Cum îţi dai seama că ai ficatul mărit. Ce faci?

Ficatul mărit poate fi un prim al unei boli mai grave, dar dacă este depistat din timp, se poate trata cu succes. Vezi cum îţi dai seama că ai ficatul mărit. Ce faci?

Ce boli cauzează ficatul mărit

Ficatul mărit (hepatomegalia) nu este uşor de depistat, mai ales fără ajutorul unui medic. De obicei, ficatul mărit este o constatare pe care o face un medic la un control de rutină. Uneori, deşi ficatul este mărit, nici măcar medicul nu îl poate simţi la o examinare obişnuită, prin palpare.

Ficatul mărit este cauzat de obicei de consumul excesiv de alcool, insuficienţă cardiacă, depuneri de glicogen, hepatită virală, cancer la ficat, sau steatoză hepatică (grăsime depusă pe şi în ficat).

Uneori, un ficat mărit apare şi în cazul mononucleozei, sau a unor tumori şi metastaze ale altor tipuri de cancer din corp.

Simptome ale unui ficat mărit. Vezi când trebuie să mergi la doctor

Ficatul mărit nu are neapărat nişte simptome, dar bolile care îl cauzează vin la pachet cu alte dureri care pot indica cauza afecţiunii.

Dacă simţi oricare din aceste simptome, mergi la doctor sau sună la 112, mai ales în cazul celor severe, deoarece pot indica prezenţa unei boli grave sau chiar a insuficienţei hepatice, care necesită ajutor de urgenţă.

Simptomele asociate unui ficat mărit sunt: stare de confuzie, halucinaţii, oboseală extremă, leşin, febră (mai ales dacă este asociată cu umflarea abdomenului) şi vărsături cu sânge.

Când ficatul mărit îţi pune viaţa în pericol

Alte simptome asociate cu ficatul mărit apar în timp, dar sunt semnale clare ale unei afecţiuni grave ale ficatului.

Dacă unul sau mai multe dintre aceste simptome apar, mergeţi de urgenţă la doctor, până nu este prea târziu. Unele din bolile asociate unui ficat mărit pot necesita un transplant hepatic, medicaţie agresivă de urgenţă, citostatice sau alte intervenţii chirurgicale de urgenţă.

Simptomele care indică o boală a ficatului, în afară de hepatomegalie sunt: îngălbenirea pielii şi a albului ochilor, dureri abdominale şi umflarea bruscă a abdomenului, greaţă, vomă, diaree, stare de slăbiciune, ameţeală, greutate în gândire şi în înţelegerea lumii înconjurătoare, febră mică.

De asemenea, dacă suferi deja de o boală a ficatului şi simptomele apar din nou, apar şi dispar sau se accentuează, trebuie să mergi de urgenţă la medic.

unica.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

BNR face un sondaj despre „avuția românilor”. Câte gospodării din țară vor fi „interogate” și ce vor fi întrebați oamenii!

Friday, 11 July 2025

Elaborarea statisticilor privind distribuția avuției gospodăriilor populației de către BNR a fost recomandată de OCDE în cadrul procesului de evaluare a României pentru admiterea &ic...

„Tehnologii învechite, calitate slabă”: Armata română renunță la Kalașnikov și anunță un program de înzestrare cu arme de tip NATO!

Friday, 11 July 2025

Ministerul Apărării Naționale (MApN) intenționează să achiziționeze 200.000 de pistoale, arme de asalt, puști cu lunetă și mitraliere moderne, compatibile NATO, pentru înzestrarea mili...

Ilie Bolojan anunță schimbări: “Magistrații se pensionează prea rapid, trebuie să creștem vârsta”!

Friday, 11 July 2025

Premierul Ilie Bolojan a susținut vineri, la finalul unei săptămâni marcate de asumarea răspunderii în Parlament pe primul pachet de măsuri fiscale, o conferință de presă în ...