Codul Rutier 2024: Este legal să parchezi mașina jumătate pe trotuar, jumătate în stradă?

De multe ori șoferii sunt într-o dilemă și nu știu dacă este legal să parchezi jumătate pe trotuar, jumătate în stradă. Iată ce prevede Codul Rutier actualizat în 2024.

Lipsa locurilor de parcare îi determină pe tot mai mulți să își lase mașinile unde găsesc un loc liber. Dar, șoferii trebuie să fie atenți, pentru că pot primi amendă chiar dacă au parcat în fața casei, pe trotuar, pe stradă sau pe ambele zone.

Pentru că legea actuală prevede sancțiuni atât pentru cei care ocupă drumurile publice, cât și pentru cei care blochează trotuarele.

Amendă, dacă parchezi mașina pe trotuar în fața casei

Codul Rutier actualizat în 2024 interzice oprirea sau staționarea în anumite zone sau intervale orare. Aceste zone sunt semnalizate prin indicatoare amplasate vizibil.

Pentru a evita astfel de restricții, unii conducători își lasă mașinile pe trotuar. Numai că Art. 72 din OUG nr. 195/2022, privind circulația pe drumurile publice, interzice ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate.

Practic, șoferul este obligat să lase un spațiu de minimum un metru pentru circulația pietonilor. Astfel, poți fi amendat chiar dacă parchezi mașina pe trotuarul din fața casei.

Poliția îi poate sancționa pe cei care parchează neregulamentar cu până la 6 puncte de amendă. Amendă se aplică și celor care parchează neregulamentar pe un drum public, potrivit Promotor.ro.

Sancțiunea minimă pentru parcare neregulamentară este de două puncte de amendă. Și cum în 204 punctul de amendă se claculează la valoarea de 5% din salariul minim brut, sancțiunea minimă pentru parcare neregulamentară pe un drum public este de 330 de lei.

Dar, conducătorul auto poate fi sancționat și pentru staționare neregulamentară. În această situație, legislația prevede o amendă de până la 825 de lei, plus trei puncte de penalizare.

Aceleași amenzi se vor aplica și dacă se va parca sau staționa pe spațiul verde. În cazul staționarii sau parcării pe autostradă, în alte locuri decât cele special amenajate și semnalizate, conducătorul auto riscă o amendă de aproape 1.000 de lei.

Este legal să parchezi mașina jumătate pe trotuar, jumătate în stradă?

Legislația rutieră prevede că mașinile pot fi parcate pe trotuar doar dacă indicatoarele și marcajele din zonă permit asta.

De asemenea, sunt multe situații în care nu este permis să parchezi mașina pe carosabil, chiar dacă spațiul permite acest lucru.

De aceea, șoferii care parchează mașina jumătate pe trotuar, jumătate în stradă, trebuie să țină cont de indicatoarele rutiere care sunt în acea zonă și de locul în care își lasă mașina.

Pentru că dacă parcarea e interzisă, fie pe trotuar, fie în stradă, atunci poliția îl va sancționa, chiar dacă încalcă legea „doar cu jumătate de mașină”.

În plus, vehiculul poate fi ridicat, conform legii, urmând ca șoferul să suporte toate costurile.

Dar, dacă pe acea porțiune de drum există un indicator care permite să parchezi mașina jumătate pe drum, jumătate pe trotuar, atunci este legal să o lași așa.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

A plătit 2.000 de euro pentru dreptul de a rămâne ilegal într-un stat Schengen!

astăzi, 12:57

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Stânca efectuează cercetări în privinţa unui bărbat, cu cetățenie R. Moldova, care a prezentat la controlul de...

Gest admirabil al unui pompier botoșănean: Și-a ”dăruit” ziua de naștere copiilor sinistraților din Galați! (Foto)

astăzi, 11:52

Copiii văd și simt lucrurile altfel, iar aceste zile, în care s-au văzut nevoiți să își părăsească propria casă, le vor rămâne în minte pentru totdeauna. Sunt putern...

Postul Părintelui Ionică, scos la concurs. Cine se poate înscrie și care sunt condițiile!

astăzi, 11:23

Dintre cele trei posturi clericale anunțate de Mitropolia Moldovei, două sunt din județul Botoșani. Este vorba despre postul de preot paroh la Parohia ”Izvorul Tămăduirii” din mun...