Cum se face, în acest an, atestarea administratorilor de bloc

Cum se face, în acest an, atestarea administratorilor de bloc

Pentru a putea desfășura activitatea de administrator al unui imobil, cei interesați trebuie să obțină un atestat de la primărie, potrivit legislației în vigoare. Acest document se poate obține doar în baza unui certificat de calificare profesională și a două alte acte: cazierul judiciar și cel fiscal.

Legea 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor stabilește că administratori de bloc pot fi doar persoanele care au o calificare profesională în această direcție, informează AvocatNet.ro.

Acest lucru poate fi dovedit printr-un certificat de calificare profesională. Așadar, acest document este cel prin care se dovedește calificarea profesională a persoanelor fizice pentru a îndeplini ocupația de administrator de condominii, în conformitate cu legislația privind învățământul superior sau privind formarea profesională a adulților, după cum scrie în lege.

În baza acestui document de pregătire profesională, dar și altor două, cei interesați să activeze ca administrator de imobil pot obține un atestat în acest sens. Concret, atestatul este actul care dovedește calitatea de administrator de condominii, prin care persoanele fizice care dețin certificate de calificare sunt atestate de către primar, la propunerea compartimentelor specializate în sprijinirea, îndrumarea și controlul asociațiilor de proprietari din cadrul autorității administrației publice locale, în baza unei hotărâri a consiliului local.

Pentru a putea primi atestatul semnat de primar, cei ce vor să devină administratori de bloc trebuie să prezinte următoarele acte:

- certificatul de calificare profesională pentru ocupația de administrator de condominii;
- cazierul judiciar care să ateste că nu a suferit nicio condamnare, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru o infracțiune de natură economico-financiară;
- cazierul fiscal.

Atestatul este valabil patru ani de la data emiterii și poate fi reînnoit în aceleași condiții în care a fost emis. De asemenea, atestatul unui administrator poate fi suspendat sau retras, ca urmare a unei hotărâri judecătorești definitive, în cazul în care instanțele judecătorești competente au stabilit existența unui prejudiciu cauzat de administrator.

Expirarea, suspendarea sau retragerea atestatului determină automat imposibilitatea exercitării activității de administrare a imobilelor.

Regulile de acum stabilesc că administrarea unui imobil poate fi făcută de către persoane fizice, persoane fizice autorizate sau persoane juridice specializate, autorizate conform legii.

În cazul persoanelor juridice specializate, atestatul trebuie obținut pentru toți angajații acestora care prestează activitatea de administrare a condominiilor.

Atestatul trebuie afișat de către administrator, la avizier, la data intrării în vigoare a contractului de administrare.

Anterior apariției actualei legi a asociațiilor, administratorii de bloc aveau o singură obligație, și anume să fie atestați de către primar, nu să dețină și un certificat de calificare profesională.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Adăpost cu 28 de animale cuprins de flăcări într-o localitate din Botoșani!

astăzi, 07:56
85

Proprietarul a fost cel care a anunțat incendiul. Când a văzut flăcările, întreaga construcție de aproximativ 120 de metri pătrați ardea.La caz s-au deplasat pompierii din cadru...

Ce frumuseți ascunde "Tărâmul Sfinților" din codrii Botoșanilor!

Duminică, 5 Mai 2024
406

Judeţul Botoşani devine gazda unui nou concept inedit, dar valoros pentru credincioşii ortodocşi. "Tărâmul Sfinților" este numele sub care se conturează acest periplu fascinant ...

Modelul Dacia care a spulberat orice concurență în Europa!

Duminică, 5 Mai 2024
843

Pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul primelor trei luni din 2024 se află modelul românesc Dacia Sandero.Dacia Sandero ocupă poziția &...