De marți, recenzorii încep vizitele în casele celor care nu s-au autorecenzat, iar cei ce refuză să le dea informații vor putea fi amendați

De marți, recenzorii încep vizitele în casele celor care nu s-au autorecenzat, iar cei ce refuză să le dea informații vor putea fi amendați

Etapa autorecenzării se încheie chiar astăzi, iar de marți începe perioada în care recenzorii vor face vizite în casele celor care nu s-au autorecenzat. Deoarece autorecenzarea a fost opțională, neparticiparea la această etapă nu a fost sancționată. În schimb, cei care vor refuza, începând de marți, să furnizeze informații recenzorilor vor risca amenzi de până la 3.000 de lei. Perioada în care recenzorii vor face vizite în casele celor care nu s-au autorecenzat se va încheia în 17 iulie 2022.

Perioada în care se poate face autorecenzarea online în cadrul recensământului din acest an a fost prelungită cu două săptămâni față de termenul inițial (15 mai) și se va încheia astăzi.

Etapa autorecenzării implică beneficii pentru salariați, respectiv o zi liberă suplimentară, și nu aduce sancțiuni pentru neparcurgerea ei, fiindcă este opțională.

În schimb, în etapa ce va începe marți, ce implică vizita recenzorilor în locuințele celor ce nu s-au autorecenzat, se vor aplica amenzi celor care nu le vor da acestora informațiile solicitate. Etapa în care recenzorii vor merge pe teren pentru a strânge informații despre cei ce nu s-au autorecenzat se va desfășura în perioada 31 mai – 17 iulie 2022.

Mai exact, refuzul furnizării informațiilor solicitate ori furnizarea de date eronate sau incomplete în etapa ce începe marți pot aduce amenzi cuprinse între 1.000 și 3.000 de lei, după cum scrie în OUG 19/2020, ce reglementează organizarea și desfășurarea recensământului populației și locuințelor din acest an, scrie AvocatNet.ro.

Cu aceleași amenzi va fi sancționată și “împiedicarea persoanelor implicate în acțiunea de recensământ pentru efectuarea înregistrărilor ce fac obiectul recensământului (...) sau a desfășurării, în orice mod, a lucrărilor recensământului”, potrivit ordonanței amintite.

În schimb, împiedicarea accesului în interiorul complexurilor rezidențiale private, dar și în cele aparținând cultelor religioase a recenzorilor în vederea desfășurării tuturor activităților aferente recensământului va putea fi sancționată cu amenzi de până la 5.000 de lei.

Pe de altă parte, și recenzorii vor risca amenzi de 5.000 de lei, în cazul în care nu respectă prevederile legale și instrucțiunile privind modul de înregistrare și prelucrare a datelor populației și de păstrare a caracterului confidențial al datelor personale declarate de cetățeni, dar și în cazul utilizării datelor obținute în alte scopuri decât cele statistice.

Recensământul populației și locuințelor din țara noastră ar fi trebuit să se desfășoare anul trecut, dar, din cauza pandemiei de coronavirus, a fost amânat pentru acest an.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

Joi, 28 Martie 2024
120

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

Joi, 28 Martie 2024
80

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

Joi, 28 Martie 2024
77

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...