Cum îți imaginezi viața fără chipsuri, popcorn și supe la plic? Începând cu 1 aprilie 2021 acestea ar urma să fie interzise prin lege

Cum îți imaginezi viața fără chipsuri, popcorn și supe la plic? Începând cu 1 aprilie 2021 acestea ar urma să fie interzise prin lege

Mai multe produse alimentare care fac parte din alimentația noastră zilnică vor dispărea, începând cu 1 aprilie 2021, din toate magazinele de pe teritoriul celor 27 de țări ale Uniunii Europene. Alimentele precum produsele de patiserie, popcornul sau mezelurile vor dispărea de pe piață până în 2021, potrivit unui nou regulament al Comisiei Europene.

Oficialii și-au propus prin această inițiativă legislativă ca cetățenii să aibă o dietă alimentară cât mai echilibrată și sănătoasă iar toate statele membre sunt nevoite să limiteze cantitatea de acizi grași din alimentele de pe piață.

Printre alimentele care nu se vor mai putea găsi la rafturi se numără margarina, produsele de tip fast food, mezelurile, produsele de patiserie, prăjiturile, biscuiții, popcornul pentru microunde, supele la plic, chipsurile și mâncarea semi-preparată.

În România, un proiect de lege care pune în aplicare regulamentul Comisiei Europene a fost iniţiat de senatorul USR Adrian Wiener.

Deputaţii au adoptat săptămâna trecută, marţi, proiectul de lege USR privind limitarea conţinutului de acizi graşi trans în produsele alimentare destinate consumului uman. Proiectul merge la promulgare, la preşedinte.

Proiectul se aplică tuturor produselor alimentare destinate consumatorului final, inclusiv produselor alimentare livrate de unităţile de alimentaţie publică şi produselor alimentare destinate a fi furnizate acestora.

Iniţiatorul atrăgea atenția că acești acizi dăunători sănătății se găsesc în popcorn-ul pentru microunde, creme tartinabile, biscuiți, torturi preambalate, margarine, supe (inclusiv concentrate la plic), sosuri, cereale preambalate, napolitane sau chipsuri.

Conform inițiativei Comisiei Europene, statele trebuie să reducă cantitatea de acizi trans la maximum 2 grame la 100 de grame de grăsime din conținutul produselor alimentare. Acest tip de acizi este responsabil pentru cele mai multe boli cardiovasculare, accidente vascular cerebrale, cazuri de diabet, cancer și Alzheimer. Din cauza acestor boli, anual 50 000 de oameni mor în Europa din care 3000 numai în România.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Fostul primar al municipiului Iași, Gheorghe Nichita, eliberat, marți, din Penitenciarul Botoșani

astăzi, 18:23
267

Fostul primar al municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita, care executa o pedeapsă de cinci ani de închisoare pentru fapte de corupţie, a fost pus în libertate, marţi, în baza unei se...

Criză de oxigen pentru pacienţii COVID-19 la Spitalul de Recuperare „Sfântul Gheorghe”

astăzi, 17:49
250

Directorul Spitalului de Recuperare ‘Sfântul Gheorghe’ din municipiul Botoşani, Gabriela Varzari, a acuzat existenţa unei crize acute pe piaţa de oxigen de uz medical de la noi di...

Două școli din județul Botoșani au rămas fără șoferi pentru microbuzele de elevi

astăzi, 16:01
932

Două unități de învățământ din județul Botoșani au rămas, temporar, fără șoferi pentru microbuzele școlare, a afirmat purtătorul de cuvânt al Inspectorat...