De ce e bine sa-ti speli hainele dupa ce le cumperi

Peste 2,000 de substante chimice sunt utilizate la confectionarea hainelor din dulapul tau. Acestea includ pesticide, vopseluri toxice si formaldehida – un cunoscut carcinogen folosit pentru prevenirea aparitiei mucegaiului in industria modei (dar si ca agent de imbalsamare in industria funeraliilor).

"Multe dintre chimicalele folosite in materialele textile au proprietati periculoase, spune Kirsten Brodde, PhD, participant la campania Detox (Detoxifiere) initiata de Greenpeace, care incearca sa produca schimbari in industria confectiilor.

"Hainele nu ar mai trebui sa contina toxine".

Julietta Rodríguez-Guzmán, MD, de la Organizatia Pan Americana de Sanatate, avertizeaza ca "Substantele chimice poluante din textile pot fi absorbite de piele, mai ales in combinatie cu transpiratia sau produse precum deodorante, creme si colageni".

Anul acesta Consiliul Consumatorilor din Norvegia a efectuat o serie de teste pe articolele de imbracaminte pentru copii, comercializate de marile lanturi de magazine si a descoperit substante daunatoare in unul din trei articole. Una dintre acestea este dibutil ftalatul (DBP) — un material plastic perturbator endocrin interzis in confectionarea de jucarii, dar prezent deseori in cerneala serigrafica. Aceasta substanta este asociata cu cancerul, diabetul de tip 2, ADHD, probleme de fertilitate si multe altele.

Iata cateva secrete pentru pastrarea hainelor "curate":

Foloseste haine din fibre naturale, precum lana, bumbac, in, in loc de cele sintetice precum poliester si nailon, care sunt produse chimic din fibre derivate din carbune si petrol.

Cumpara haine confectionate din fibre organice.Cauta sigla Textile Organice dupa Standardul Global (GOTS) pentru a evita substantele chimice folosite in timpul procesului de productie.

Evita articolele care "nu se sifoneaza" si "nu necesita calcare". Acestea sunt confectionate cu substante chimice perfluorinate (PFC) — utilizate si la tigaile sin teflon sau la covoare. Agentia de Protectie a Mediului considera PFC-urile toxice, mentionand ca acestea pot cauza diverse probleme la nivelul sistemelui reproductiv si pot afecta crestere.

Intotdeauna spala hainele noi inainte de a le purta. Acest lucru va inlatura substantele chimice folosite in exces si anumite finisaje chimice. (Foloseste detergenti care nu sunt toxici, pe baza de plante, ori de cate ori este posibil.)

Evita hainele "pre-shrunk" (supuse unor tratamente termice, pentru a evita sa intre la apa la prima spalare), care deseori contin formaldehida. (Se poate simti mirosul puternic cand deschizi o punga de tricouri noi, de exemplu.)

Cumpara produse second-hand. Dupa mai multe spalari si purtari, hainele nu mai contin atat de multe reziduuri chimice.
Evita hainele rezistente la pete. Proprietatile acestora se obtin cu ajutorul eterilor difenili polibrominati (PBDE), care duc la aparitia dezechilibrelor si disfunctiilor hormonale, in special la nivelul tiroidei

Fa-te auzit. "Consumatorii informati pot ridica pretentii pentru a fi protejati contra substantelor chimice", spune Agnes Soares da Silva, MD, MPH, epidemiolog de mediu din cadrul Organizatiei Pan Americane de Sanatate. "Acest lucru este foarte important mai ales pentru protejarea copiilor, care sunt cei mai expusi la substantele chimice toxice".

Aceste substante pot fi gasite oriunde de la casele de moda de lux pana la magazinele de haine ieftine, afirma expertul in substante chimice de la Greenpeace, Manfred Santen.

In 2012 si 2014, Greenpeace a testat articole vestimentare a peste 30 de firme cunoscute la nivel international (inclusiv Levi’s, Gap, American Apparel, si producatori de imbracaminte pentru copii) si a gasit substante daunatoare in cel putin un articol apartinand firmelor testate.  

Sursa utilizata: Greenpeace International, care2.com (preluat de pe viataverdeviu.ro)
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Transformer de Botoșani. Cum face Valeriu Iftime trecerea de la patron la șef de județ

astăzi, 13:34

Proaspăt intrat în politică, prosperul om de afaceri Valeriu Iftime crede că nu este în incompatibilitate și în conflict de interese dacă își continuă contractele pe car...

Preasfințitul Nichifor Botoșăneanul va oficia Sfânta Liturghie și va sfinți casa parohială la o parohie din Botoșani

astăzi, 13:21

În data de 19 octombrie 2024, în Parohia „Sfântul Nicolae” din comuna Bălușeni, județul Botoșani, va avea loc un eveniment deosebit pentru comunitate și anume sfinț...

Becali și-a făcut calculele: ”Gata, nu mai am emoţii cu play-off-ul. Câştigăm şi cu Botoşani!”

astăzi, 12:13

FCSB are două victorii şi două remize în ultimele patru etape ale campionatului, iar Gigi Becali, patronul echipei roș-albastre, a comentat despre rezultatele etapei. În etapa 11, C...