Cozonacul care nu îngrașă. Rețeta nutriționistului

Desertul-vedetă al mesei de Crăciun, adevărată bombă calorică, poate fi înlocuit cu o variantă ”ușoară”.

Cozonacul care nu îngrașă. Rețeta nutriționistului

   foto: Rusu Eugen Cătălin

Rețeta clasică de cozonac, desertul nelipsit de pe masa de Crăciun, are în compoziție numeroși nutrienți care îi conferă gustul delicios și aroma deosebită. Cantitatea și felul în care îl consumăm, ar putea deveni o problema pentru unii  explică pentru HotNews.ro, Lygia Alexandrescu, consultant în nutriție sportivă, educație alimentară și comunicare nutrițională.

”Cozonacul clasic este bine să îl consumăm în prima jumătate a zilei”

 

”O rețetă clasică de cozonac conține făină, unt, ouă, zahăr. Și atunci, 100 de grame de cozonac făcut după rețeta clasică ne poate aduce până la 500 de kilocalorii. Acest lucru înseamnă că îl putem consuma, însă este bine să îl consumăm în prima jumătate a zilei, după ce facem sport sau când ne pregătim să facem efort, în așa fel încât să consumăm acele glucide”, spune nutriționistul Lygia Alexandrescu.

Pentru persoanele care au intoleranță la gluten, sau cele diabetice specialistul în nutriție ne dezvăluie rețeta unui cozonac cu valoare calorică scăzută, care poate fi consumat și de cei cu problema.

Ingredientele pentru prepararea unui cozonac ”sănătos”

   ” Putem înlocui făina normală de grâu cu o făină fără gluten, pe care o cernem de două ori. Glutenul din grâu este responsabil de balonare, de o posibilă constipație, de retenție hidrică și chiar de creștere în greutate.

    Ca tip de făină se mai pot folosi făina de quinoa, făina de cartofi, proteina din mazăre. Toate acestea pot fi folosite pentru a obține un cozonac pufos și delicios.

    Dezavantajul prezenței glutenului este, bineînțeles, lipsa fibrelor - atunci când scoatem glutenul, scoatem și fibrele. Dar, pentru un desert, o dată pe an, ne putem permite acest lucru.

    Ouăle pot rămâne încorporate în rețeta de cozonac deoarece ele sunt slab calorice și aduc savoare - dau acel aspect frumos, galben, și, în plus, îi dau și valoare nutrițională superioară desertului.

    Untul ar trebui să fie nesărat, în așa fel încât să nu existe retenție hidrică datorată aportului de sodiu.

    Zahărul se poate înlocui - zahărul rafinat cu un zahăr de mesteacăn, care are și un efect laxativ și este foarte bun la gust, nu schimbă gustul cozonacului”, a explicat Lygia Alexandrescu pentru sursa citată.

Cozonacul astfel preparat ”poate fi consumat și de persoanele care suferă de diabet sau de intoleranță la gluten, caloric, ne apropiem de 280 - 380 de kilocalorii la o porție de cozonac deci poate fi consumat și în a doua jumătate a zilei - bineînțeles, dacă faceți și puțină mișcare după ce îl consumați”, a conchis  Lygia Alexandrescu.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un botoșănean de 74 de ani ajunge în instanță: Este judecat pentru tentativă de omor!

astăzi, 19:35

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani a dispus trimiterea în judecată în stare de libertate a lui F.G., în vârstă de 74 de ani, din comuna Lunca, județul Botoșa...

CampioMATE și-a desemnat campionii din Arenă, cine sub botoșănenii câștigători!

astăzi, 17:48

S-a tras cortina peste cea mai intensă ediție CampioMATE de până acum! Ediția 2025 a campionatului național de matematică pe echipe - program organizat de Asociația Visuri Îndrăzne...

Roi de albine capturat de un jandarm, SFAT pentru botoșănenii care se confruntă cu astfel de situații! (Foto, Video)

astăzi, 16:27

Pentru a doua dată în această săptămână, plutonierul adjutant șef Ovidiu Parasca din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani a intervenit, în urma unui apel 112,...