Codul fiscal a fost modificat din nou. Ce s-a schimbat de aceasta data?

Codul fiscal a fost modificat din nou. Ce s-a schimbat de aceasta data?
Codul fiscal a fost modificat pentru a doua oara in acest an, potrivit unui legi publicate recent. Noile reglementari fiscale vizeaza tratamentul aplicat diurnelor, limitarea amortizarii fiscale, dar si impozitarea nerezidentilor.

1) Tratamentul diurnei acordate angajatilor
 

Incepand cu 1 februarie 2013, indiferent de regimul angajatorului (platitor de impozit pe profit, platitor de impozit pe veniturile microintreprinderilor, PFA, II, ONG), indemnizatia acordata angajatilor pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara sau in strainatate, in interesul serviciului, peste limita de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru salariatii din institutiile publice:
 • se supune impozitului pe salarii;
 • se include in baza lunara de calcul a contributiilor sociale obligatorii.
 
Pentru angajatorii platitori de impozit pe profit, se aplica insa urmatoarea prevedere:
 
Extras din Codul fiscal:
Art. 21, alin. (3) Urmatoarele cheltuieli au deductibilitate limitata:
 b) suma cheltuielilor cu indemnizatia de deplasare acordata salariatilor pentru deplasari in Romania si in strainatate, in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru institutiile publice;
 
Practic, pentru ce depasea limita legala, societatea suporta un impozit de 16%, avand in vedere ca acea cheltuiala este nedeductibila, ajungandu-se astfel la o dubla impozitare.
 
Incepand cu 1 iulie 2013, la art 21, alin 3), lit (b) din Codul fiscal va fi abrogata.

2) Limitarea fiscala a amortizarii autoturismelor
 
Incepand cu 1 februarie 2013, pentru mijloacele de transport persoane din categoria M1, conform legislatiei in vigoare (Ordinul ministrului lucrarilor publice, transporturilor si locuintei nr. 211/2003), cheltuielile cu amortizarea sunt deductibile, in limita a 1.500 lei/luna/autoturism.
 
Categoria M1 = Vehicule proiectate si fabricate pentru transportul de persoane, care au cel mult 8 locuri pe scaune, in afara scaunului conducatorului.
 
Incepand cu 1 iulie 2013, sunt exceptate de la aceasta limitare situatiile in care mijloacele de transport respective se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii:
 • vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat;
 • vehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii, precum si pentru test drive si pentru demonstratii;
 • vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
 • vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchiriere catre alte persoane, transmiterea dreptului de folosinta, in cadrul contractelor de leasing operational sau pentru instruire de catre scolile de soferi.

3) Regimul microintreprinderilor
 
In definitia microintreprinderii, a fost introdusa o noua conditie. Astfel, o societate nu poate fi microintreprindere daca se afla in dizolvare cu lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti.
 
O persoana juridica romana nou-infiintata poate opta pentru a plati impozit pe profit, incepand cu data inregistrarii in registrul comertului, daca intentioneaza sa desfasoare:
 • activitati in domeniul bancar;
 • activitati in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital, cu exceptia persoanelor juridice care desfasoara activitati de intermediere in aceste domenii;
 • activitati in domeniile jocurilor de noroc, consultantei si managementului;
 
De asemenea, persoanele juridice romane nou-infiintate care, la data inregistrarii in registrul comertului, au un capital social reprezentand cel putin echivalentul in lei al sumei de 25.000 euro poate opta sa fie platitoare de impozit pe profit. Cursul de schimb utilizat pentru determinarea echivalentului in lei pentru suma de 25.000 euro este cursul de schimb comunicat de BNR la data inregistrarii persoanei juridice.
 
In cazul in care aceasta conditie nu este respectata, persoanele juridice devin microintreprinderi, incepand cu anul fiscal urmator celui in care capitalul social este redus sub valoarea reprezentand echivalentul in lei al sumei de 25.000 euro de la data inregistrarii.

Citeste continuarea pe avocatnet.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

”LOC DE DAT CU ... EPIGRAMA” - 300

astăzi, 08:41
3

Georgică Manole, în recentul volum, publicat la Editura Stef, Iași, ”Cu, de, la, în, pe, prin, sub, către, contra... cărților epigramiștilor”, zici - undeva - că ”...

Eduard Florescu rupe tăcerea după acuzațiile de blat: ”Oameni de nimic!”

astăzi, 08:12
75

Dinamo a avut de suferit cel mai rău de pe urma acestui rezultat pentru că a coborât pe loc direct retrogradabil, iar suporterii au răbufnit. Ulterior, pe rețelele sociale, a părut un scurt...

Calendar ortodox: Cinstim astăzi Învierea Domnului (Sfintele Paşti)

astăzi, 07:58
14

Numim sărbătoarea de azi Paști, după cuvântul care în vechiul grai evreiesc însemnează trecere; fiindcă aceasta este ziua în care Dumnezeu a adus, la început, lumea...