Cum isi bate Romania joc de izvoarele sale vindecatoare. Cumparam, in schimb, "ape de masa" care ne pot imbolnavi

Intr-un laborator specializat putem sa aflam usor continutul apelor minerale de pe piata. Prima regula: apa trebuie sa pastreze puritatea originala. Rezultatele analizelor facute intr-un laborator autorizat ne arata cifre diferite fata de cele de la surs, insa e normal: inainte de imbuteliere se poate elimina dioxidul de carbon si mai ales fierul, pentru ca apa sa nu aiba depuneri.

Cititi eticheta, chiar si la apa

Cornelia Zetu este medic nutritionist la Institutul National pentru diabet, boli metabolice si de nutritie "profesor Nicolae Paulescu". Ea spune ca si la apa "esti obligat sa citesti eticheta ca la orice aliment, si apa e aliment". Ne avertizeaza ca apa carbogazoasa nu e indicata in afectiunile digestive, in schimb e buna in curele de slabire, fiindca da senzatia de satietate. Sodiul e necesar in organism, dar o boala cardiovasculara poate fi agravata de un continut mare de sodiu.

Pe langa principalele saruri, consumatorul trebuie sa fie atent si la potentialul de hidrogen din apa: ph-ul. "Ph-ul unei ape minerale ar trebui sa se situeze aproape de ph-ul sangvin, deci trebuie sa fie tot 7 sau un pic mai mare de 7", explica Cornelia Zetu. Consumul zilnic este recomandat sa fie cat mai variat, chiar alternandu-se mai multe tipuri de apa minerala.
Pericolele din "apa de masa".

De cativa ani de zile, a aparut pe piata apa de masa si apa de izvor. Un motiv important pentru inchiderea a nenumaratefabrici de imbuteliere de apa minerala: la apa de masa sau de izvor nu se plateste redeventa sau taxa pe sursa. Pe de alta parte, apa minerala este foarte bine controlata, pe cand apa de izvor si apa de masa au doar un aviz de la directia de Sanatate Publica. "Este o apa potabila sau potabilizata", spune Cornelia Zetu.

Radu Dumitru, director Societatea Nationala a Apelor Minerale, afirma ca "50% din apa la momentul asta e o apa necontrolata. In Romania, jumatate din populatie poate fi expusa oricand la o epidemie microbiologica". Si asta pentru ca nu exista o legislatie legata strict de apa care se imbuteliaza.

Borsec, scos de pe harta statiunilor

In Borsec, primarul si comunitatea se lupta pentru a readuce pe harta Europei statiunea balneo-climaterica. Dezamagirea primarulu este lipsa de finantare pentru Centrul terapeutic din Borsec, o investitie sustinuta initial de guvern. Proprietarul vechii baze de tratament a cerut o suma foarte mare pentru ea, asa incat primaria a inceput sa faca o constructie noua, cu materiale cat mai naturale. Un complex cu locuri de tratament, de relaxare si infrumusetare cu o capacitate de 700 de oameni pe zi.

"Anul asta mai punem geamurile si usile si s-au terminat finantarile", spune insa primarul. Edilul a gasit si solutia financiara: impreuna cu cei de la Consiliul Judetean Harghita, sa imprumute banii necesari. Doar ca s-au izbit de o problema juridica: Borsecul a fost scos de pe harta statiunilor de importanta nationala si pentru a reveni e nevoie de o Hotarare de Guvern.
Autoritatea Nationala de Turism este condusa de cateva luni de Simona Allice Man, presedinta Partidului Poporului Dan Diaconescu. Ea spune ca "turismul de sanatate ar trebui sa fie unul din punctele forte pe care Romania le-ar putea prezenta din punct de vedere turistic". Dar cand vine vorba despre practica, lucrurile se schimba. "Borsec este un proiect 40% reabilitat. Din pacate, de la bugetul de stat nu au mai fost bani sa se continue acest proiect".

Statiune de ape, ajunasa la rusi

Locuitorii din Borsec nu asteapta mila guvernantilor. Vor sa faca ei insisi dupa puterile si priceperea lor, dar macar sa nu le fie puse bete in roate. De cateva saptamani, au demarat o campanie de strangere de semnaturi pentru reintroducerea localitatii pe harta statiunilor de interes national. Tinerii merg din casa in casa, prezinta proiectul centrului balnear si aduna semnaturi. De curand au lansat si o petitie online.

In centrul si estul Europei, alte tari au reusit sa realizeaze adevarate bijuterii balneare. Au profitat de resurse si de istorie si au investit masiv. In Cehia, Karlovy Vary are aceiasi vechime cu statiunea Borsec, dar statul a reabilitat aici totul pe bani publici, apoi a scos la licitatie hotelurile, vilele si bazele de tratament – cu obligatia de a pastra caracterul de turism timp de 25 de ani "60 la suta din Karlovy Vary e detinut de rusi, dar asta nu inseamna ca s-a transformat intr-o distilerie de vodka", spune Radu Lazaroiu, de la Borsec.

