Într-o discuție cu Gelu Graur, președintele Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) din Botoșani, acesta ne-a declarat că, în continuare, cea mai mare problemă de la nivelul județului nostru rămâne siguranța rutieră.
România, în topul țărilor europene cu cei mai mulți morți pe șosele
Mai precis, șeful ATOP explică faptul că „încă învățăm să circulăm, să respectăm legea, să nu bem la volan”.
Potrivit datelor publicate de Comisia Europeană, cele mai sigure ţări în ceea ce priveşte siguranţa rutieră au fost Suedia, Malta şi Danemarca, cu rate scăzute de mortalitate de 20, 21 şi, respectiv, 24 de decese la un milion de locuitori, în timp ce România (77 decese la un milion de locuitori) şi Bulgaria (74 decese la un milion de locuitori) au încă cele mai ridicate rate ale mortalităţii, aproape dublu faţă de media din UE (44 decese la un milion de locuitori). (nota red. menționăm faptul că datele au fost transmise în luna mai a anului 2025)
Cauzele care duc la astfel de nenorociri pe șosele sunt multiple. Menționăm aici șoferii care urcă beți la volan, viteza, pietonii neatenți și care traversează prin loc nepermis, teribiliștii și fuga de egalitate în materie de aplicabilitate a legilor.
„În județul Botoșani, din punctul meu de vedere, după cazuistică și după rezultate, rămâne în continuare uriașă problema circulației rutiere, a consumului de alcool la volan, a pietonilor neatenți, a circulației fără permis. Astea sunt cazurile care aduc chiar o problemă în fața noastră. Victimele accidentelor de circulație rămân într-un top nefericit în județul Botoșani. Încă învățăm să circulăm, să respectăm legea, să nu bem la volan, ni se pare că suntem deranjați de un filtru al poliției”, a declarat pentru Știri.Botoșani.Ro Gelu Graur, președintele Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) din Botoșani.
(Foto: Gelu Graur, președintele Autorității Teritoriale de Ordine Publică)
Șeful ATOP aduce în discuție și reacția șoferilor în momentul în care sunt opriți în trafic fie pentru o abatere la regimul rutier, fie doar pentru un control de rutină.
„Am văzut reacții la filtrele Poliției, erau foarte deranjați unii oameni că au fost opriți. Sunt sigur că după ce au trecut granița României, în momentul în care îi oprește Poliția, nu arată niciun fel de problemă, dar la noi da, sunt deranjați că sunt opriți”, a adăugat Gelu Graur.
„Avem și o problemă socială”
Gelu Graur susține că la mijloc este și o problemă de natură socială și noi, civilii, nu ar trebui să ne temem de polițiști, jandarmi sau polițiști de frontieră.
„Avem în același timp și o problemă socială. Instituțiile de forță nu pot decât să se adapteze situațiilor. Cred că primul lucru trebuie să îl facem noi, nu ei. Nu ar trebui să ne temem de polițiști, de jandarmi sau de polițiștii de frontieră. Este o problemă de educație până la urmă. Dacă nu ne educăm noi, degeaba așteptăm măsura legală întotdeaună punitivă și coercitivă”, completează șeful ATOP.
Putem da drept exemplu numărul mare de accidente care s-au petrecut de la finalul anului trecut până la începutul acestui an în curba de la Flămânzi. O tânără polițistă și-a pierdut viața, după ce un șofer a pătruns pe contrasens și a izbit mașina condusă de tânără regulamentar.
Ulterior, au mai avut loc alte evenimente rutiere grave. Până nu au intervenit autoritățile, accidentele nu s-au stopat.
De asemenea, accidente grave se întâmplă și în municipiul Botoșani. În special în zona Industrială, în apropiere de Liceul „Alexandru cel Bun”, unde pe trecerea de pietoni au avut loc evenimente deosebit de grave. După accidentele care s-au produs în aceste „zone fierbinți”, au fost făcute solicitări pentru scoaterea scuarurilor și a dalelor de tramvai, motivându-se faptul că vizibilitatea acolo este redusă din cauza scuarurilor.
„Românul mereu va găsi o portiță de scăpare”
Pe lângă evenimentele care se petrec în județul Botoșani pe linia siguranței rutiere, mai există și situații de tulburare a liniștii și ordinii publice și cazuri infracționale. Gelu Graur explică: „Mereu vor exista oameni care vor da cu parul în cap, pentru că atât pot ei, mereu vor exista oameni care se vor urca beți la volan și vor ucide pe cineva, ei nu vor putea fi niciodată opriți pentru că acesta este nivelul lor intelectual, asta este educația de acasă. Dacă el consideră că bea două rachiuri și se urcă la volan considerând că așa este el mai interesat, asta va face indiferent de câtă poliție va fi”.
Acesta dă drept exemplu statele din Vestul Europei, acolo unde polițiștii nu au o prezență coercitivă pe străzi, însă populația știe că dacă greșește trebuie să plătească.
„În orice stat civilizat din vestul europei, poliția nu are o prezență coercitivă pe stradă. Nu veți vedea niciodată mii de polițiști patrulând pe străzile londrei sau pe străzile parisului. Omul din vest știe că dacă va încălca legea imediat va fi sancționat. La noi, din contră, românul mereu va găsi o portiță să scape cumva, că are pe cineva sau dacă nu are pe cineva poate nu a fost văzut”, explică Gelu Graur.
O vară în siguranță
Vara este anotimpul vacanței pentru copii, adolescenți și tineri, însă este și sezonul propice pentru comiterea de ilegalități. În acest sens, Gelu Graur atrage atenția tinerilor și adolescenților, în special pentru cei care aleg să își petreacă timpul la festivaluri, chefuri sau alte evenimente de genul, să nu consume droguri.
Acesta a menționat că există un aflux foarte mare de droguri dinspre orașele mari și chiar din străinătate.
„Am făcut o campanie antidrog și sunt cu totul implicat în ceea ce privește diminuarea și controlarea consumului de droguri în rândul tinerilor și nu doar. Există un aflux de droguri dinspre București, Cluj, Iași și din străinătate în mediul online. Atenție când aveți intenția de a lua droguri. Nu faceți acest lucru, pentru că vă distrugeți viața”, avertizează Gelu Graur.
Gelu Graur le sugerează tinerilor să fie individualiști și să nu se ia „după turmă”.
„Un alt sfat pe care l-aș da tinerilor din județul Botoșani atunci când merg la chefuri, festivaluri sau alte locuri de genul să evite sau să refuze categoric orice substanță, pastilă sau orice dorință de a fi cool alături de ceilalți. Să fie individuali, faini, mișto, cool, dar să nu se ia după turmă”, completează Gelu Graur.