Deții un imobil? Iată ce trebuie sa știi despre certificatul energetic

Cu toții ne dorim case cât mai călduroase pe timp de iarnă și răcoroase pe timp de vară, dar și facturi de întreținere căt mai mici și cu siguranță, în momentul în care achiziționăm o clădire, dorim să avem garanția că este eficientă energetic și nu generează cheltuieli foarte mari.

Dacă până nu demult, cumpărătorul încerca (atât cât se pricepea) să estimeze acest lucru, din 2013 oricine care vinde sau închiriază un imobil/parte de imobil/apartament este obligat să posede un certificat energetic pentru construcția sa / partea sa de construcție. Documentul este foarte util, atât pentru vânzator cât și pentru cumpărător, însă scopul său principal este acela de a ajuta la eliminarea poluării la nivel european și la scăderea consumului energetic.

 

Ce este certificatul energetic și de unde se poate obține?

 

Impus de Uniunea Europeană, certificatul energetic este un document prin care se analizează o clădire cu scopul de a i se descoperi eficiența energetică.

Procesul de obținere a unui astfel de certificat presupune parcurgerea cătorva pași:

  • Contactați unu auditor energetic atestat. Auditorii energetici atestați pot fi cu grad profesional I sau II. Auditorii energetici cu grad profesional I pot întocmi certificate de performanță energetică pentru toate tipurile de imobile si audit energetic, în timp ce auditorii de gradul II au competențe limitate la emiterea certificatelor doar pentru anumite tipuri de clădiri.
  • Auditorul energetic are nevoie de o serie de informații și acte în copie. Auditorul energetic vă cere o serie de informații despre clădire, precum și căteva acte (copie). Acesta va trebui să știe anul construcției, materialele folosite, modul în care este încalzită construcția, poziționarea către soare, mărimea suprafețelor vitrate etc. O parte dintre informații le va afla printr-o scurtă vizită la imobil. În funcție de toate aceste informații va face o serie de calcule matematice.
  • Redactarea certificatului energetic. De regulă, certificatul energetic este redactat în aproximativ 24 de ore și are un cost redus, în jur de in 200 de lei pentru un apartament (desigur, prețul acesta poate fi diferit pentru fiecare auditor în parte, acesta fiind liber să-și stabilească tarifele cum consideră).

 

Ce informații cuprinde certificatul energetic?

 

Informațiile oferite de acest certificat de performanță energetică sunt deosebit de importante.

În principiu, sunt oferite două note pentru cladire.

Prima notă este de la  1 la 100 și se referă la performanța energetică. Cele mai performante clădiri din punct de vedere energetic primesc nota 100. În principiu, clădirile noi (mai eficiente energetic) sunt cele care obțin o notă mai mare, iar cele vechi și nerenovate au note mai mici.

Cea de-a doua notare este de la A la G și se referă la consumul de energie al clădirii. În principiu, clădirile care fac parte din clasa de eficiență energetică A au un consum energetic mai redus. Acesta nu depășește 125 kWh/m2/an. În cazul clădirilor care fac parte din clasa energetică G lucrurile sunt mult diferite, consumul putănd să ajungă la peste 820 kWh/m2/an.

Certificatul energetic este obligatoriu pentru toate imobilele?

 

Nu, deși pentru majoritatea imobilelor este necesar acest act dacă vreți să le vindeți sau să le închiriați. Excepțiile sunt puține: monumente istorice sau de arhitectura, cădirile de cult, construcțiile provizorii etc.

Pentru imobilele vizitate frecvent de public (indiferent dacă sunt în proprietatea statului sau privată) este obligatoriu ca certificatul energetic să fie afișat într-un loc vizibil, altfel amenzile pot fi usturătoare.

 

Spune-ne opinia ta