DECLARAŢIE-ŞOC a şefei instituţiei care verifică licitaţiile publice: "Credeţi că BUGETARII trăiesc doar din salariile lor?"

În România probabilitatea ca o instituţie publică să deruleze în mod transparent şi legal o licitaţie pe bani publici este de 53%. Motivele sunt mai multe, după cum explică şefa instituţiei care verifică licitaţiile din bani publici, Cristina Trăilă: birocraţia, necunoaşterea temeinică a legii dar şi "tentanţiile" la care sunt supuşi unii funcţionari publici.

Întrebată ce părere are despre administraţia publică şi despre faptul că unii angajaţi ai statului susţin că pentru că li s-au tăiat salariile vor munci mai puţin, Trăilă, care conduce o instituţie subordonată direct primului ministru, a întrebat, la rândul ei: "Credeţi că bugetarii trăiesc doar din salariile lor? Sunt mult prea puţini în această situaţie".

În primele opt luni ale acestui an în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) au fost transmise, de către autorităţile contractante, 15.167 de anunţuri de participare, dintre care 7.104 au fost respinse de către Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP).

"Funcţionarii publici se ascund după hârtii"

"Foarte multe semnături şi foarte puţină responsabilitate. Cu cât sunt mai multe semnături cu atât se diluează responsabilitatea. Avem acest obicei de a ne acoperi cu semnături" - aşa caracterizează Cristina Trăilă, preşedintele ANRMAP, administraţia publică din România, în cadrul unui interviu acordat Gândul.

"Aici este marea problemă a sistemului public. În interiorul instituţiilor nu există un sistem extrem de transparent. Funcţionarii publici se ascunde după hârtii", a adăugat ea.

Întrebată cine plăteşte, conform legii, pentru că aceste proceduri nu sunt derulate corespunzător, respectiv că nu se respectă legile care fac referire la cheltuirea banului public, preşedintele ANRMAP spune că situaţia a fost complicată dar că va fi mult mai simplă.

"Începând de vineri, 23 septembrie, se verifică şi documentaţia, nu doar procedura. Vom verifica aceste licitaţii înainte de pornirea procedurii. În ceea ce priveşte amenzile sau sancţiunile acordate, în cazul în care se vor constata nereguli, evident, acestea vor fi date pe persoană fizică", spune Trăilă.

Ea a explicat că verificarea procedurilor şi amendarea nu asigură "curăţarea mecanismului de folosire a banilor publici", mai ales atât timp cât amenda, dacă este plătită, este decontată tot de către contribuabili. "Contractul rămânea în vigoare până la urmă. Răul s-a produs. Nu este eficient să vii să verifici după încheierea contractului", a adăugat ea.


Amenzi de 920.000 de euro în primele opt luni din 2011


În primele opt luni ale acestui an ANRMAP a efectuat 222 de controale la nivel naţional, în urma cărora au fost acordate 211 sancţiuni, 208 avertismente şi amenzi în valoare totală de circa 920.000 de euro.

Există însă şi sancţiuni mult mai mari, cum ar fi anularea contractelor şi începerea, în instanţă, a procedurii de recuperare a banilor cheltuiţi ilegal, dar şi intrarea în vizorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).


"Credeţi că bugetarii trăiesc din salariile lor? Sunt mult prea puţini în această situaţie"


Întrebată ce părere are despre scuza folosită de unii angajaţi ai statului, respectiv "Mi s-a tăiat salariul cu 25%, muncesc cu 25% mai puţin", Trăilă a declarat, zâmbind: "Dar ai de ales. Poţi să mergi în privat, unde, dacă eşti bun, vei fi mai bine recompensat financiar. Credeţi că bugetarii trăiesc doar din salariile lor? Sunt mult prea puţini în această situaţie. Este evident. Vorbim de doi ani de criza economică şi parcările de la hipermarketuri sunt pline şi nu faci diferenţa care e medic sau care e profesor".

În ceea ce priveşte posibilitatea ca administraţia publică să paralizeze în urma unei plecări masive a angajaţilor, preşedintele ANRMAP a declarat, vizibil amuzată: "Şi unde se vor duce? Îşi vor permite să fie incorecţi în mediul privat? Vor mai avea program scurt vinerea? Vor mai putea pleca la ora 16:00 în fiecare zi?".


Gandul.info

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Burse școlare 2025: Reguli noi pentru acordarea burselor de merit și reziliență pentru elevii de gimnaziu!

astăzi, 09:50

Din ianuarie 2025, vor exista noi reguli în ceea ce privește acordarea burselor de merit și celor de reziliență pentru elevii de gimnaziu. Aceste reguli au scopul de a încuraja perform...

Doi soți au ajuns la spital cu arsuri în urma unui incendiu. Copiii acestora i-au scos din flăcări și au sunat după ajutor!

astăzi, 09:40

Două persoane, soț și soție, de 76, respectiv 80 de ani, au ajuns la spital cu arsuri în urma unui incendiu produs în locuință. S-a întâmplat luni dimineață, în l...

Conduceți prudent! O parte din județul Botoșani rămâne sub avertizare Cod Galben de ceață și polei!

astăzi, 09:06

Meteorologii au actualizat prognoza și au emis un nou Cod galben de ceață și polei, valabil până la ora 11:00, pentru o parte din județul Botoșani.  Din această cauză, pe drumur...