Contrabandă cu ţigări: din 56 de inculpaţi, 17 condamnaţi!

Contrabandă cu ţigări: din 56 de inculpaţi, 17 condamnaţi!
Un dosar instrumentat de DIICOT s-a încheiat într-un mod de-a dreptul surprinzător la Tribunalul Botoşani, prima instanţă care a judecat cauza.

Totul a pornit în 2012, atunci când o serie de percheziţii derulate de DIICOT şi cercetările aferente au trimis în arest preventiv 18 persoane implicate în traficul cu ţigări, iar în faţa instanţei au ajuns 56 de membri ai grupării.

Din toate cele 56 de persoane, doar 17 au fost condamnate efectiv, însă la pedepse cu suspendare şi termene de încercare. Cele mai mari pedepse le-au primit fraţii Daniel- Marian şi Vasile Şalabină din Dorohoi şi cei care i-au sprijinit, fiind vorba de cei care au trecut cu ţigările prin punctele de trecere a frontierei.

În schimb, plasatorii de ţigări din Piaţa centrală au scăpat de acuzaţia de aderare sau sprijinire a unui grup infracţional. De asemenea, potrivit sentinţei, toţi inculpaţii au fost obligaţi la plata unor daune către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, care ajung, în unele cazuri, şi la aproape 300.000 de lei. În total, este vorba de daune de peste 1,3 milioane de lei. Sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Sentinţa integrală: aici.


În urma cercetărilor efectuate de DIICOT, în perioada 2011 - 2012, au fost identificate cinci grupări infracţionale, cu anumite conexiuni între ele, care au desfăşurat în mod repetat, activităţi de introducere în ţară, în mod ilegal, de cantităţi de ţigări peste limita prevăzută de lege, precum şi activităţi de colectare, deţinere, transport, preluare, depozitare şi vânzare a ţigărilor de provenienţă Ucraina şi Republica Moldova, cunoscând că acestea provin din contrabandă.

Ţigaretele erau disimulate în caroseria maşinii sau în locaşuri special amenajate atât de către o parte din membrii grupărilor, cât şi de cetăţeni ucraineni şi moldoveni. După ce ţigările erau preluate şi transportate pe teritoriul României, erau depozitate temporar la domiciliul membrilor grupării sau în alte locaţii prestabilite, după care grupările infracţionale prin diverşi membri au realizat distribuţia acestora pe piaţa neagră, activitatea infracţională fiind planificată, conspirată şi având un caracter de continuitate şi o structură bine organizată, grupările infracţionale organizate, obţinând importante beneficii financiare în dauna bugetului de stat.

În urma cercetărilor efectuate, anchetatorii au stabilit că, în perioada 2011 – 2012, grupările infracţionale care au acţionat pe raza judeţelor Botoşani, Iaşi, Bacău, Suceava şi municipiul Bucureşti au introdus în ţară prin sustragere de la controlul vamal, peste 360 000 de pachete de ţigări de provenienţă Republica Moldova şi Ucraina de diferite mărci.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Guvernul va discuta despre ordonanţa privind plafonarea preţului pentru lemnul de foc

astăzi, 09:08
48

Ordonanţa de urgenţă privind plafonarea la 500 de lei a preţului pentru un metru cub de lemn de foc va fi discutată în şedinţa de Guvern de miercuri.Potrivit documentului, se mai plaf...

Calendar Ortodox: Sf. Mc. Haritina; Sf. Cuv. Daniil şi Misail de la Mănăstirea Turnu

astăzi, 08:21
37

Sfânta Haritina a trăit pe vremea lui Diocleţian (284-305) şi a comitelui Dometie. Rămasă orfană de tânără, a fost luată ca slujnică în casă de un om bun şi milostiv pe c...

Petre Daea anunță noi metode de combatere a grindinei: Va fi pionierat în România

Marţi, 4 Octombrie 2022
90

Combaterea grindinei şi a fenomenelor extreme va putea fi efectuată cu ajutorul aviaţiei, al unui sistem cu baloane lansate în nori, dar şi cu generatoarele de la sol, susţine ministrul agr...