Statiunea imperiala, furata bucata cu bucata

Valcele sau Elopatak este cea mai veche statiune balneara din Transilvania. A fost atestata in primele studii despre apele minerale. Inca din 1773 era renumita pentru puterile sale vindecatoare. In 1885, intr-un studiu de facut de profesori vienezi, apa de Valcele era comparata cu marci mari de ape din acea perioada: St. Moritz, Spaa, Scwalbach erau declarate inferioare apei de Valcele.

Si acum apa de Valcele se imbuteliaza: Silviu Manole conduce o mica afacere de familie ce reuseste sa pastreze traditia locala a apelor minerale. Este singura apa minerala medicinala recunoscuta, este imbuteliata manual in cantitati limitate. "Imbuteliem manual, in felul acesta se pastreaza influentele benefice ale apei, structurarea moleculara. Ferim apa de influentele electromagnetice generate de pompe, motoare, pt ca asta ar duce la deprecierea apei".

Valcele a fost timp de sute de ani o statiune cautata in Imperiul Austro-Ingar. Si dupa revenirea Transilvaniei la tara mama, tratamentele curative de aici au fost la fel de apreciate. Privatizarea statiunii dupa ’90, lipsa de interes si prostia au impins Valcele intr-o stare de degradare greu de imaginat. Toate vilele s-au daramat si din statiunea imperiala n-a mai ramas nimic. Turistii nu au nici macar unde sa stea. Izvorul din centrul localitatii astampara setea celor care vin sa-si umple bidoanele din toata zona, de la zeci de kilometri. Calitatea apei este cunoscuta si mai ales…testat de oameni, care spun ca i-a scapat de multe probleme de sanatate.

Apa care a vindecat un rege

La Valcele s-au gasit urmele unei colonii romane. Legenda spune ca o parte din urmasii lui Decebal s-au refugiat pe aceste meleaguri si romanii, cautand comorile dacilor, au sapat si au dat peste apele minerale. Asa s-a facut prima statiune aici, Castrum Aquam vivarum. Si ridicarea bisericii ortodoxe din localitate este legata de apele minerale. La mijlocul secolului al XIX-lea, regele sarbilor din acea vreme a fost vindecat aici de o boala de stomac care-l chinuia.

Pana acum cativa ani, in Valcele era un spital pentru afectiunile neuro-motorii. Cei care aveau probleme isi gaseau aici alinarea. Aerul curat, apa minerala, dar si personalul specializat ii ajutau pe cei cu deficiente. S-a inchis, insa, din lipsa personalului medical. Anul trecut s-a deschis o mica baza de tratament, dar care are o capacitate limitata si nu functioneaza decat pe perioada limitate de timp.

In ultimele saptamani cei de la la Ministerul Economiei par a fi gasit solutia pentru o valorificare rezervei nationale de ape minerale: se vehiculeaza privatizarea Societatii Nationale de Ape Minerale. Nici macar producatorii nu sunt de acord, fiindca ar insemna sa ajunga tot la mana unui privat. Iar actualul sef al SNAM afirma ca "statul ar trebui sa tina monopolul pe singura sursa minerala care a ramas in Romania nevanduta". Daca si apa se vinde in Romania, inseamna ca ne desfintam ca natie.

O natie care nu stie sa-si aprecieze bogatiile, care isi bate joc de trecut si nu investeste in viitor. Apa minerala reintalneste atmosfera dupa zeci sau sute de ani de peregrinare prin maruntaiele pamantului si e nevoie de cel putin inca o viata de om sa se regenereze. In orice alt loc aceasta bogatie ar fi fost exploatata, transformata in sanatate. Romania nu are se pare nevoie nici de sanatate, nici de prestigiu, nici de bani.

Sursa: Romania te iubesc

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Avertizare de la Registrul Auto Român: Atenție la practici înșelătoare!

astăzi, 20:15

Aceste practici includ utilizarea unor denumiri, culori, sigle sau elemente vizuale similare cu brandul oficial R.A.R., în scopul de a induce în eroare cetățenii și de a vinde certifica...

Nu scăpăm de ceață și polei: Codul galben pentru județul Botoșani a fost prelungit până la ora 23:00!

astăzi, 19:53

În funcție și de condițiile locale, fenomenul va favoriza formarea ghețușului. „Pentru evitarea producerii unor evenimente nedorite, vă recomandăm: - conduceți prudent; - ...

Doi plutonieri din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani, medaliați prin decret semnat de Președintele României! (foto)

astăzi, 19:30

Prin Decretul nr.1539 din 28.11.2023, semnat de Președintele României, domnul Klaus-Werner Johannis, cu prilejul Zilei Naționale a României, plutonierului adjutant șef Macovei Daniel-Co...