/pădurea pt. care a fost elaborat]: Am participat È™i eu la asta. E corect făcut. Dar acuma acolo nu mai e pădure! Acolo trebuia să se respecte regimul silvic [tăieri conform prevederilor din amenajamentului silvic]. În schimb s-au tăiat păduri de 50-60 de ani [prea tânără pt. a fi tăiată]!
Tăierea se făcea/face de către firme intermediare. Gerald Schweighofer nu e prost: ÅŸi-a angajat firme. El plătea firmelor doar serviciile forestiere prestate. În ceea ce priveÈ™te hârtiile de proveniență: Să zicem că HS avea 500 de mc, în mod oficial, È™i mai primea 200 mc în plus.
Iată cum se făcea rost de acte. Eu mergeam pe teren, aveam multe parchete, chiar È™i vreo 20; dintre care 7 erau lemn pentru populaÈ›ie. Eu lăsam să meargă omul să-È™i ia 20 mc. Eu îi dădeam însă 30 mc, cu condiÈ›ia ca actele de proveniență să rămână la mine. El îÈ™i putea vinde lemnul fără acte È™i actele rămâneau la mine, pe care le foloseam apoi pentru transportul altor lemne: aÈ™a făceam rost de acte pentru 3-4.000 mc.
"Aduceau lemn din Ucraina, care putea fi radioactiv"
RecepÈ›ia se face cu un sistem deÈ™tept. Fiecare lemn în parte e filmat È™i măsurat [pe bandă rulantă]. Lemnul murdar se declasa, iar încăpând cu un diametru de 30 cm se scădeau 2 cm coajă. [Conform unui specialist, legislaÈ›ia română prevede scăderi de 2 cm la coajă doar de la diametre de 40 cm în sus. În felul acesta este păgubit furnizorul, respectiv statul român.]
Eu sunt convins că HS a furat È™i la diametre [la măsurătoare]. Dar nu e palpabil. Eu făcusem de mai multe ori cubajul la rampă È™i scădeam coaja; făceam cubaj strict. La HS ieÈ™eau însă 3-4-5 mc mai puÈ›in. Eu cred că fură la diametre. Chestia aia [instalaÈ›ia de măsurare] e făcută de mâna omului. Dacă iei numai câte 1 cm din diametru…
De la HS am discutat doar cu directorul de zonă. În schimb, a stat de vorbă asociatul meu. Am avut È™i o firmă de exploatare forestieră nelegal. Asociatul meu a avut multe discuÈ›ii cu cei de la HS. Și acuma lucrează cu ei. Asociatul auzise de la È™eful de zonă că se aducea lemn din Ucraina, la un preÈ› foarte mic, care putea fi, teoretic, radioactiv. HS îl tăia È™i îl trimitea de aici cu acte de România. Mare "Å£igănie"! Asociatul meu auzea doar discuÈ›iile pe tema asta. Asta era în urmă cu câÈ›iva ani.
Pe Karl Schmidt (director achiziÈ›ii la HS) l-am auzit spunând o dată: "AduceÈ›i lemn de oriunde, nu contează provenienÈ›a! Noi doar să ne acoperim cu hârtii".
Cei de la HS spun că sunt sfinți. Nu sunt sfinți deloc. Ei aveau știință de unde vine lemnul. Directorul zonal, "Dorina", avea banii [pentru spăgi] de la Gerald Schweighofer.
Banii au ajuns ÅŸi în campania electorală
În 2012 mi-a ajuns. Superiorii mi-au cerut 100.000 de euro. Sigur, eu am furat banii ăia. Dar nu mi se pare corect să mă strângă ăștia de ouÈ›e È™i să spună: "Mai dă-mi, mai dă-mi, mai dă-mi!". Am dat acei bani, dar ei îmi cereau tot mai mult. Am stat de vorba cu politruci grei, de la PNL È™i PSD. Banii îi aveam cash. Lucrând ani È™i ani în silvicultură, aveam bani. Acuma sunt È™ofer de camion È™i îmi plătesc păcatele, cum ar veni. Am dat banii superiorului È™i unui politician (PNL). Am dat mai mulÈ›i decât cei 100.000. Am dat bani È™i la PSD. Acei bani au fost È™i din lemnul vândut la Holzindustrie Schweighofer.
