Anul universitar 2015-2016: Criteriile generale pentru admiterea la facultate au fost publicate

Criteriile generale referitoare la admiterea in ciclurile de studii de licenta, master si doctorat, pentru anul universitar 2015-2016, au fost aprobate de Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice (MECS) printr-un act normativ publicat joi in Monitorul Oficial.

Ordinul MECS nr. 3165/2015 pentru aprobarea Metodologiei-cadru privind organizarea admiterii in ciclurile de studii universitare de licenta, de master si de doctorat pentru anul universitar 2015-2016 a aparut in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 129 din 19 februarie si se aplica de la data publicarii.
Admiterea pentru studiile de licenta, master si doctorat se organizeaza in sesiuni, inainte de inceperea anului universitar, stabileste actul normativ mentionat.
La admiterea pentru studiile universitare de licenta pot sa participe doar absolventii de liceu cu diploma de bacalaureat/diploma echivalenta, la cea pentru studiile de master -- doar absolventii cu diploma de licenta/diploma echivalenta, iar la cea pentru studiile de doctorat -- doar absolventii cu diploma de licenta/diploma echivalenta sau cu diploma de master. In cazul tuturor studiilor universitare, media generala minima de admitere este cinci.

"Media generala minima de admitere la studii universitare de licenta, de master si de doctorat nu poate fi mai mica decat cinci sau decat un numar minim de puncte echivalent. Media generala de admitere se calculeaza ca medie aritmetica sau medie ponderata a notelor obtinute la probele concursului de admitere", scrie in Ordinul MECS nr. 3165/2015.
Referitor la posibilitatea de a urma mai multe programe de studii, fiecare candidat poate sa fie admis si inmatriculat ca student la cel mult doua astfel de programe, in acelasi timp. Totodata, in aceasta situatie, finantarea de la bugetul de stat se acorda (daca este cazul) doar pentru un singur program de licenta, un singur program de master sau un singur program de doctorat.
"Candidatul declarat admis la mai multe programe de studii universitare opteaza pentru programul de studii care va fi finantat de la bugetul de stat, prin depunerea diplomei/adeverintei de bacalaureat sau a diplomei/adeverintei ciclului de studii universitare anterior absolvit, dupa caz, in original, la facultatea pe care doreste sa o urmeze, respectand termenul de depunere stabilit de aceasta din urma", se arata in actul normativ.
Fiecare institutie de invatamant superior trebuie sa-si stabileasca propriile reguli de admitere (bazate pe criteriile generale ale MECS) si sa puna la dispozitia candidatilor informatii utile.
"Institutiile de invatamant superior vor aduce la cunostinta candidatilor, prin afisare la sediul institutiilor si pe pagina web proprie, informatii privind: regulamentul propriu de admitere, oferta anuala de scolarizare (...), conditiile si documentele necesare pentru inscriere, perioadele sesiunilor de admitere, modalitatea si probele de concurs, facilitatile sau conditiile speciale, taxele de inscriere pentru organizarea si desfasurarea admiterii, alte informatii utile candidatilor", mai este precizat in document.

Rezultatele admiterii se afiseaza la sediile institutiilor de invatamant superior si, de asemenea, se publica pe site-urile acestora.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Transformer de Botoșani. Cum face Valeriu Iftime trecerea de la patron la șef de județ

astăzi, 13:34

Proaspăt intrat în politică, prosperul om de afaceri Valeriu Iftime crede că nu este în incompatibilitate și în conflict de interese dacă își continuă contractele pe car...

Preasfințitul Nichifor Botoșăneanul va oficia Sfânta Liturghie și va sfinți casa parohială la o parohie din Botoșani

astăzi, 13:21

În data de 19 octombrie 2024, în Parohia „Sfântul Nicolae” din comuna Bălușeni, județul Botoșani, va avea loc un eveniment deosebit pentru comunitate și anume sfinț...

Becali și-a făcut calculele: ”Gata, nu mai am emoţii cu play-off-ul. Câştigăm şi cu Botoşani!”

astăzi, 12:13

FCSB are două victorii şi două remize în ultimele patru etape ale campionatului, iar Gigi Becali, patronul echipei roș-albastre, a comentat despre rezultatele etapei. În etapa 11, C...