Continuă Marea debarasare în mediul rural

Continuă Marea debarasare în mediul rural
Conform Tratatului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, tara noastra si-a luat angajamente ferme de gestionare rationala a depozitarii deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE), pentru a fi reciclate si valorificate in mod corespunzător, in vederea protejarii mediului inconjurator.

Directiva Comisiei Europene impune ca ţinta de colectare pe anul 2009 sa fie de 4 kg DEEE/locuitor/an. Aruncarea acestor echipamente în locuri nemenajate este interzisă prin lege deoarece conţin substanţe toxice pentru sănătatea oamenilor şi pentru mediu.

În seria campaniilor Marea debarasare, iniţiate de Ministerul mediului în anul 2007, în data de 05.10.2009, SC ECOREC RECYCLING SRL va derula, în judeţul Botoşani, o nouă acţiune de colectare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice in mediul rural. Traseul stabilit este următorul: Copălău – Coşula – Cristeşti - Curteşti – Stăuceni – Blândeşti – Suliţa – Lunca – Hlipiceni – Răuseni – Todireni – Albeşti .

Este cea de-a patra campanie de acest gen care se desfăşoară în mediul rural în anul 2009. Rezultatele per campanie au fost similare  pentru anii 2008 şi 2009. Astfel, dacă în campania din mediu rural din decembrie 2008 s-au colectat peste 3 tone de DEEE, în cele 3 campanii din 2009 s-au colectat peste 10 tone DEEE.

Cetăţenii din comunele nominalizate se pot debarasa de deşeurile de echipamente electrice şi electronice uzate sau defecte (ex: televizor, aparat de radio, pick-up, frigider, congelator, maşină de spălat, monitoare PC, etc.), cu titlu gratuit, predându-le autorităţilor locale.

Primăriile comunelor vor pune la dispoziţia cetăţenilor un spaţiu închis, asigurat (ex: magazie) în vederea depozitării acestor deşeuri până la preluarea acestora  de către firma transportatoare.

Un studiu efectuat în acest an de organizaţia colectivă ECOTIC (www.ecotic.ro) a arătat că pentru 73,9% din populaţie acordarea unei reduceri la achiziţionarea unui produs nou ar constitui un stimulent pentru renunţarea la echipamentele electrice vechi din gospodărie. De asemenea, studiul a arătat că nivelul de informare a populaţiei cu privire la organizaţiile specializate în reciclarea DEEE este foarte scăzut, iar cei mai mulţi cetăţeni nu cunosc faptul că  pot primi amenzi în cazul aruncării DEEE în altă parte decât în locurile amenajate.
Conform studiului, peste 90% dintre respondenţi admit că activitatea de colectare selectivă a deşeurilor este importantă (13,7%) şi foarte importantă (80,8%), însă în continuare nu acţionează în această direcţie. Ei sunt dispuşi să adopte un comportament ecologic privind echipamentele electronice doar în măsura în care acest lucru nu presupune eforturi foarte mari din partea lor şi, eventual, li se oferă facilităţi financiare la achiziţia altor produse noi.


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 28 de ani din Darabani, prins de polițiști beat la volan!

Miercuri, 8 Mai 2024
108

În cursul zilei de miercuri, 8 mai 2024, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Darabani au oprit pentru control, pe drumul public din orașul Darabani, un autoturism condus de un tân...

Scad prețurile la gaze naturale și electricitate, anunțul ministrului Energiei!

Miercuri, 8 Mai 2024
112

„Au fost emise primele facturi pe luna aprilie la gaze şi energie electrică. Faţă de preţul maxim prevăzut de plafon, preţurile facturate la gaze naturale sunt cu până la 25% mai m...

Târgului Meșterilor Populari se va desfășura în perioada 10-12 mai 2024 la Botoșani

Miercuri, 8 Mai 2024
159

În acest an sunt așteptați la Botoșani 84 de meșteri populari din județele: Botoșani, Suceava, Iași, Vaslui, Neamț, Argeș, Mureș, Prahova, Covasna, Maramureș, Harghita și Republica M...