Construiesti ceva? Esti obligat sa iei aviz de securitate la incendiu inainte sa te apuci de treaba

Construiesti ceva? Esti obligat sa iei aviz de securitate la incendiu inainte sa te apuci de treaba
Proprietarii sau beneficiarii de constructii au obligatia sa solicite si sa obtina avizul de securitate la incendiu inainte de inceperea lucrarilor de executie la constructiile noi, de modificare a celor existente si/sau la schimbarea destinatiei acestora, avizul fiind emis de inspectoratele pentru situatii de urgenta dupa verificarea respectarii masurilor de aparare impotriva incendiilor stipulate in documentatiile tehnice de proiectare.

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), proprietarul ori beneficiarul constructiei detine obligatia obtinerii autorizatiei de securitate la incendiu inainte de punerea in functiune a cladirilor ori spatiilor amenajate in cladiri, document prin intermediul caruia se certifica indeplinirea masurilor de aparare impotriva incendiilor.

"Potrivit legii, autorizatia de securitate la incendiu confera persoanelor fizice sau juridice, detinatoare ale constructiilor, instalatiilor si ale altor amenajari, dreptul de a le pune in functiune si de a le exploata din punct de vedere al indeplinirii cerintei esentiale (securitate la incendiu) ", se arata in comunicat.

Atat eliberarea avizului, cat si a autorizatiei de securitate la incendiu se realizeaza de catre inspectoratele pentru situatii de urgenta fara a fi percepute solicitantilor taxe in acest sens.

In urma verificarilor efectuate de specialistii in domeniul preventiv in cursul anului 2014 au fost constatate 20.345 incalcari ale legislatiei pe linia apararii impotriva incendiilor, 4.846 dintre acestea fiind remediate in timpul actiunilor de control. In urma acestora, au fost aplicate 12.269 sanctiuni contraventionale din care 582 amenzi in cuantum de 602.050 lei si 11.687 avertismente.

"Asiguram opinia publica ca mentinerea climatului de siguranta la nivelul comunitatii si crearea culturii de securitate raman principalele obiective ale Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta si unitatilor subordonate si reprezinta elementele fundamentale ce sustin activitatile derulate in sprijinul si pentru cetatean", se mai arata in comunicat.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tradiții și obiceiuri în Ajun de Sfântul Andrei, usturoi pus la uși și busuioc sub pernă

Miercuri, 29 Noiembrie 2023
78

Există câteva tradiții și obiceiuri în Ajun de Sfântul Andrei 2023 pe care oamenii le respectă cu sfințenie, iar printre ele se numără usturoiul pus la uși, dar și pusul de ...

În acest sfârșit de săptămână, Teatrul „Mihai Eminescu” invită botoșănenii la spectacolul „La Academie” de Alexandra Felseghi

Miercuri, 29 Noiembrie 2023
146

”Sărbătorim luna cadourilor cu un cadou special pentru spectatorii noștri dragi. Fă un cadou special cuiva drag și oferă-i în dar un spectacol de teatru! La spectacolele din luna dec...

Măsurile de ordine publică stabilite de autorități pentru perioada 30 noiembrie - 3 decembrie 2023 în județul Botoșani

Miercuri, 29 Noiembrie 2023
63

În contextul zilelor libere ocazionate de Sărbătoarea Sfântului Andrei și Ziua Națională a României, structurile din cadrul Ministerului Afacerilor Interne au dispus o serie de ...