Iliescu, după 25 de ani, despre "punctul 8 al Proclamaţiei de la Timişoara": "Păi cum să accepte românul aşa ceva, când vedeau în Iliescu simbolul Revoluţiei române?"

Iliescu, după 25 de ani, despre "punctul 8 al Proclamaţiei de la Timişoara": "Păi cum să accepte românul aşa ceva, când vedeau în Iliescu simbolul Revoluţiei române?"
Fostul preşedinte Ion Iliescu susţine că "punctul 8 al Proclamaţiei de la Timişoara" îl viza direct şi s-a dorit scoaterea lui din viaţa politică, dar românii nu puteau accepta aşa ceva deoarece îl percepeau drept "simbolul Revoluţiei române".

Ion Iliescu susţine că românii au văzut în el "simbolul Revoluţiei române" şi nu ar fi acceptat ca el să nu candideze la alegerile prezidenţiale din 1990, aşa cum se cerea în punctul 8 al "Proclamaţiei de la Timişoara". Potrivit documentului citat, legea electorală trebuia să interzică pentru primele trei legislaturi consecutive dreptul de a candida pentru foştii activişti comunişti şi foştii ofiţeri de Securitate.

"Lumea a respins aşa ceva. Era o idee anti-democratică, era o temă dezbătută de un anumit sector din viaţa noastră politică, care dorea să-l elimine pe Iliescu din alegerile din mai 1990. Păi cum să accepte românul aşa ceva când vedeau în Iliescu simbolul Revoluţiei române şi să-l elimini de la alegerile rezultate de revoluţiei române. Aceasta era esenţa punctului 8, eliminarea lui Iliescu din competiţie, aceasta era esenţa", a declarat fostul preşedinte, conform Gandul.

Potrivit acestuia, nu poţi să numeşti data de 20 mai, data primelor alegeri libere, "Duminica Orbului", deoarece 86% din electoratul român s-a prezentat la vot.

Ion Iliescu a câştigat detaşat primele alegeri prezidenţiale, în mai 1990, învingându-i pe candidatul PNL, Radu Câmpeanu, şi pe cel al PNŢ, Ion Raţiu.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bogdan Andone răsuflă ușurat după FC Botoșani – CS Mioveni 1-0: „Băieții merită felicitări pentru că au luptat, au crezut!”

Vineri, 17 Mai 2024
247

Bogdan Andone a avut un discurs exuberant după ce FC Botoșani a învins-o pe CS Mioveni, 1-0, în turul barajului pentru menținerea/promovarea în Superliga.Unicul gol al partide...

FC Botoșani - CS Mioveni 1-0! Victorie uriașă pe Municipal. Sperăm la salvare! (foto, video)

Vineri, 17 Mai 2024
308

FC Botoșani a obținut o victorie mare, în disputa cu CS Mioveni. Elevii lui Bogdan Andone au câștigat cu 1-0 manșa tur a barajului de menținere în Liga 1, după un meci în...

50 de tone de deșeuri arse într-un incendiu într-o localitate din Botoșani, pădure la un pas să fie cuprinsă de flăcări!

Vineri, 17 Mai 2024
243

Aproximativ 50 de tone de deșeuri plastice, menajere și vegetale au ars, în această după-amiază, în localitatea Baranca din comuna Hudești. Puțin a lipsit ca flăcările să nu cupr...