Reacţii dure după ce concubinajul între homosexuali a fost avizat de deputaţi: Nu vrem o ţară în care bărbaţii şi femeile vor fi înlocuiţi de un "Om Nou"

Reacţii dure după ce concubinajul între homosexuali a fost avizat de deputaţi: Nu vrem o ţară în care bărbaţii şi femeile vor fi înlocuiţi de un "Om Nou"
Parlamentul României este aproape de adoptarea parteneriatului civil între două persoane, indiferent de sex, după ce marţi, 21 aprilie, Comisia deputaţilor pentru muncă şi protecţie socială a avizat favorabil acest proiect de lege. La ultimele recensăminte, aproape 1 milion de români au declarat că trăiesc în concubinaj.

România este la un pas de adoptarea parteneriatului civil între două persoane indiferent de sex. Comisia deputaţilor pentru muncă şi protecţie socială a avizat favorabil marţi, 21 aprilie, acest proiect de lege. Iniţiativa legislativă urmează să intre la vot în plenul Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Ideea a fost lansată în aprilie 2013 la Constanţa, stârnind controverse aprige. Parteneriatul civil este un contract încheiat în faţa unui notar public între două persoane adulte de sex diferit ori de acelaşi sex, care consimt să convieţuiască "în baza afecţiunii, respectului şi sprijinului reciproc şi a egalităţii în drepturi".

Practic, el ar legaliza "uniunea consensuală", popularul concubinaj în care trăiesc aproape 1 milion de români. Aici ar interveni marea schimbare: de acelaşi drept ar beneficia şi cuplurile de acelaşi sex.

"
Parteneriatul civil se aplică deja în majoritatea ţărilor Uniunii Europene. Este o instituţie care le permite celor care convieţuiesc în baza afecţiunii, în baza respectului reciproc, să poată să beneficieze de un minimum de drepturi. De exemplu, dacă unul dintre cei 2 parteneri îşi pierde viaţa, celălalt să poată să moştenească o parte din averea dobândită în comun. Dacă cei doi membri ar dori să contracteze un credit, să o poată face însumând veniturile celor doi. Dacă unul dintre cei doi are nevoie de îngrijiri medicale, celălalt partener să poată să fie considerat aparţinător. Acestea sunt chestiuni de viaţă care se pot întâmpla oricui. În plus, peste 800.000 de cetăţeni români - circa 4% din populaţie - au declarat că trăiesc în aceste uniuni consensuale, nu sunt căsătoriţi, au şi copii. O astfel de reglementare ar veni în întâmpinarea a sute de mii de cupluri", este argumentaţia iniţiatorului Remus Cernea. El precizează că legea este construită pentru a nu exista niciun fel de discriminare, nici măcar sexuală.  "Menţionez că nu trebuie făcută confuzia între căsătorie şi parteneriat civil. Căsătoria e o chestiune distinctă, neafectată în niciun fel de existenţa parteneriatului civil", arată parlamentarul Remus Cernea, conform Adevarul.



Vezi în continuare Ce prevede parteneriatul civil

Biserica Ortodoxă Română a cerut Parlamentului să nu pună în pericol ideea de familie, prin acceptarea căsătoriilor gay. La prima şedinţă a Sinodului de pe acest an, la 13 februarie 2015, BOR a decis: "În perspectiva dezbaterilor parlamentare referitoare la proiectul de modificare a Constituţiei României, Sfântul Sinod reiterează poziţia privind definirea în legea fundamentală a familiei întemeiate pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe drepturile şi îndatoririle părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor".

Părintele Eugen Tănăsescu explică de ce parteneriatul civil nu este recomandabil unei societăţi creştine, oricât de modernă ar vrea să fie. "Proiectul împachetează şmechereşte două chestiuni socotite imorale în creştinism: concubinajul şi parteneriatele gay, care a mai fost respins de Parlament. Nu de acestea are nevoie societatea românească acum. N-o spun eu, a spus-o Senatul care a respins acest proiect şi care în Avizul Consiliului Legislativ atrage atenţia că Remus Cernea invocă în mod irelevant europenizarea acolo unde nu este cazul, căci parteneriatul civil «nu este supus reglementării la nivelul Uniunii Europene». Eventual parteneriatul reglementează doar regimul bunurilor materiale", este de părere preotul Tănăsescu. El vede proiectul ca fiind un efect al secularismului, care pune în discuţie încrederea în instituţia căsătoriei.

"Practic, legea vrea să transforme negrul în alb, căci scopul principal este să ofere o cale de convieţuire şi de partajare a unor bunuri celor ce nu doresc să convieţuiască în căsătorie. Un paradox deci: nu vrei să ai drepturi şi obligaţii în cadrul familiei, dar vrei totuşi să fii împreună cu cineva. În creştinism asta se cheamă concubinaj: vrei beneficii, dar fără obligaţii. Fuga de răspundere însă este cale către promiscuitate şi decadenţă, aşa că nu cred că deputaţii vor putea legifera aşa ceva", arată preotul.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Orașul Darabani fără apă, după ce un transformator electric s-a defectat!

astăzi, 15:05
81

Din cauza unor defecțiuni de natură electrică survenite la un post de transformator aparținând de Delgaz Grid S.A., care a dus la întreruperea alimentării cu energie electrică a sta...

Mircea Radu a povestit cum a cunoscut-o pe soția lui din Botoșani: ”A pufnit-o râsul și gata, am știut că partida e câștigată!”

astăzi, 14:04
374

Are o căsnicie discretă și nu-și expune nici copiii pe rețelele de socializare. Într-o discuție cu Horia Brenciu, celebrul prezentator a făcut declarații despre viața de părinte, dezv...

Tânăra din Botoșani care face analize la moara care produce 100 de tone de făină pe zi!

astăzi, 13:21
1043

La Moara de la Todireni, județul Botoșani, Andreea Maria Guraliuc, absolventă a Facultății de Ingineria Resurselor Animale și Alimentare USV Iași, specializarea Controlul și expertiza produsel...