Deţinătorii de arme vor putea fi examinaţi psihologic oricând, la cererea autorităţilor

Persoanele care deţin arme letale şi neletale ce necesită autorizare vor fi obligate să se supună unui examen psihologic în orice moment, dacă autorităţile solicită acest lucru în baza unei constatări motivate, potrivit unui proiect de act normativ aflat la preşedintele ţării pentru promulgare. În caz că nu se vor prezenta la examinare, aceste persoane îşi vor pierde dreptul de a deţine arme. În prezent, această verificare este făcută doar înainte de obţinerea autorizării şi la momentul reînnoirii valabilităţii acesteia.

Introducerea examinării psihologice şi/sau medicale în orice situaţie motivată constatată de poliţişti sau de medici şi/sau psihologi -- pentru persoanele care deja deţin arme letale şi neletale supuse autorizării -- este prevăzută într-un proiect pentru modificarea Legii armelor şi muniţiilor. Acesta a trecut recent de votul decisiv al deputaţilor şi acum aşteaptă să fie promulgat de Klaus Iohannis. Asta înseamnă că, pentru a se aplica, în afară de semnătura preşedintelui, documentul va mai avea nevoie doar de publicarea în Monitorul Oficial.

Concret, persoanele care au arme letale şi neletale pentru care este necesară autorizarea vor fi obligate să se prezinte la un examen psihologic şi/sau medical la cererea poliţiştilor. Astfel de solicitări vor putea fi făcute atunci când se constată motivat că examinarea este necesară pentru menţinerea autorizării, arata Avocatnet.ro.

De asemenea, deţinătorii de arme letale şi neletale supuse autorizării vor fi obligaţi să se prezinte la examen atunci când medicii şi/sau psihologii recomandă expres acest lucru autorităţilor competente. Într-o astfel de situaţie, recomandarea va fi făcută dacă, în urma examenelor sau intervenţiilor medicale/psihologice curente, se constată necesitatea examinării pentru menţinerea autorizării.

În momentul de faţă, persoanele care vor să deţină arme letale sau neletale trebuie să fie verificate din punct de vedere psihologic şi medical doar atunci când solicită autorizarea sau prelungirea valabilităţii acesteia.

Dacă persoanele cărora li s-a solicitat să se prezinte la examinarea psihologică şi/sau medicală nu vor face acest lucru în cel mult 30 de zile, acestea îşi vor pierde dreptul de a deţine arme. Totodată, de reţinut este că dreptul de a deţine arme va fi suspendat atunci când se constată că este necesară o examinare urgentă pentru menţinerea autorizaţiei.

Unităţile psihologice certificate şi unităţile medicale autorizate vor fi obligate să păstreze evidenţa examinărilor în registre speciale, conform documentului aflat la promulgare. Acestea vor trebui să transmită poliţiei, în maximum cinci zile, rezultatul examinărilor, atunci când se emit recomandări de reexaminare sau avizul de inaptitudine.

Pe deasupra, nu doar pentru armele letale va fi necesară absolvirea unui curs de instruire teoretică şi practică, organizat de o persoană juridică autorizată, ci şi pentru armele neletale. În această situaţie, dovada efectuării cursului se va face cu ocazia primei prelungiri a valabilităţii permisului de armă.

Iniţiatorii propunerii legislative vor înăsprirea condiţiilor de deţinere a armelor deoarece, aşa cum scrie în expunerea de motive anexată acesteia, "a devenit deja o obişnuinţă ca în fiecare zi mass-media să prezinte diferite conflicte stradale între cetăţeni care nu au reţinere în a folosi armele, în special din categoria celor neletale".

Aşa cum dispune în prezent Legea armelor şi muniţiilor, arme letale sunt cele care pot cauza moartea sau rănirea gravă a persoanelor. Printre acestea se numără, de exemplu, armele de foc scurte, semiautomate sau cu repetiţie, cu percuţie centrală şi armele de foc lungi semiautomate ale căror încărcătoare şi camere conţin mai mult de trei cartuşe.

Arme neletale sunt cele care au un scop utilitar, de distracţie sau autoapărare şi care nu cauzează moartea persoanelor. De exemplu, neletale sunt pistoalele care trag cu proiectile din cauciuc şi armele scurte/lungi cu aer comprimat (care dezvoltă o viteză a proiectilului mai mare de 220 m/s).

Atenţie! Proiectul de lege NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie să fie promulgat de preşedintele ţării şi publicat în Monitorul Oficial, incheie Avocatnet.ro.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Leo Grozavu, după 1-1 cu CFR Cluj: ”Nu aș vrea să fiu arogant, dar am fost mai buni!”

Sunday, 19 January 2025

Meriton Kirenica a deschis scorul pentru ardeleni rapid (minutul 10), însă moldovenii au avut forța să egaleze pe final prin Enzo Lopez (minutul 85). ”Cred că puteam să obținem ma...

FC Botoșani - CFR Cluj 1-1. Cu Leo Grozavu pe bancă, botoșănenii scot un punct și impresionează în jocul cu „feroviarii”!

Sunday, 19 January 2025

FC Botoșani a „smuls” un punct pe final, punându-i o nouă piedică CFR-ului, 1-1. „Feroviarii” n-au excelat în Moldova și irosesc puncte importante în lupt...

O nouă căsuță ridicată de o asociație din Botoșani oferă noi speranțe pentru persoanele aflate în dificultate!

Sunday, 19 January 2025

După o săptămână de muncă dedicată amplasării acestei casute, în săptămâna următoare va fi amenajat interiorul, astfel încât să poată fi oferit un cămin pent...