Malformatiile sunt cauzate de factori genetici si factori externi, cum ar catastrofa de la Cernobal, motivul principal pentru cresterea cazurilor copiilor nascuti cu astfel de defecte.
Lumea se gandeste la monstruozitati, cum se numesc o parte din malformatii: copil cu doua capete, fara calota craniana – anencefal, cu trei maini, dar astea sunt extrem de rare. Ei bine, nu sunt monstruozitati. Asemenea cazuri se intampla unul la un milion sau zece milioane de nasteri. In cazul nostru nu am avut. Am avut cazuri de nou nascuti fara calota craniana, anul trecut si chiar in acest an. In general, copiii acestia nu rezista prea mult, decedeaza chiar in primele saptamani dupa nastere, a specificat Ladislau Szente, mentionand ca astfel de cazuri, de anencefal apar o data la cateva zeci de mii de nasteri.
Malformatile mai putin grave, dar prezente mai des, precum meningocelul, onfalocelul sau malformatiile congenitale de cord, pot fi corectate prin tratament chirurgical.
Malformatiile rezulta dintr-o tulburare a dezvoltarii embrionare in perioada cuprinsa intre fecundatie si a 4-a luna de sarcina.
Pot aparea un fel de factori din mediu care pot duce la aparitia unor malformatii. Depinde de momentul la care agresiunea aceasta ajunge la organismul fatului. Poate sa se opreasca, sa spunem, la un moment dat dezvoltarea membrelor superioare, malformatia fiind denumita focomelia, adica manute mici, ca de foca. Agresiunile externe pot fi radiatii, medicamentoase, diferite toxine, virusuri, infectii. Nu este obligatoriu, dar pot duce la aparitia unor malformatii, mai adauga Ladislau Szente.