Nereguli "penale" la Casa Agronomului Botosani - Cinci persoane cercetate pentru abuz in serviciu!

Nereguli "penale" la Casa Agronomului Botosani - Cinci persoane cercetate pentru abuz in serviciu!
Un control efectuat la Casa Agronomului a scos la iveala o multitudine de nereguli cu iz penal. Mai mult, o parte din incasarile care ar fi trebuit sa se regaseasca in documentele financiare ale acestei institutii sunt inexistente.

Directorul Camerei Agricole Botosani, Gheorghe Danila, conduce, din umbra, si Casa Agronomului desi, teoretic, seful acestei institutii este Geanina Huiala. Membrii comisiei au descoperit ca Camera Agricola este in subordinea Consiliului Judetean, iar Casa Agronomului in subordinea Ministerului Sanatatii, o parte dintre angajati lucrand pentru ambele institutii.

Pe fir au intrat si organele de cercetare penala, iar cinci persoane, respectiv Gheorghe Danila, directorul Camerei Agricole, Geanina Huiala, directorul Casei Agronomului, Dumitriu Luminiţa – contabil, funcţionar public in cadrul Camerei Agricole Botoşani, Grigoriu Mihai, consilier juridic, funcţionar public in cadrul Camerei Agricole Botoşani, Cracană Mihai, casier, funcţionar public in cadrul Camerei Agricole Botoşani, sunt cercetati pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni si fals şi uz de fals săvârşit în scopul de a ascunde săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice.

Totul a iesit la iveala in urma unui control efectuat la Casa Agronomului de o comisie constituita prin ordin al prefectului Cristian Roman, formata dintr-un jurist de la Institutia Prefectului, un sef serviciu din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice, un inspector de la Consiliul Judetean si un inspector de Politie de la IPJ Botosani. Grave nereguli au fost descoperite in ceea ce priveste gestionarea resurselor umane, a modului de intocmire si evidenta a documentelor financiar contabile, fiind depistate si cazuri de incompatibilitate si conflict de interese.

"In ceea ce priveste patrimoniul institutiei, am constatat probleme grave la inventarierea acestuia, si in ceea ce priveste gestionarea resurselor umane. Angajarea personalului s-a facut pe baza de cereri, fara a se sustine niciun concurs, am verificat anii 2008, 2009 si 2010, salarizarea si reincadrarea nu s-au efectuat in conformitate cu legislatia in vigoare, statele de plata difera de la o luna la alta, nu exista un registru de evidenta a salariatilor, toate modificarile salariale nu au fost aduse la cunostinta salariatilor si nici cartile de munca nu sunt completate la zi", a precizat prefectul Cristian Roman.

Totodata, la Casa Agronomului nu exista o evidenta contabila clara, chitantele si facturile nu sunt datate, nu exista registre de casa, si nici nu exista compartiment financiar-contabil de control.

"O situatie a veniturilor si cheltuielilor este in situatia noastra aproape imposibil de realizat si vorbim totusi de o institutie publica, a statului roman. Exista o evidenta contabila absolut evaziva, lipsesc documente justificative si toate acestea sunt contravenţii. Chitantele nu au data, fiind foarte greu de urmarit operatiunile din casa si nu mai vorbim ca nu au un compartiment de control financiar intern, absolut obligatoriu intr-o instituţie publica", a mentionat prefectul.
 
In urma controlului s-a mai descoperit si ca activitatea prestata in cadrul Casei Agronomului de catre functionarii publici din cadrul aparatului de specialitate al Camerei Agricole se desfasoara in baza unui contract unic de prestari servicii incheiat intre cele doua institutii publice, si totodata cei trei functionari desemnati prin contract sunt functionari publici si desfasoara acelasi atributii prevazute in fisa postului atat la Camera Agricola, cat si la casa Agronomului.

O alta neregula grava descoperita este cea referitoare la modul in care au fost incheiate contracte de prestarii servicii avand ca obiect consilierea fermierilor in vederea depunerii cererilor de finantare din fonduri europene si intocmirea de proiecte petru accesarea fondurilor europene pe masurile din cadrul FEADR. Practic, de consultanta ar fi trebuit sa se ocupe Camera Agricola, insa o parte din aceste contracte erau date mai departe celor de la Casa Agronomului sau chiar unor specialisti din afara celor doua institutii. Specialisti care erau in relatie de rudenie cu directorul Camerei Agricole, unul dintre acestia fiind Dragos Nechita, ginerele lui Gheorghe Danila. Ce este insa si mai grav, banii platiti de fermieri pentru aceasta consultanta nu se regasesc in evidentele financiar-contabile ale acestor institutii.

"Nu exista o evidenta a contractelor incheiate, contractele nu au numar de inregistrare. Nu pot fi determinate veniturile din activitatea de consultanta", a precizat prefectul Cristian Roman.
 
In urma concluziilor comisei de control au fost sesizate organele de cercetare penala. Totodata, va fi sesizat si Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pentru toate aspectele constatate de comisia de control referitor la activitatea desfasurata de Casa Agronomului Botosani, precum si Inspectoratul Teritorial de Munca cu privire la aspectele constatate in domeniul resurselor umane.
 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Criză de tractoriști în România. Patronii susțin că ar da salarii de peste 2.000 de euro, dar nu mai au cui. „Pleacă în străinătate!”

astăzi, 16:25
35

Tot mai puţini tineri sunt atraşi în România de muncile câmpului și asta deşi un tractorist poate ajunge la un salariu de peste 2.000 de euro pe lună. Iar noile utilaje nu mai a...

Fuego: ”Iubesc Moldova pentru că o parte din familia mea e născută aici, la Botoșani”

astăzi, 15:03
593

“Cânt mereu cu drag pentru moldoveni, pentru că tatăl meu e din județul Botoșani, dar a plecat în Ardeal când avea 4 anișori. Bunicul meu a luptat la Mărășești-Oituz&r...

Botoșănean adus sub escortă din Austria, băgat direct în penitenciar!

astăzi, 14:01
135

Printre cele 9 persoane se află și un bărbat în vârstă de 31 de ani, din Botoșani.Botoșăneanul era dat în urmărire internațională pentru săvârşirea de infracţi...