CRISTIAN ROMAN: "Este normal ca ministrul Educatiei sa stie ce s-a intamplat la Botosani!"

CRISTIAN ROMAN: "Este normal ca ministrul Educatiei sa stie ce s-a intamplat la Botosani!"

 Cristian Roman, prefectul judetului Botosani  

Nici unitatile scolare, nici ISJ, nu au sesizat Ministerul Educatiei ca, datorita existentei sentintelor, care sunt executorii de drept, la intocmirea bugetelor trebuie luate in calcul si alocarea unor sume suplimentare de bani, fapt care a condus la blocarea intregului sistem de invatamant la Botosani! Prefectul judetului Botosani spune ca nu exista documente care sa ateste ca s-au comunicat aceste deficite de buget.

Controlul dispus de prefect, in ceea ce priveste modul de intocmire a proiectelor de buget referitor la salarizarea personalului din invatamant, a scos la iveala faptul ca, la inceput, aceste proiecte au fost dimensionate la necesarul real al cheltuielilor de personal, existand situatii, la Grupul "Elie Radu" si centrul bugetar Colegiul National "Grigore Ghica" din Dorohoi, unde bugetele au fost dimensionate tinand cont de sentintele judecatoresti privind majorarea salariala si reincadrarea. 

Acest lucru s-a intamplat pentru ca sentintele au fost comunicate la data proiectarii bugetelor, cele doua unitati fiind singurele unde s-au luat in calcul si salariile marite.

"In alte situatii pe care le-am intalnit, in majoritatea dintre ele, nefiind hotararile definitive si irevocabile, desi erau pe rolul instantelor de judecata, nu au fost luate in calcul majorarile salariale. Proiectele de buget, chiar si in aceasta situatie, corect intocmita, au fost modificate ca urmare a unei Hotarari de Guvern, 1395/2010, e vorba de faptul ca finantarea unitatilor de invatamant se face pe baza standardelor de cost per elev. Totodata, am constatat deficite bugetare fata de ceea ce s-a solicitat si aprobat prin HG, deficite mai mari la institutiile de invatamant din mediul urban, pentru ca e si firesc, aici sunt si profesorii cu cele mai multe gradatii, cu grad I, iar calificarile sunt superioare", a precizat prefectul Cristian Roman.

Totodata, comisia de control nu a constatat existenta vreunei corespondente transmise, fie de unitatile scolare, fie de Inspectoratul Scolar Judetean, catre institutiile abilitate care sa semnaleze faptul ca datorita existentei sentintelor, care sunt executorii de drept, la intocmirea bugetelor trebuie luate in calcul si alocarea unor sume suplimentare de bani.

"Primaria Botosani, si mai tarziu cea din Dorohoi, sunt primele care au facut acest lucru, undeva la sfarsitul lui ianuarie, inceputul lui februarie. Unitatile scolare sau ISJ nu au sesizat in mod firesc nici Ministerul, nu exista documente care sa ateste acest lucru ca s-au comunicat aceste deficite de buget. Singurele care au actionat in mod corect au fost Primariile Botosani si Dorohoi", a spus reprezentantul Guvernului.

Acesta sustine ca raportul intocmit de comisia de verificare va ajunge si pe masa ministrului Educatiei.

"Ma gandesc ca ar fi normal ca ministrul sa stie ce s-a intamplat la Botosani, cu atat mai mult cu cat noi si Suceava suntem in aceasta situatie speciala. Mai mult, ministrul a trimis corpul de control cand situatia a aparut la Suceava si am spus ca ar fi corect sa ii aducem pe masa adevarul si modul in care unii au stiut sa actioneze. Noi nu comentam deciziile instantelor, sunt legi, este foarte clar, dar m-am gandit foarte serios la acest lucru si cred ca este normal ca ministrul Educatiei sa fie beneficiar al acestui raport care nu face altceva decat o fotografie in timp a situatiei corecte si reale", a conchis prefectul.

El a mai adaugat si ca "s-a dorit a se verifica modul in care au fost croite bugetele si daca acestea au fost in conformitate cu nevoile salariale si cu legislatia in vigoare, modul in care autoritatile, fie primarii, fie centre bugetare, fie ISJ si-au indeplinit obligatiile legale privind apararea intereselor proprii in cauzele de pe rolul instantelor de judecata, cauze care aveau ca obiect litigiile de munca si, mai ales, am facut acest lucru pentru ca am promis celor care au manifestat ca le vom aduce la cunostinta adevarul si varianta corecta pentru ca ne tot saturasem sa luam de buna ce ne spunea un primar, sau un director de scoala sau chiar inspectorul scolar general".
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Am pierdut, dar aproape ne-am salvat. FC Botoșani merge la baraj pentru prima oară în istorie

Duminică, 12 Mai 2024
395

FC Botoșani a început ziua de duminică, în care s-au jucat cinci meciuri simultan, pe loc direct salvabil. Otelul ne-a "împachetat" repede însă. Gaitan, în m...

Zeci de elevi în competiția „Cu viața mea apăr viața”. Vezi rezultatele concursului! (Foto)

Duminică, 12 Mai 2024
126

Probele s-au desfășurat pe terenul de sport al Liceului cu Program Sportiv Botoșani și au reunit la start 13 echipaje de la școli și licee din Botoșani, Dorohoi, Dumbrăvița, Leorda și Flăm&...

Criză de tractoriști în România. Patronii susțin că ar da salarii de peste 2.000 de euro, dar nu mai au cui. „Pleacă în străinătate!”

Duminică, 12 Mai 2024
177

Tot mai puţini tineri sunt atraşi în România de muncile câmpului și asta deşi un tractorist poate ajunge la un salariu de peste 2.000 de euro pe lună. Iar noile utilaje nu mai a...