COMUNICAT: Biroul electoral al circumscripției Corni încalcă procedurile legale de organizare a alegerilor

Organizaţia PSD Botoşani va depune astăzi, 12 februarie 2011, o întâmpinare împotriva deciziei președintelui Biroului electoral al circumscripției Corni prin care s-a dispus ca ștampila de control să fie aplicată pe buletinele de vot cu o zi înainte de desfășurarea alegerilor, deși Legea 67/2004, art. 79, prevede că această operațiune trebuie să se facă în ziua votului.

PSD Botoșani consideră că prin această încălcare a legii se creează premisele unei fraude electorale de proporții, care va atrage răspunderea directă a președintelui Biroului electoral al secției de votare.

"Ne opunem categoric acestei decizii și vom depune astăzi o întâmpinare în acest sens. Decizia oferă posibilitatea sustragerii din timp a unuia sau mai multor buletine de vot, deja validate prin aplicarea acelei ștampile de control. Aceste buletine valide vor putea fi folosite a doua zi fie ca voturi pentru persoane plecate din localitate, fie prin celebra metodă suveică prin care se pot fura sute sau chiar mii de voturi. Tocmai pentru a preveni astfel de ilegalități, leguitorul a prevăzut ca aplicarea ștampilei de control prin care se validează buletinele de vot să aibă loc chiar în ziua alegerilor, între 6.00 și 7.00 dimineața, când cei care fac această operațiune nu mai pot părăsi secția de votare", a explicat președintele PSD Botoșani, senatorul Gheroghe Marcu.

PSD Botoșani mai arată că, în contextul creat de decizia Biroulu electoral al circumscripției Corni, cei care vor să fraudeze alegerile vor putea să sustragă mult mai ușor buletinele de vot validate. "Chiar astăzi, în ziua de sâmbătă, vor putea să ia unul sau mai multe buletine de vot validate, iar mâine, când vom constata lipsa lor, va fi deja prea târziu pentru a mai putea împiedica frauda prin metoda suveică!", a arătat senatorul Gheorge Marcu.

Legea 67/2004, republicată, Art. 79
(1) In ziua alegerilor, la ora 6,00, președintele biroului electoral al sectiei de votare, în prezenta celorlalti membri, verifică urnele, cabinele, existența listelor electorale, a buletinelor de vot și a ștampilelor necesare votării, după care închide și sigilează urnele prin aplicarea stampilei de control a secției de votare.
(2) Presedintele este obligat să asigure aplicarea ștampilei de control a secției de votare pe buletinele de vot, pe ultima pagină a acestora.


Metoda suveică
Cei care intenționează să fraudeze alegerile prin metoda suveică au nevoie de un singur buletin de vot, validat cu ștampila de control pe ultima pagină. De asemenea, au nevoie de o ștampilă cu inscripția "Votat", care însă se poate confecționa foarte ușor la orice centru specializat.

1.Astfel, se aplică ștampila "votat" pe candidatul dorit, după care buletinul (validat cu ștampila de control) se dă unui alegător căruia i se promite o sumă de bani sau alte beneficii.
2.Alegătorul intră în secția de votare și primește, conform dreptului său legal, un buletin de vot valid, în alb.
3.Alegătorul intră în cabină și scoate buletinul deja ștampilat, iar pe cel în alb îl va păstra în buzunar.
4.Iese din cabină, și introduce în urnă buletinul de vot pe care l-a primit în afara secției, cu ștampila pusă pe candidatul vizat.
5.Apoi, se duce înapoi la cei care s-a înțeles și își primește banii după ce le dovedește cu buletinul în alb, că cel primit anterior a fost introdus în urnă.

Fraudatorii vor aplica din nou ștampila "Votat" pe candidatul dorit și vor relua pașii de mai sus cu un alt alegător, iar procesul se repetă de sute de ori, până la încheierea procesului de votare.

După cum se vede însă, condiția esențială pentru această metodă este obținerea unui buletin de vot, validat cu ștampila de control a secției de votare. Iată de ce, aplicarea cu o zi mai devreme a acestei ștampile de control pe buletinele de vot creează premisa favorabilă pentru fraudarea procesului de votare din comuna Corni prin metoda suveică.


COMUNICAT PSD BOTOSANI

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

ANPC atenționează: Nu cumpărați de oriunde alimente pentru masa de Paște!

astăzi, 11:20
4

Președintele interimar al ANPC, Sebastian Hotca, a explicat că unul dintre cele mai importante aspecte de care ar trebui să ținem cont este, în primul rând, locul de unde ne facem...

Polițiștii botoșăneni au adus bucurie unor familii în preajma sărbătorilor pascale! (Foto, video)

astăzi, 09:11
52

Înaintea sărbătorilor pascale, polițiștii botoșăneni au avut o întâlnire specială cu o parte dintre copiii pe care i-au cunoscut în cadrul activităților profesionale ...

Calendar ortodox: Astăzi, în Sfânta şi Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului), îl cinstim pe Sf. Cuv. Irodion de la Lainici (Slujba lui se va săvârși marți, a treia zi de Paști)

astăzi, 08:11
54

 Cu multă dorire în suflet pentru viaţa monahală, la vârsta de 22 de ani a intrat în monahism la Mănăstirea Cernica, o adevărată şcoală isihastă. Aici, tânărul ...