Criza schimbă obiceiurile alimentare ale românilor

40% dintre români sar peste micul dejun, iar prânzul este masa principală a zilei. Dacă înainte de criză plecau de la casele de marcat încărcaţi de plase, acum, două treimi dintre consumatori spun că iau doar strictul necesar şi şi-au schimbat şi obiceiurile alimentare scrie Capital.ro.  

Datele Institutului Naţional de Statistică arată că preţul produselor alimentare a crescut, în medie, cu 6,2% anul trecut faţă de 2011, an în care s-a înregistrat un plus de doar un procent. Scumpirea alimentelor a schimbat şi lista de cumpărături a românilor: 86% dintre români consideră că este scump să mănânci sănătos în România. Efectul: un procentaj ridicat al populaţiei nu are un regim alimentar foarte sănătos şi corect, cu trei mese principale pe zi, potrivit unui studiu IRES. S-a observat că persoanele necăsătorite, cele care locuiesc singure şi tinerii care folosesc îndelung internetul consumă foarte puţine alimente gătite lent, precum ciorba, şi mai mult cartofi prăjiţi, pizza şi grătarele rapide.   

În graba către serviciu, prânzul a devenit masa principală a zilei (30% dintre respondenţi, 15% - micul dejun, 7% - cina). Cei mai mulţi respondenţi (89%) iau masa de prânz acasă, 9% la serviciu, şi doar 1% la restaurant.   

Ce preferăm să mâncăm la prânz? Ciorba sau supa, produsele lactate, cartofii prăjiţi ori piure şi salatele nu lipsesc din meniul săptămânal al românilor.   

90% dintre români spun că sunt atenţi la ceea ce mănâncă. Când îşi fac cumpărăturile, 76% dintre persoanele chestionate se uită la termenul de valabilitate al produselor, 69% verifică modul în care arată acestea, 39% sunt atente la ambalaj, 57% la preţ, iar 81% acordă o atenţie deosebită mirosului.   

Trebuie să recunoaştem: nu ne prea omorâm după legume, pâinea este nelipsită de pe masă şi ne dorim în orice oală o bucată de carne, oricât ar fi de mică. La acest capitol preferinţele indică foarte clar carnea de porc (cam dăm la o parte peştele sau vita). Suntem şi mari băutori de lapte. Conform statisticilor, în medie, 100 de litri pe cap de locuitor, în timp ce media europeană este de 79 de litri. De prea multe ouă, însă, ne ferim (prăjim sau fierbem unul la două zile). Şi nici cu consumul de fructe nu ne prea putem lăuda – doar 1% dintre respondenţi optează pentru fructe când vine vorba de alimentele preferate, incheie Capital.ro.   

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Program de incluziune în școlile din Botoșani, apel al Asociației Salvați Copiii!

astăzi, 20:12

Asociația Salvați Copiii Iași a lansat un apel către școlile din județele Iași, Botoșani, Galați şi Vaslui „care doresc să contribuie activ la diminuarea excluziunii sociale și educa...

Valeriu Iftime, înainte de FC Botoșani - FCSB: ”Viața mea e să le schimb antrenorul!”

astăzi, 18:55

FCSB a ajuns la 7 meciuri fără victorie în SuperLiga, după ce a remizat, scor 1-1, pe terenul nou-promovatei Csikszereda Miercurea Ciuc, în etapa a 9-a. Pentru trupa lui Elias Charal...

”Moștenirea” profesorului din Botoșani: Denisa a câștigat anul acesta premiul de 1000 de euro!

astăzi, 18:07

Peste 4000 de studenți ai Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USV Iași) au început luni, 15 septembrie 2025, noul an universitar. La desch...