Copii nascuti fara calota craniana

Copii nascuti fara calota craniana
Malformatii congenitale grave pot aparea la o suta de mii, un milion sau zece milioane de nasteri in toata lumea, spune directorul Spitalului de Obstetrica si Ginecologie Botosani, Ladislau Szente.

Malformatiile sunt cauzate de factori genetici si factori externi, cum ar catastrofa de la Cernobal, motivul principal pentru cresterea cazurilor copiilor nascuti cu astfel de defecte.

Lumea se gandeste la monstruozitati, cum se numesc o parte din malformatii: copil cu doua capete, fara calota craniana – anencefal, cu trei maini, dar astea sunt extrem de rare. Ei bine, nu sunt monstruozitati. Asemenea cazuri se intampla unul la un milion sau zece milioane de nasteri. In cazul nostru nu am avut. Am avut cazuri de nou nascuti fara calota craniana, anul trecut si chiar in acest an. In general, copiii acestia nu rezista prea mult, decedeaza chiar in primele saptamani dupa nastere, a specificat Ladislau Szente, mentionand ca astfel de cazuri, de anencefal apar o data la cateva zeci de mii de nasteri.

Malformatile mai putin grave, dar prezente mai des, precum meningocelul, onfalocelul sau malformatiile congenitale de cord, pot fi corectate prin tratament chirurgical.

Malformatiile rezulta dintr-o tulburare a dezvoltarii embrionare in perioada cuprinsa intre fecundatie si a 4-a luna de sarcina.

Pot aparea un fel de factori din mediu care pot duce la aparitia unor malformatii. Depinde de momentul la care agresiunea aceasta ajunge la organismul fatului. Poate sa se opreasca, sa spunem, la un moment dat dezvoltarea membrelor superioare, malformatia fiind denumita focomelia, adica manute mici, ca de foca. Agresiunile externe pot fi radiatii, medicamentoase, diferite toxine, virusuri, infectii. Nu este obligatoriu, dar pot duce la aparitia unor malformatii, mai adauga Ladislau Szente.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

ANUNȚUL Ministerului Muncii: Cum se va face plata în avans a pensiilor aferente lunii mai 2024!

astăzi, 14:44
109

Executivul a aprobat, în ședința de joi, cele două acte normative care asigură plata în avans a pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale, aferente lunii mai 2024....

(P) Factorii care influențează prețul unei campanii SEO

astăzi, 14:21
34

Site-ul afacerii tale încă nu primește suficient trafic organic sau nu are vizibilitate online și vrei să incluzi o campanie SEO în strategia de marketig digital, așa că ai înc...

O zi pe cel mai nordic hotar al țării, la capătul județului Botoșani!

astăzi, 14:06
237

Prutul desenează aici o graniță meschină între maluri plămădite din același pământ. Pe malul drept se înșiră Miorcanii poetului Ion Pillat. Pe cel stâng, ca înt...