Persoanele cu deficiențe de vedere din Botoșani sunt deseori puse în dificultatea de a merge în siguranță pe aleile municipiului și asta din cauza faptului că au nevoie de spațiu mai larg și mai atent toaletat.
Laura Dănilă, președintele Asociației Nevăzătorilor Botoșani, a vorbit pentru Știri. Botoșani.ro, despre pericolele la care sunt expuse zilnic persoanele cu deficiențe de vedere.
„Accesibilizarea din punctul de vedere al deficiențelor de vedere este foarte importantă și în primul rând utilă deplasării acestora și autonomiei lor. Persoanele cu deficiențe de vedere au nevoie de spații mult mai largi și mai atent toaletare, inclusiv pe aleile dintre blocuri pentru că acolo poate să coincidă cu intrarea sau cu ieșirea lor zilnică din habitatul lor. Dacă ei știau acel loc ca fiind într-un anumit mod și apare dintr-o dată o mică schimbare, acea mică schimbare poate să le aducă anumite accidente sau anumite discordanțe în viața lor. Poate omul valid nu realizează, el privește ansamblul respectiv și poate să evite pericolul pe când persoana cu deficiențe de vedere știa că lucrurile sunt într-un anumit mod și neavând cum să perceapă schimbarea prin intermediul vederii, poate chiar să fie dramatic pentru el”, a declarat Laura Dănilă.
Totodată, președintele Asociație Nevăzătorilor Botoșani face un apel public pentru a se avea în vedere și toaletarea spațiilor verzi de pe alei, mai ales că s-au primit sesizări cu privire la acest aspect. O altă problemă ce necesită rezolvare este amplasarea bilelor ornamentale de beton pentru a delimita spațiile verzi, un adevărat impediment persoanelor cu deficiențe de vedere. Din fericire nu s-au produs încă evenimente neplăcute dar pericolul pentru aceste persoane este crescut.
„Fac un apel public la a se avea în vedere această problemă a toaletării spațiilor verzi, inclusiv pe alei. S-au mai făcut până acum numeroase apeluri în diverse discuții publice. În unele zone s-au îmbunătățit situațiile, s-au schimbat foarte mult acele doleanțe ale noastre dar aceste sesizări au venit la noi la Asociație și dorim să tragem atenția că și în spațiile mai restrânse e nevoie de respectarea acestei toaletări. Doresc să atrag atenția și asupra acelor formațiuni rotunde, acele bile poziționate către aproprierea de spațiul verde care reprezintă un risc pentru noi inclusiv pentru cei care circulă cu bastonul, pentru că el poate să creadă că acea bilă este un obstacol și el nu mai știe când urmează trecerea de pietoni. Ele sunt puse estetic dar pentru persoanele cu deficiențe de vedere pot să fie un blocaj. Din fericire nu am avut nici un fel de accident dar noi dorim să atragem atenție pentru că se pot întâmpla”, a completat Laura Dănilă.
Accesibilizarea spațiului public pentru persoanele cu deficiențe de vedere ar trebui să reprezintă o cale de a facilita integrarea socială și sporirea gradului de autonomie a acestor persoane.
(Anca Savel)