Cum ar vrea profesorii să arate sistemul de învățământ românesc

Mihai Eminescu spunea: "Copiii români sunt încărcați cu materii atât de multe și atât de diverse, încât nici profesorii, nici școlarii nu se pot orienta în capetele lor. Acești copii nu învață nimic, pentru că memoria nu păstrează nimic nepriceput. Vezi tineri care au învățat latinește, grecește, istorie, logică și psihologie, științe naturale, geografie, au trecut bacalaureatul și… cu toate astea, nu știu a scrie o frază corectă".

La peste un secol de când Mihai Eminescu făcea această analiză, Digi24 a realizat o anchetă printre profesori.

Iată ce spun dascălii despre învăţământul românesc.

"Învăţământul românesc este subfinanţat. Asta este problema capitală. Au fost foarte mulţi oameni care au avut idei şi l-au părăsit din cauza lipselor materiale: dotări şi salarii", spune Ion Băraru, profesor de fizică.

"Programa este foarte încărcată. Este nevoie să fie simplificată și chiar regândită un pic pentru că acum, la matematică cel puțin, avem nevoie de exerciții mult mai practice. Trebuie să ne îndepărtăm puțin de gândirea algoritmică de fel și fel de rețete de a rezolva un exercițiu. Elevul trebuie să gândească. În final, acesta este scopul matematicii", adaugă Alina Grecu, profesor de matematică.

"Printre aspectele care ar trebui schimbate în sistemul de învățământ se numără cantitatea de informație care este transmisă elevilor, trebuie redusă, trebuie făcută o selecție și actualizată. De asemenea, modul de transmitere al informației. Trebuie și el schimbat pentru a fi cât mai atractiv pentru elevi", subliniază Marilena Vasile, profesor de limba și literatura română.

"Numărul de ore alocat ştiinţelor e bun, e mare şi dă rezultate. După părerea mea, comparat cu vestul, suntem nişte oameni, tehnic vorbind, bine pregătiţi. Care e problema? Un om din vest este ancorat în realitate. El va înţelege de ce a învăţat acel lucru şi unde se aplică şi la ce se foloseşte. Noi suntem nişte teoreticieni", spune Cristian Frâncu, profesor de informatică.

"Cred că toţi angajatorii îşi doresc angajati care vin de pe băncile şcolii, tineri responsabili, care să îi respecte pe ceilalți, care să respecte legile, care să aibă dragoste de muncă şi de studiu și de autodepăsire. În ce măsură, întreb eu, şcoala romanească sau școala în general, școala tradițională, învățământul tradițional se concentrează și asupra acestor valori?", menționează Ana Maria Brezniceanu, fondatoare şcoală privată.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Furt calificat în toiul nopții, tânăr reținut de polițiștii botoșăneni!

astăzi, 10:56

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Darabani, au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui tânăr, din comuna Havârna, bănuit de comiterea infracțiunii de fu...

Elev de 12 ani din Botoşani, la spital după ce ar fi fost lovit de profesorul de sport!

astăzi, 10:47

Este anchetă la o şcoală din oraşul Săveni, judeţul Botoşani. Un elev de 12 ani a ajuns la spital cu o lovitură la cap, după ce ar fi fost bătut de profesorul de educaţie fizică şi sport....

PSD Botoșani, Marius Constantin Budăi: ”PSD este garanția creșterii veniturilor dumneavoastră!” (Foto)

astăzi, 10:25

”PSD este garanția creșterii veniturilor cetățenilor români! PSD Botoșani vă propune cea mai bună echipă pentru județul nostru. Am onoarea să fac parte din această echip...