Cum îţi dai seama că ai ficatul mărit. Ce faci?

Cum îţi dai seama că ai ficatul mărit. Ce faci?
Ficatul mărit poate fi un prim al unei boli mai grave, dar dacă este depistat din timp, se poate trata cu succes. Vezi cum îţi dai seama că ai ficatul mărit. Ce faci?

Ce boli cauzează ficatul mărit

Ficatul mărit (hepatomegalia) nu este uşor de depistat, mai ales fără ajutorul unui medic. De obicei, ficatul mărit este o constatare pe care o face un medic la un control de rutină. Uneori, deşi ficatul este mărit, nici măcar medicul nu îl poate simţi la o examinare obişnuită, prin palpare.

Ficatul mărit este cauzat de obicei de consumul excesiv de alcool, insuficienţă cardiacă, depuneri de glicogen, hepatită virală, cancer la ficat, sau steatoză hepatică (grăsime depusă pe şi în ficat).

Uneori, un ficat mărit apare şi în cazul mononucleozei, sau a unor tumori şi metastaze ale altor tipuri de cancer din corp.

Simptome ale unui ficat mărit. Vezi când trebuie să mergi la doctor

Ficatul mărit nu are neapărat nişte simptome, dar bolile care îl cauzează vin la pachet cu alte dureri care pot indica cauza afecţiunii.

Dacă simţi oricare din aceste simptome, mergi la doctor sau sună la 112, mai ales în cazul celor severe, deoarece pot indica prezenţa unei boli grave sau chiar a insuficienţei hepatice, care necesită ajutor de urgenţă.

Simptomele asociate unui ficat mărit sunt: stare de confuzie, halucinaţii, oboseală extremă, leşin, febră (mai ales dacă este asociată cu umflarea abdomenului) şi vărsături cu sânge.

Când ficatul mărit îţi pune viaţa în pericol

Alte simptome asociate cu ficatul mărit apar în timp, dar sunt semnale clare ale unei afecţiuni grave ale ficatului.

Dacă unul sau mai multe dintre aceste simptome apar, mergeţi de urgenţă la doctor, până nu este prea târziu. Unele din bolile asociate unui ficat mărit pot necesita un transplant hepatic, medicaţie agresivă de urgenţă, citostatice sau alte intervenţii chirurgicale de urgenţă.

Simptomele care indică o boală a ficatului, în afară de hepatomegalie sunt: îngălbenirea pielii şi a albului ochilor, dureri abdominale şi umflarea bruscă a abdomenului, greaţă, vomă, diaree, stare de slăbiciune, ameţeală, greutate în gândire şi în înţelegerea lumii înconjurătoare, febră mică.

De asemenea, dacă suferi deja de o boală a ficatului şi simptomele apar din nou, apar şi dispar sau se accentuează, trebuie să mergi de urgenţă la medic.

unica.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

HRISTOS A ÎNVIAT! Botoșănenii au primit Lumina în noaptea sfântă a Învierii (Foto, Video)

astăzi, 01:59
74

Creștinii din Botoșani au mers la biserică, în această noapte a Învierii Domnului, pentru a primi Lumina. Clopotele au răsunat în biserici și în mănăstiri, credincioși...

Violeta a plecat de acasă, sunați la 112 dacă ați văzut-o!

Sâmbătă, 4 Mai 2024
860

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei de 46 de ani, din comuna Vlădeni, sat Brehuiești, care astăzi a părăsit domiciliul fără a anunța familia și nic...

Reacția lui Bogdan Andone, după remiza din play-out cu FC Voluntari: „Am jucat cu sabia deasupra capului”

Sâmbătă, 4 Mai 2024
400

FC Botoșani a remizat cu FC Voluntari, scor 0-0, în etapa a 8-a a play-out-ului SuperLigii.Ce a spus Bogdan Andone, după meciul cu FC VoluntariLa finalul meciului cu FC Voluntari, Bogd...