Cozonacul care nu îngrașă. Rețeta nutriționistului

Desertul-vedetă al mesei de Crăciun, adevărată bombă calorică, poate fi înlocuit cu o variantă ”ușoară”.

Cozonacul care nu îngrașă. Rețeta nutriționistului

   foto: Rusu Eugen Cătălin

Rețeta clasică de cozonac, desertul nelipsit de pe masa de Crăciun, are în compoziție numeroși nutrienți care îi conferă gustul delicios și aroma deosebită. Cantitatea și felul în care îl consumăm, ar putea deveni o problema pentru unii  explică pentru HotNews.ro, Lygia Alexandrescu, consultant în nutriție sportivă, educație alimentară și comunicare nutrițională.

”Cozonacul clasic este bine să îl consumăm în prima jumătate a zilei”

 

”O rețetă clasică de cozonac conține făină, unt, ouă, zahăr. Și atunci, 100 de grame de cozonac făcut după rețeta clasică ne poate aduce până la 500 de kilocalorii. Acest lucru înseamnă că îl putem consuma, însă este bine să îl consumăm în prima jumătate a zilei, după ce facem sport sau când ne pregătim să facem efort, în așa fel încât să consumăm acele glucide”, spune nutriționistul Lygia Alexandrescu.

Pentru persoanele care au intoleranță la gluten, sau cele diabetice specialistul în nutriție ne dezvăluie rețeta unui cozonac cu valoare calorică scăzută, care poate fi consumat și de cei cu problema.

Ingredientele pentru prepararea unui cozonac ”sănătos”

   ” Putem înlocui făina normală de grâu cu o făină fără gluten, pe care o cernem de două ori. Glutenul din grâu este responsabil de balonare, de o posibilă constipație, de retenție hidrică și chiar de creștere în greutate.

    Ca tip de făină se mai pot folosi făina de quinoa, făina de cartofi, proteina din mazăre. Toate acestea pot fi folosite pentru a obține un cozonac pufos și delicios.

    Dezavantajul prezenței glutenului este, bineînțeles, lipsa fibrelor - atunci când scoatem glutenul, scoatem și fibrele. Dar, pentru un desert, o dată pe an, ne putem permite acest lucru.

    Ouăle pot rămâne încorporate în rețeta de cozonac deoarece ele sunt slab calorice și aduc savoare - dau acel aspect frumos, galben, și, în plus, îi dau și valoare nutrițională superioară desertului.

    Untul ar trebui să fie nesărat, în așa fel încât să nu existe retenție hidrică datorată aportului de sodiu.

    Zahărul se poate înlocui - zahărul rafinat cu un zahăr de mesteacăn, care are și un efect laxativ și este foarte bun la gust, nu schimbă gustul cozonacului”, a explicat Lygia Alexandrescu pentru sursa citată.

Cozonacul astfel preparat ”poate fi consumat și de persoanele care suferă de diabet sau de intoleranță la gluten, caloric, ne apropiem de 280 - 380 de kilocalorii la o porție de cozonac deci poate fi consumat și în a doua jumătate a zilei - bineînțeles, dacă faceți și puțină mișcare după ce îl consumați”, a conchis  Lygia Alexandrescu.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Martirii din temnițele comuniste, cinstiți astăzi la Botoșani! (Foto)

astăzi, 12:53

14 mai, Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste, a fost marcatâ în Protopopiatul Botoșani prin slujirea Dumnezeieștii Liturghii și a Parastasului în cin...

Cadrele didactice ar putea rezerva catedra sau postul pe cel mult 5 ani consecutivi, pe perioada în care ocupă o funcție publică!

astăzi, 12:15

Camera Deputaților a adoptat tacit, luni, 12 mai, o propunere legislativă care prevede limitarea la cel mult cinci ani consecutivi a dreptului cadrelor didactice de rezervare a postului sau catedrei...

Botoșănean reținut după ce a fost depistat băut la volan, de două ori!

astăzi, 11:01

La data de 13 mai 2025, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 7 Darabani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat, de 40 de ani, din comuna Viișoar...