Mai multe produse alimentare care fac parte din alimentația noastră zilnică vor dispărea, începând cu 1 aprilie 2021, din toate magazinele de pe teritoriul celor 27 de țări ale Uniunii Europene. Alimentele precum produsele de patiserie, popcornul sau mezelurile vor dispărea de pe piață până în 2021, potrivit unui nou regulament al Comisiei Europene.
Oficialii și-au propus prin această inițiativă legislativă ca cetățenii să aibă o dietă alimentară cât mai echilibrată și sănătoasă iar toate statele membre sunt nevoite să limiteze cantitatea de acizi grași din alimentele de pe piață.
Printre alimentele care nu se vor mai putea găsi la rafturi se numără margarina, produsele de tip fast food, mezelurile, produsele de patiserie, prăjiturile, biscuiții, popcornul pentru microunde, supele la plic, chipsurile și mâncarea semi-preparată.
În România, un proiect de lege care pune în aplicare regulamentul Comisiei Europene a fost iniţiat de senatorul USR Adrian Wiener.
Deputaţii au adoptat săptămâna trecută, marţi, proiectul de lege USR privind limitarea conţinutului de acizi graşi trans în produsele alimentare destinate consumului uman. Proiectul merge la promulgare, la preşedinte.
Proiectul se aplică tuturor produselor alimentare destinate consumatorului final, inclusiv produselor alimentare livrate de unităţile de alimentaţie publică şi produselor alimentare destinate a fi furnizate acestora.
Iniţiatorul atrăgea atenția că acești acizi dăunători sănătății se găsesc în popcorn-ul pentru microunde, creme tartinabile, biscuiți, torturi preambalate, margarine, supe (inclusiv concentrate la plic), sosuri, cereale preambalate, napolitane sau chipsuri.
Conform inițiativei Comisiei Europene, statele trebuie să reducă cantitatea de acizi trans la maximum 2 grame la 100 de grame de grăsime din conținutul produselor alimentare. Acest tip de acizi este responsabil pentru cele mai multe boli cardiovasculare, accidente vascular cerebrale, cazuri de diabet, cancer și Alzheimer. Din cauza acestor boli, anual 50 000 de oameni mor în Europa din care 3000 numai în România.