Cum recunoastem clauzele abuzive si in ce tipuri de contracte sunt incluse?

Clauzele abuzive se regasesc nu doar in contractele de credit incheiate cu bancile, ci si in contractele care nu au fost negociate direct cu consumatorul, adica in cele standard preformulate. Afla din materialul urmator care sunt cele mai utilizate clauze abuzive si in ce tipuri de contracte sunt cuprinse.

Preocuparea legislativa atat la nivel national, cat si la nivel european pentru contractele incheiate intre profesionisti si consumatori este justificata, in principal, de faptul ca in cazul acestor acte juridice se ridica cel mai frecvent problema clauzelor abuzive, fapt bazat in principal pe inegalitatea pozitiilor in care se gasesc partile contractante.

"De cele mai multe ori consumatorului i se impune o anumita conduita contractuala prestabilita, fara posibilitati de negociere, asa cum exista de regula in contractele incheiate intre parti care nu au calitatea de consumator si, respectiv, de profesionist", a declarat pentru AvocatNet.ro Madalina Pascu.

Desi contractele incheiate intre profesionisti si consumatori nu pot fi negociate, totusi legislatia in vigoare impune anumite conditii. Mai exact, orice contract incheiat intre profesionisti si consumatori pentru vanzarea de bunuri sau prestarea de servicii va cuprinde clauze contractuale clare, fara echivoc, pentru intelegerea carora nu sunt necesare cunostinte de specialitate, se arata in Legea nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre profesionisti si consumatori.

Avand in vedere prevederea mentionata mai sus, rezulta ca Legea nr. 193/2000 se aplica tuturor contractelor incheiate intre profesionisti si consumatori, care au ca obiect vanzarea de bunuri sau prestarea de servicii, fara a exista vreo alta limitare legala atata timp cat una sau mai multe clauze cuprinse in contract este abuziva, ne-a explicat Madalina Pascu.

O definitie mai exacta a tipurilor de contracte asupra carora produce efecte Legea nr. 193/2000 este cuprinsa chiar in actul normativ, ne-a declarat avocatul Lucian Lazarutiu, consultant in cadrul forumului AvocatNet.ro.

"Aceste contracte sunt cele care nu au fost negociate direct cu consumatorul, fiind stabilite fara a da posibilitatea consumatorului sa influenteze natura lor, cum ar fi contractele standard preformulate sau conditiile generale de vanzare practicate de comercianti pe piata produsului sau serviciului respectiv. Este vorba de asa-numitele contracte de aderare", a continuat avocatul.

Madalina Pascu a punctat ca o conditie esentiala pentru ca un contract sa intre sub incidenta Legii nr. 193/2000 este aceea ca trebuie sa aiba inserata o clauza abuziva.


Citeste mai mult pe avocatnet.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Selly, prima reacţie despre Albert NBN, care a înjurat România pe scenă la "Beach, Please!"

Thursday, 17 July 2025

Selly, cunoscutul vlogger și organizator al festivalului „Beach, Please!”, a răspuns public acuzațiilor legate de presupusa promovare a drogurilor și a conținutului violent în c...

Valeriu Iftime, implicat direct în negocierile pentru un atacant de la FCSB: „Dacă el acceptă, mâine e jucătorul meu!”

Thursday, 17 July 2025

În calitate de patron al clubului de fotbal FC Botoșani, Valeriu Iftime (65 de ani) a mărturisit că s-a implicat personal în negocierile pentru un atacant de la campioana din Superliga,...

Ministrul Culturii: "Este posibil ca, din toamnă, să nu mai avem evenimente culturale în weekend"!

Thursday, 17 July 2025

Evenimentele culturale ar putea fi suspendate în weekend și în zilele de sărbătoare legală începând din toamnă. Anunţul a fost făcut chiar de ministrul Culturii, Andr&aa...