Apoi au cerut bani și de la colegii mei, tot sume din astea. 250.000 de euro. Colegul acela a murit; a făcut infarct, dar nu din cauza "mafiei lemnului".
Când nu am mai vrut să plătesc, se făcea presiune asupra mea. Mi se spunea: Dacă nu poÈ›i, nu e problemă, găsim pe alÈ›ii în locul tău care să vrea! Tu o să-È›i iei viteză! Asta îmi spunea superiorul meu.
La un moment dat a început o chestie: PSD-ul zicea: Nu vrem È™ef de district de la PNL. Era o luptă între câinii din PSD È™i PNL, jigodiile astea ordinare. Eu eram mai prieten cu PSD. PNL îl voiau pe altul în locul meu. Până È™i È™efii de district È™i pădurarii se numeau/numesc politic.
În toamna lui 2012, eu È™i colegul meu Voicu TomoÅŸ am discutat. Orice om normal judecă: Măi frate, eu am dat 100.000 de euro. Ce trebuie să fac ca să-i scot? Voicu s-a dus la DNA [în ianuarie/februarie 2013] primul È™i a făcut autodenunÈ› È™i denunÈ› împotrivă superiorilor È™i a vorbit. După care m-am dus È™i eu, voluntar. Imediat după asta l-au arestat pe director DS Cluj, Traian MariÅŸ, È™i pe pădurarul căruia îi dădusem cei 100.000 de euro (Valentin MariÅŸ).
Despre firmele care livrau/livrează lemn la HS nu pot vorbi acuma. Pot spune însă că acel coleg, care a murit între timp, a făcut rost, de la o firmă fantomă, de un bloc de avize de însoÈ›ire a mărfii [aviz de transport], în 2011. [Un bloc conÈ›ine 50 de avize, fiind vorba de jumătate de bloc de avize. Conform unor informaÈ›ii din interiorul Romsilva, un bloc "în alb" se vinde(a) la 10.000 lei = 100 lei/aviz]. Concret, cu acel bloc puteam să vând lemn către HS. [Acest bloc de 50 de avize a fost depus la DNA.] M-am È™i folosit de alte avize pentru a livra lemnul la HS. Avizul provenea de la firme fantomă. Originalul ajungea la HS, iar duplicatul se ardea.
Citeste mai departe
Spune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
„Vot pentru Adeline", noua escrocherie folosită de hackeri pe WhatsApp: Cum vă puteți proteja!
Ulterior, aceste conturi sunt folosite pentru propagarea unor tentative de fraude online. În cazul de față, mesajul transmis de atacatori utilizează următorul text: „Bună! Vă rog ...
Ediție specială a unui festival cu seri de lectură nocturnă, desfășurată anul acesta la Botoșani! (foto)
Din 2022, DiscuÈ›ia secretă devine singurul festival de literatură itinerant din România, cu ediÈ›ii integrale sau evenimente punctuale organizate È™i în alte oraÈ™e decît Aradul: ...
Ministerul Educației a publicat lista olimpiadelor şi concursurilor școlare naționale şi internaționale. Vezi lista în articol!
”Ministerul EducaÅ£iei ÅŸi Cercetării a emis ordinele prin care se aprobă listele competiÅ£iilor ÅŸcolare ÅŸi sportive ce se vor organiza ÅŸi desfăşura în România &icir...
Newsletter
Abonează-te la Newsletter-ul Stiri Botoșani pentru a fi la curent cu cele mai noi știri și reportaje!
© 2025 WEB EMOTION SRL | Toate drepturile rezervate.
Web Emotion, Live.Botosani.ro, Botosani.ro Stiri.Botosani.ro si logo-urile acestora sunt marci inregistrate ale Web Emotion. Toate celelalte marci sunt proprietatea companiilor detinatoare. Reproducerea continutului din acest site este permisa numai cu acordul Web Emotion.
Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Despre Cookie-uri
Pagină generată în 0.33 secunde
Acest website foloseşte cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Apăsând Accept sau navigând pe acest website, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Mai multe detalii despre cookie-uri aici