Conform Tratatului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, tara noastra si-a luat angajamente ferme de gestionare rationala a depozitarii deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE), pentru a fi reciclate si valorificate in mod corespunzător, in vederea protejarii mediului inconjurator.
Directiva Comisiei Europene impune ca ţinta de colectare pe anul 2009 sa fie de 4 kg DEEE/locuitor/an. Aruncarea acestor echipamente în locuri nemenajate este interzisă prin lege deoarece conţin substanţe toxice pentru sănătatea oamenilor şi pentru mediu.
În seria campaniilor Marea debarasare, iniţiate de Ministerul mediului în anul 2007, în data de 05.10.2009, SC ECOREC RECYCLING SRL va derula, în judeţul Botoşani, o nouă acţiune de colectare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice in mediul rural. Traseul stabilit este următorul: Copălău – Coşula – Cristeşti - Curteşti – Stăuceni – Blândeşti – Suliţa – Lunca – Hlipiceni – Răuseni – Todireni – Albeşti .
Este cea de-a patra campanie de acest gen care se desfăşoară în mediul rural în anul 2009. Rezultatele per campanie au fost similare pentru anii 2008 şi 2009. Astfel, dacă în campania din mediu rural din decembrie 2008 s-au colectat peste 3 tone de DEEE, în cele 3 campanii din 2009 s-au colectat peste 10 tone DEEE.
Cetăţenii din comunele nominalizate se pot debarasa de deşeurile de echipamente electrice şi electronice uzate sau defecte (ex: televizor, aparat de radio, pick-up, frigider, congelator, maşină de spălat, monitoare PC, etc.), cu titlu gratuit, predându-le autorităţilor locale.
Primăriile comunelor vor pune la dispoziţia cetăţenilor un spaţiu închis, asigurat (ex: magazie) în vederea depozitării acestor deşeuri până la preluarea acestora de către firma transportatoare.
Un studiu efectuat în acest an de organizaţia colectivă ECOTIC (www.ecotic.ro) a arătat că pentru 73,9% din populaţie acordarea unei reduceri la achiziţionarea unui produs nou ar constitui un stimulent pentru renunţarea la echipamentele electrice vechi din gospodărie. De asemenea, studiul a arătat că nivelul de informare a populaţiei cu privire la organizaţiile specializate în reciclarea DEEE este foarte scăzut, iar cei mai mulţi cetăţeni nu cunosc faptul că pot primi amenzi în cazul aruncării DEEE în altă parte decât în locurile amenajate.
Conform studiului, peste 90% dintre respondenţi admit că activitatea de colectare selectivă a deşeurilor este importantă (13,7%) şi foarte importantă (80,8%), însă în continuare nu acţionează în această direcţie. Ei sunt dispuşi să adopte un comportament ecologic privind echipamentele electronice doar în măsura în care acest lucru nu presupune eforturi foarte mari din partea lor şi, eventual, li se oferă facilităţi financiare la achiziţia altor produse noi.
Continuă Marea debarasare în mediul rural
Stiri Botosani Thursday, 1 October 2009 ActualitateSpune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Un botoșănean de 52 de ani își va petrece următorii 13 ani în închisoare, pentru ce a fost reținut bărbatul!
astăzi, 10:35
Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale - Compartimentul Urmăriri au identificat un bărbat, de 52 de ani, din comuna Stăuceni, pe numele căruia era emis un mandat de executa...
Un profesor universitar denunță ”examene pe ochi frumoși”. „Decanul mi-a cerut să ajut o studentă din Dorohoi!”
astăzi, 10:23
Avocatul susține că a fost reclamat și sancționat la presiunea fostului decan al Facultății de Inginerie Electrică din cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, ca...
Mircea Magdalena, candidat PSD Parlament: „O guvernare social-democrată e garanția dezvoltării Botoșaniului și întoarcerii tinerilor”!
astăzi, 10:15
Candidatul social-democrat pentru Camera Deputaților a anunțat, joi, 14 noiembrie, o parte dintre cele mai importante măsuri pe care PSD le va implementa de anul viitor dacă va ajunge la guve...