Curtea Constitutionala a decis: Legea lustratiei este neconstitutionala

Curtea Constitutionala a decis: Legea lustratiei este neconstitutionala
Curtea Constitutionala a decis ca Legea lustratiei este neconstitutionala, transmite agentia de presa Mediafax. Legea interzice unor categorii de persoane care au fost platite de regimul comunist sa mai ocupe anumite functii publice si sa candideze la ele, pe o perioada de 5 ani.
 
Decizia Curtii Constitutionale vine ca urmare a sesizarii efectuate la inceputul lunii martie, de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), cu privire la posibile articole din Legea lustratiei ce incalca unele prevederi din Constitutie. La demersul ICCJ s-a alaturat si Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Legea lustratiei a fost adoptata in februarie 2012 de Camera Deputatilor (forul decizional), in absenta opozitiei, cu 167 de voturi "pentru" si 4 abtineri si interzice unor categorii de persoane care au fost platite de regimul comunist sa mai ocupe anumite functii publice si sa candideze la ele, pe o perioada de 5 ani.

Legea prevede, printre altele, ca vor fi lustrate persoanele care au avut functii politice de conducere retribuite de PCR, in aparatul central, regional, raional, al Partidului Muncitoresc Roman, membrii si membrii supleanti ai Comitetului central al PCR, membri ai Consiliului de stat, de ministri, directorii de editura.

Aceste persoane nu vor mai avea dreptul sa candideze la anumite functii publice, cum ar fi cea de senator, deputat, ministru, membru al Parlamentului European, consilier local sau judetean, presedinte al Consiliului Judetean sau secretar de stat. 
 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Violeta a plecat de acasă, sunați la 112 dacă ați văzut-o!

astăzi, 18:04
334

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei de 46 de ani, din comuna Vlădeni, sat Brehuiești, care astăzi a părăsit domiciliul fără a anunța familia și nic...

Reacția lui Bogdan Andone, după remiza din play-out cu FC Voluntari: „Am jucat cu sabia deasupra capului”

astăzi, 17:52
222

FC Botoșani a remizat cu FC Voluntari, scor 0-0, în etapa a 8-a a play-out-ului SuperLigii.Ce a spus Bogdan Andone, după meciul cu FC VoluntariLa finalul meciului cu FC Voluntari, Bogd...

Amenzi de 12.000 de lei aplicate de jandarmi în minivacanța de 1 Mai, botoșăneni prinși cu droguri de risc!

astăzi, 17:14
56

În minivacanța de 1 Mai, efectivele Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) din Botoșani au acționat preponderent în vederea prevenirii faptelor de tulburare a ordinii și liniștii...