De azi, tarifele pentru călătoriile cu trenul se majorează cu circa 20%

De azi, tarifele pentru călătoriile cu trenul se majorează cu circa 20%

Începând de azi, prețurile biletelor de tren se majorează cu aproximativ 20% față de cele de până acum, potrivit unui ordin al Ministerului Transporturilor apărut în mai. De asemenea, ordinul stabilește și că, în afară de variantele pe care le au de mai multă vreme la dispoziție pentru a cumpăra bilete de tren, respectiv direct de la ghișeele din gări sau online, cei ce călătoresc pe calea ferată pot achita contravaloarea călătoriei și prin intermediul telefonului, mai exact, prin SMS, scrie Avocatnet.ro.

Ordinul MTI nr. 548/2022, apărut spre sfârșitul lunii mai și care se aplică începând de azi, stabilește, printre altele, tarifele de deservire generală din transportul feroviar public de călători ce se vor utiliza în următoarea perioadă. Acestea se majorează, începând de azi, față de cele utilizate până acum cu circa 20%.

De exemplu, pentru o călătorie cu trenul între 21 - 30 de kilometri, la clasa I se plătesc acum nouă lei (tarif întreg), față de opt lei anterior, iar la clasa a II-a, 5,5 lei, față de 4,5 lei înainte. 

De asemenea, ordinul stabilește și reglementarea plății contravalorii călătoriilor cu trenul prin mesaje scurte - SMS. Tarifele de transport care pot fi achitate, cel puțin teoretic, de azi prin intermediul serviciilor de mesaje scurte - SMS oferite de operatorii de comunicații mobile pot fi stabilite de operatorii de transport feroviar public de călători și în moneda euro, fiind achitate la cursul băncii cu care colaborează operatorul de transport feroviar public de călători.

În acest caz, tarifele stabilite de autorități pot fi depășite doar pentru a acoperi sumele rezultate din conversia valutară a tarifelor și sumele reprezentând costul serviciilor SMS.

Până acum, cei ce voiau să călătorească cu trenul puteau cumpăra bilete doar de la ghișeele din gări sau online, de pe site-ul CFR Călători.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Reacția lui Mihai Teja după ce FC Botoșani a învins-o pe CFR Cluj și a devenit lider în Liga 1

astăzi, 10:31
108

FC Botoșani a învins-o cu 1-0 pe CFR Cluj și a devenit lider în Liga 1. La finalul meciului, Mihai Teja a recunoscut că echipa sa a „suferit în Gruia”, dar a ținut s...

15 august, zi liberă legală: Ce compensații trebuie să primească salariații care lucrează azi

astăzi, 09:18
127

După cum stabilește Codul muncii, salariații din țara noastră, indiferent dacă lucrează la stat sau la privat, primesc liber, în 15 august, pentru a sărbători Adormirea Maicii Domnului....

Situația refugiaților în punctele de trecere a frontierei Stânca și Rădăuți-Prut

astăzi, 09:01
64

În ultimele 24 ore, prin Punctele de Trecere a Frontierei Rădăuți Prut și Stânca au intrat în țară 89 persoane și 32 vehicule. La ora 08:00, erau cazați în spatiile de ...