Cum au ajuns 60 de magistrati sa incaseze pensii de 22.000 de euro pe luna

Mecanismul prin care cei 60 de magistrati despre care Ministerul Justitiei a anuntat ca incaseaza pensii de 1 miliard de lei vechi fiecare (22.000 euro) este destul de simplu si s-a intamplat inainte de 2011, in mandatul fostului CSM, au declarat pentru HotNews.ro surse din sistemul judiciar. Magistratii s-au pensionat in luna in care au incasat o serie de sporuri castigate prin hotarari judecatoresti. In aceasta situatie, legea speciala prin care se pensioneaza magistratii prevede ca pensia reprezinta 80% din indemnizatia de incadrare si sporurile avute in ultima luna de activitate inainte de data pensionarii.

Numerosi magistrati au inceput diverse actiuni inca de acum zece ani pentru a beneficia de diverse sporuri: 30% din salariu de care beneficiau la acea vreme doar procurorii DNA si DIICOT, sportul de confidentialitate de 15% etc. Surse din Ministerul Justitiei au explicat ca aceste pensii au fost posibile "printr-o lacuna a legii" care intre timp a fost remediata. 

Toate aceste sporuri recuperate se puteau ridica la sume destul de mari, de ordinul a cateva zeci de mii de euro. In momentul in care magistratii castigau procesul si aceste sume le intrau in cont, tot atunci aveau grija sa se si pensioneze pentru a li se aplica articolul 82 din legea 303 care prevede urmatoarele: 

Art. 82: (1) Judecătorii, procurorii, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, precum şi foştii judecători şi procurori financiari şi consilierii de conturi de la secţia jurisdicţională care au exercitat aceste funcţii la Curtea de Conturi, cu o vechime de cel puţin 25 de ani în funcţia de judecător ori procuror, magistrat-asistent sau personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, precum şi în funcţia de judecător ori procuror financiar sau consilier de conturi de la secţia jurisdicţională a Curţii de Conturi se pot pensiona la cerere şi pot beneficia, la împlinirea vârstei de 60 de ani, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizaţia de încadrare brută lunară sau de salariul de bază brut lunar, după caz, şi sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.

Potrivit surselor HotNews.ro, cazurile in care magistratii au procedat in modul descris mai sus "este imoral, dar nu si ilegal". In acest cazuri,au explicat pentru HotNews.ro sursele citate, nu se mai poate face nimic. Cei 60 de magistrati care au incasat in ultimii ani pensii de 22.000 de euro pe luna (100.000 de RON) vor ramane mai departe cu aceste pensii, care nu pot fi taiate. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

La nivelul județului Botoșani, procesul de votare a început fără producerea unor incidente deosebite! (Video)

astăzi, 11:02

Pe parcursul nopții, cât timp cele 433 de secții de vot organizate la nivel județean s-au aflat sub protecția efectivelor MAI, nu au fost înregistrate incidente, iar în această ...

Cosmin Andrei a votat pentru un candidat care ”a susținut municipiul Botoșani” (Video)

astăzi, 10:23

Cosmin Andrei s-a prezentat la o secție de votare de la Școala 13, în municipiul Botoșani. Edilul orașului Botoșani a spus că a votat cu candidatul ”care a susținut municipiul Bo...

Prezența la vot la ora 10.00: Botoșaniul sub media națională!

astăzi, 10:06

Mai exact, au votat în primele trei ore de la deschiderea urnelor 19.286 de cetățeni. Dintre aceștia, 16.776 și-au exprimat dreptul de vot fiind înscriși pe listele permanente. ...